ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Περισσότερες απολύσεις βλέπουν οι επιχειρήσεις της Β.Ελλάδας για το επόμενο εξάμηνο




«Μαύρα μαντάτα» για την απασχόληση στη Βόρεια Ελλάδα, ιδίως στους κλάδους των εμπορικών και μεικτών επιχειρήσεων, δείχνουν τα στοιχεία από τον δείκτη «Northern Greece Business Index 500» (NGBI 500), για το μήνα Μάρτιο. Ο δείκτης, που καταρτίστηκε με βάση τη σφυγμομέτρηση δείγματος 500 βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, ήταν ο πιο αρνητικός του τελευταίου...
τετραμήνου.
Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο -29, έναντι -16 το Φεβρουάριο, -10 τον Ιανουάριο και -12 το Δεκέμβριο 2009.

Με βάση το δείκτη, το ποσοστό των επιχειρήσεων που προτίθενται να κάνουν προσλήψεις παρέμεινε και το Μάρτιο πολύ χαμηλό (7% από 6% το Φεβρουάριο), ενώ παράλληλα στο 28% αυξήθηκε το ποσοστό των δυνητικών απολύσεων (24% το Φεβρουάριο).

Εντυπωσιακή αύξηση παρουσίασε το ποσοστό των επιχειρήσεων, που αναμένουν χειρότερες ημέρες το επόμενο εξάμηνο, φτάνοντας στο 50% το Μάρτιο, έναντι 29% το Φεβρουάριο. Μόνο το 17% (19% το Φεβρουάριο) των επιχειρήσεων απάντησε ότι η κατάστασή τους θα είναι καλύτερη το επόμενο εξάμηνο.

Ερωτηθέντες για τη σημερινή κατάσταση των επιχειρήσεών τους, το 15% των εκπροσώπων τους δήλωσε ότι είναι καλή (17% το Φεβρουάριο), ενώ το 40% τη χαρακτήρισε κακή (38% τον προηγούμενο μήνα). Πάντως, σημαντικό ποσοστό των επιχειρηματιών (45%) επισήμανε ότι τη θεωρεί ικανοποιητική.

Παρά τη διαφαινόμενη απαισιοδοξία για το επόμενο εξάμηνο, το 13% των επιχειρήσεων δήλωσε το Μάρτιο αύξηση πωλήσεων (10% το Φεβρουάριο), ενώ μειωμένο στο 54% ήταν το ποσοστό εκείνων που έκαναν λόγο για συρρίκνωση τζίρου (62% το Φεβρουάριο).

Ανά κλάδο, οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών εξακολούθησαν να καταγράφουν μακράν τις καλύτερες επιδόσεις, σε σύγκριση με τις εμπορικές, τις μεικτές και τις βιομηχανικές-μεταποιητικές.

Σε ποσοστό 23% οι επιχειρηματίες του κλάδου δήλωσαν ότι η κατάσταση της επιχείρησής τους είναι καλή, έναντι ποσοστού 13% για αμφότερες τις μεικτές και τις εμπορικές και 11% για τις βιομηχανικές-μεταποιητικές.

«Κακή» χαρακτήρισαν την κατάστασή τους μόνο τρεις στις δέκα εταιρίες υπηρεσιών (ποσοστό 32%), έναντι 48% για τις μεταποιητικές-βιομηχανικές, 41% για τις μεικτές και 40% για τις εμπορικές.

Παράλληλα, οι επιχειρηματίες του κλάδου υπηρεσιών επισήμαναν ότι αναμένουν βελτίωση σε πολύ ικανοποιητικό ποσοστό (41%) το επόμενο εξάμηνο, ενώ η εικόνα του τζίρου τους ήταν η καλύτερη, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες. Το αρνητικό είναι πως θα κάνουν σχεδόν μηδαμινές προσλήψεις, ενώ σε ποσοστό 25% σχεδιάζουν απολύσεις.

Εκτεταμένες απολύσεις δήλωσαν ότι σχεδιάζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες, μαζί με τις μεταποιητικές-βιομηχανικές, επισήμαναν ότι βλέπουν για το επόμενο εξάμηνο πολύ δυσμενείς προοπτικές.

Συγκεκριμένα, σε απολύσεις σχεδιάζει να προχωρήσει το 40% των εμπορικών επιχειρήσεων, έναντι 31% των μικτών και 23% των μεταποιητικών-βιομηχανικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου