ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Αλλάζει από το 2013 ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων





Σε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων σταδιακά από το 2013 -κι όχι από το 2018- προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας και οι αλλαγές θα αρχίσουν από τα ταμεία (ΔΕΚΟ - ειδικά ταμεία). Το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό αναμένεται να είναι έτοιμο στις 20 Απριλίου για να κατατεθεί στη Βουλή στης αρχές Μαΐου...
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι αλλαγές θα αρχίσουν από τα ταμεία (ΔΕΚΟ - ειδικά ταμεία) που έχουν υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης για τον υπολογισμό της σύνταξης, ώστε το 2018 να ισχύσει για όλους τους ασφαλισμένους η νέα αρχιτεκτονική των συντάξεων.

Ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Μαΐου, για ορισμένες κατηγορίες θα υπάρξει αλλαγή από το 2013 στον υπολογισμό των συντάξεων.

Τα εργατικά συνδικάτα υποστηρίζουν ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού θα υπάρξει μείωση συντάξεων έως και 20%.

Ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι το προσχέδιο νόμου αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τις 20 Απριλίου και πρόκειται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Το νέο ασφαλιστικό θα προβλέπει την καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από το 2018 για όλους. Σε πρώτη φάση, θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη δεκαετία, ενώ μέχρι το 2030 ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.

Η βασική σύνταξη θα χορηγείται με 15 έτη υπηρεσίας και με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι 360 ευρώ. Το ποσό αυτό θα δικαιούνται και ανασφάλιστοι, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν. Εκτός από τη βασική σύνταξη, οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν και ένα δεύτερο ποσό που θα αναλογεί στα έτη δουλειάς.

Το ποσό αυτό θα υπολογίζεται με διαφορετικούς συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανά πενταετία και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών εργασίας. Στο υπουργείο εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για τους συντελεστές, οι οποίοι αναμένεται να κυμαίνονται από 1% έως 2%.

Εξάλλου, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται και τα εξής:

-Αλλαγές στο καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων.
-Καθιέρωση κουπονιών για την πληρωμή όσων παρέχουν υπηρεσίες στα σπίτια ή ασχολούνται με αγροτικές εργασίες.
-Απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και επιβολή αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση.
-Δημιουργία ενιαίου κέντρου πληρωμής συντάξεων, προκειμένου να επιτευχθεί η τήρηση της νομοθεσίας περί διπλοσυνταξιούχων.
-Βελτίωση της νομοθεσίας για τη διαδοχική ασφάλιση, με τις αλλαγές να τρέχουν από το 2011. Δημιουργία μόλις τριών ταμείων- μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών- μέχρι το 2020.
-Καθιέρωση ενιαίου φορέα διαχείρισης των αποθεματικών, τα οποία υπολογίζεται πως ανέρχονται σε 29,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
-Διαχωρισμό των κλάδων σύνταξης από τους κλάδους υγείας. Οι φορείς πρωτοβάθμιας υγείας θα ενσωματωθούν στο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τα νοσοκομεία στη δευτεροβάθμια.
-Επιβολή διπλής ασφάλισης σε όσους δημοσίους υπαλλήλους, μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους έχουν παράλληλη απασχόληση. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι σήμερα πληρώνουν εισφορές μόνο σε ένα ταμείο, ενώ μετά τις αλλαγές θα είναι υποχρεωμένοι να καλύπτονται από δύο ασφαλιστικούς φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου