ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΔΝΤ: Κατάργηση του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα









Η προσφυγή έγινε και οι ελεγκτές της τρόικας θέτουν ήδη τους όρους τους! Ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε μιλώντας στο Alter ότι ζητήθηκε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στις εργασιακές σχέσεις από τη μεταπολίτευση και μετά, ενώ τέθηκε και θέμα κατάργησης του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα! Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος ...
Πάγκαλος, τονίζει πως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να βάζει κόκκινες γραμμές και διατηρεί στο προσκήνιο την άρση μονιμότητας στο Δημόσιο.

Υπάρχουν όμως κι άλλα ερωτήματα που ζητούν απάντηση. Ποια άλλα μέτρα θα ζητήσει το ΔΝΤ από την κυβέρνηση; Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις και τα όρια ηλικίας θεωρούνται δεδομένες. Για την ώρα, δεν τίθεται θέμα κατάργησης της 13ης σύνταξης, αν και οι ελεγκτές το έθεσαν στη συνάντησή τους με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Αυτό το ενδεχόμενο θα πέσει στο τραπέζι αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Αξιώσεις υπάρχουν και όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις. Οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ αξιώνουν ελαστικοποίηση και απελευθέρωση απολύσεων, καθώς και περικοπές στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτό η κυβέρνηση αντιδρά, αλλά εκείνοι επιμένουν.

Πέρα όμως από τα όσα αρνητικά φέρνει η προσφυγή στο μηχανισμό, υπάρχει και ένα θετικό. Σταθεροποιείται το τραπεζικό σύστημα και κατηγορηματικά δεν τίθεται ζήτημα δέσμευσης καταθέσεων.

Η Ελλάδα προσφεύγει σε έναν μηχανισμό που ναι μεν συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου αλλά ένα μήνα μετά οι λεπτομέρειες αυτού του μηχανισμού παραμένουν άγνωστες. Ακόμη μένει να αποσαφηνιστεί το πότε θα πάρει η Ελλάδα τα χρήματα, πόσο ακριβώς θα είναι το ποσό της βοήθειας και κυρίως, ποιο θα είναι το επιτόκιο.

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα, παρά την σπουδή της ΚΟΜΙΣΙΟΝ και της ΕΚΤ να δηλώσουν έτοιμες, τι ακριβώς και πότε θα εφαρμοσθεί για να ανοίξει η κάνουλα της βοήθειας και να πάρει ανάσα η Ελλάδα. Σύμφωνα πάντως με την κοινή ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, οι χώρες - μέλη της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, με βάση όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου καθώς και τη δήλωση του Eurogroup της 11ης Απριλίου.

Η στήριξη θα βασιστεί στο πρόγραμμα, το οποίο ετοιμάζεται αυτό το διάστημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. Ακολούθως, οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα αποφανθούν για το ύψος της αρωγής και τους όρους της στήριξης. Ήδη, πάντως, τα κράτη-μέλη έχουν πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα σε εθνικό επίπεδο έτσι ώστε να παράσχουν άμεση βοήθεια προς την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η Μέρκελ για τους δικούς της εσωτερικούς λόγους και τις επερχόμενες εκλογές της 9ης Μαΐου δηλώνει οτι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα ενεργοποιηθεί μόνο αν απειληθεί "η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του" και εάν η Αθήνα παρουσιάσει ένα "αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα". Εμφανίζεται μάλιστα να θέτει όρους, την ώρα που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν την παροχή των δανείων στην Ελλάδα τετελεσμένο γεγονός.

"Όταν παρουσιαστεί ένα (οικονομικό) σχέδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσουν αν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του επιβάλλει να προσφέρουμε βοήθεια στην Ελλάδα", δήλωσε η Μέρκελ.

Τα ίδια επανέλαβε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό αμέσως μετά το διάγγελμά του από το Καστελόριζο. Με ένα μακροσκελές διάγγελμα , ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης.

«Κληρονομήσαμε ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί, μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία που είχε χάσει το σεβασμό ακόμα και των εταίρων της», είπε στο διάγγελμά του ο Γιώργος Παπανδρέου και χαρακτήρισε εθνική και επιτακτική ανάγκη την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Οι πρώτες ενέργειες από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης έχουν γίνει. Η επιστολές του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς το ΔΝΤ, το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απεστάλησαν και η ελληνική πλευρά ενημερώνει πως ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για να έχει τις τελικές επαφές με τα στελέχη του Ταμείου, ενώ θα συναντηθεί, επίσης, με τον Ντομινίκ Στρος-Καν, τον Ολι Ρεν, καθώς επίσης και με υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας.

Το ποσό που θα πάρει η χώρα μας φέρεται να ανέρχεται στα 30 δισ. για το 2010 και συνολικά 90 δισ. σε διάστημα τριετίας. Το επιτόκιο εκτιμάτα πως θα είναι περίπου 5%. «Βάλαμε μπροστά τη διαδικασία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη δανεισμού. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πάντως, στις δηλώσεις του τόνισε πως ακόμη είναι νωρίς για να μιλήσουμε για νούμερα.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος της. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η τριμερής συμφωνία Ελλάδας-Ε.Ε.-ΔΝΤ είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές, ένα δίχτυ ασφαλείας, όπως τη χαρακτήρισε. «Θα δανειστούμε ξανά από τις αγορές όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν», είπε και διευκρίνισε πως δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα δανεισμού της χώρας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε ήδη συνομιλίες με τον αρμόδιο κοινοτικό Επίτροπο, Όλι Ρεν, τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκά Παπαδήμο.

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την Ελλάδα θα συμβάλει στη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Προτεραιότητα τώρα είναι η προετοιμασία ενός προγράμματος προσαρμογής για το οποίο εργάζονται ομάδες της Ε.Ε., της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι μια πολύπλοκη εργασία», πρόσθεσε.

Η είδηση της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ΜΜΕ, ενώ στην Ελλάδα προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά να κατηγορεί την κυβέρνηση πως έβαλε τη χώρα στον ασφυκτικό κλοιό του ΔΝΤ.

Στο άκουσμα της προσφυγής οι αγορές φάνηκαν να ενθουσιάζονται και να ηρεμούν, ωστόσο την αγοραστική μανία ακολούθησε το αίσθημα της επόμενης μέρας που σημαίνει σκληρά μέτρα και έτσι τόσο το ΧΑ όσο και τα spread παρουσίασαν μια εικόνα προ διαγγέλματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου