ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Κάπνισμα, αλκοόλ, αποχή από την άσκηση και κακή διατροφή οδηγούν σε πρόωρη γήρανση







O συνδυασμός τεσσάρων κοινών «παραπτωμάτων» σε ότι αφορά τον τρόπο ζωής- κάπνισμα, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, αποχή από τη φυσική άσκηση και κακή διατροφή- μπορεί να γεράσει ένα άτομο κατά 12 ολόκληρα χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όσλο μελέτησαν περί τους 5.000 βρετανούς ενηλίκους επί 20 χρόνια και σύμφωνα...
με τα ευρήματά τους υπάρχουν άκρως σημαντικοί λόγοι για να ακολουθεί ο καθένας μας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Όπως προέκυψε από τη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Αrchives of Ιnternal Μedicine», από το σύνολο των συμμετεχόντων 314 άτομα είχαν και τις τέσσερις ανθυγιεινές συμπεριφορές. Μεταξύ των ατόμων αυτής της ομάδας 91 (ποσοστό 29%) πέθαναν. Στην ομάδα όμως των 387 ατόμων που δεν είχαν υιοθετήσει καμία από τις τέσσερις κακές συνήθειες, κατεγράφησαν μόνο 32 θάνατοι (ποσοστό 8%).

Σε τι ακριβώς συνίστατο όμως ο όρος «κακή συνήθεια»; Όσον αφορούσε το κάπνισμα δεν ποσοτικοποιήθηκε ο κίνδυνος ανάλογα με το πόσα τσιγάρα κάπνιζε το άτομο. Σχετικά με το αλκοόλ, μεγάλη κατανάλωση θεωρήθηκε η κατανάλωση περισσότερων από τρία ποτά ημερησίως για τους άνδρες και περισσότερων από δύο για τις γυναίκες. Ως έλλειψη φυσικής άσκησης χαρακτηρίστηκε το να ασκείται το άτομο λιγότερες από δύο ώρες εβδομαδιαίως, ενώ ως «φτωχή» σε θρεπτικά συστατικά διατροφή η κατανάλωση λιγότερων από τρεις μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Ο συνδυασμός αυτών των συμπεριφορών φάνηκε να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου, ενώ έκανε τα άτομα που τον υιοθετούσαν να δείχνουν 12 χρόνια γηραιότερα σε σύγκριση με όσα άτομα ανήκαν στην ομάδα των υγιεινών συμπεριφορών.

Οπως ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Ελίζαμπεθ Κβάαβικ , «δεν χρειάζονται ακραίες συμπεριφορές για να ανήκει κάποιος στην κατηγορία του υγιεινού τρόπου ζωής». Για παράδειγμα, όπως εξήγησε η ερευνήτρια, ένα καρότο, ένα μήλο και ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού την ημέρα είναι αρκετά για να πληρούν τις προϋποθέσεις της σωστής ημερήσιας κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου