ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή




Ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διασφαλισθεί το σύστημα χορήγησης συντάξεων και να περιορισθούν οι πιέσεις στον κρατικό προϋπολογισμό.Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε την περασμένη Παρασκευή επιστολή στον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, με την οποία ζητεί... την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67, διατυπώνει επιφυλάξεις για το αν θα εκπληρωθούν οι στόχοι για μείωση των δαπανών από τις συντάξεις και ζητεί την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο.

Εντός της εβδομάδας το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να απαντήσει στην επιστολή της Κομισιόν, με τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο να επαναλαμβάνει ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης των μισθών - επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ για την εξίσωση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο, θα διαβεβαιώνει πως το θέμα θα ρυθμιστεί εντός του Απριλίου.

Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό τελεί υπό την έγκριση της ΕΕ και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί μέσα στον Μάιο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πιέζει το υπουργείο Εργασίας -μαζί με την πίεση για περικοπή μισθών και στον ιδιωτικό τομέα- για σκληρότερα μέτρα και είναι πιθανό όλες οι ημερομηνίες που έχουν καθοριστεί για το νέο Ασφαλιστικό να αλλάξουν ώστε οι ανατροπές να έρθουν νωρίτερα.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο -μεταξύ άλλων- θα προβλέπει την καθιέρωση από το 2018 της βασικής σύνταξης (περίπου 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα) που θα απονέμεται με εισοδηματικά κριτήρια στα 65 (και νωρίτερα για περιπτώσεις συνταξιοδότησης με βαρέα και ανθυγιεινά και τις αναπηρικές συντάξεις), καθώς και τον υπολογισμό όλων των αναλογικών συντάξεων, επίσης από το 2018, με βάση αρχικά τις αποδοχές της 10ετίας και με πολύ χαμηλότερους, σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα, συντελεστές.

Το τελικό ύψος των συντελεστών θα «κλειδώσει» μέσα στις επόμενες ημέρες και, σύμφωνα με όλα τα εναλλακτικά σενάρια που μελετά το υπουργείο, θα είναι από 0,9% ή 1% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης και θα κλιμακώνονται έως το 1,4% ή 1,5% για τα 35 και τα 40 χρόνια ασφάλισης, αντίστοιχα.

Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση δύο τμημάτων συντάξεων για όσους συνταξιοδοτηθούν το 2018: το ένα τμήμα της σύνταξης θα προκύπτει με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (για την περίοδο ασφάλισης από το 2013 έως το 2018) και το δεύτερο με τους νέους συντελεστές (για χρόνο από 1/1/2018 και μετά). Το νέο σύστημα, ωστόσο, θα προβλέπει την καταβολή αναλογικής σύνταξης και σε όσους έχουν λίγα χρόνια ώστε να μη χάνονται οι εισφορές που έχουν πληρωθεί.

Με βάση τις εκτιμήσεις των στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης, η νέα αρχιτεκτονική του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης οδηγεί σε μικρότερες έως 30% συντάξεις. Η πρώτη μείωση προέρχεται από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, αφού αυτός θα γίνεται στη βάση των αποδοχών αρχικά της δεκαετίας (αντί της 5ετίας που ισχύει στα περισσότερα Ταμεία) και, στην πλήρη εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού, ολόκληρου του εργασιακού βίου. Η δεύτερη μείωση θα αφορά όσους θα έχουν κενά ασφάλισης, λίγα έτη εργασίας και χαμηλές αποδοχές, καθώς οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων θα είναι υψηλότεροι για μετά τα 35 και τα 40 έτη εργασίας.

Εξάλλου, νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη οργανώνει για τους δημοσίους υπαλλήλους η ΑΔΕΔΥ, ενώ έτοιμη για απεργία- για το Ασφαλιστικό- είναι και η ΓΣΕΕ. Σημειώνεται ότι για τις 21 και 22 Απριλίου έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που ελέγχονται από το ΚΚΕ.

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της για το Ασφαλιστικό η ΓΣΕΕ, «αν αυτές οι προτάσεις-σκέψεις και διαρροές του υπουργού Εργασίας συγκεκριμενοποιηθούν και προωθηθούν ως νομοσχέδιο στη Βουλή θα ανατρέψουν τον ίδιο τον χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, γι' αυτό θα αντιμετωπιστούν με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτές τις ακραίες απαιτήσεις των νεοφιλελεύθερων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, οι οποίες οδηγούν στην γκιλοτίνα των δραματικών περικοπών τα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων».

Το Ασφαλιστικό θα είναι το θέμα συζήτησης που θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τη ΓΣΕΕ την προσεχή Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου