ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Τα επόμενα βήματα μετά το αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης - Διαβάστε την επιστολή...






 Η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου και την εξειδίκευση της συμφωνίας από το Eurogroup στις 11 Απριλίου, σύμφωνα με την επιστολή του υπουργείου Οικονομικών σε Eurogroup, Κομισιόν και ΕΚΤ.Η επιστολή απευθύνεται στον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον επίτροπο ...
Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Αντίστοιχη επιστολή εκτιμάται ότι θα αποσταλεί και στο ΔΝΤ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί με τον κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, το πρωί της Κυριακής στην Ουάσινγκτον.
Το αίτημα θα αξιολογηθεί από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για την αποδέσμευση των έκτακτων δανείων προς την Ελλάδα, όπως είπε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.

«Σε πρώτη φάση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα εκδώσουν την γνώμη τους αναφορικά με την ανάγκη να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και μόλις είναι διαθέσιμη η γνώμη τους, το Eurogroup θα αποφασίσει επισήμως για την ενεργοποίηση του μηχανισμού», δήλωσε. «Δεν υπάρχουν προθεσμίες», σημείωσε, αλλά διευκρίνισε ότι «δεν είναι θέμα ωρών, ούτε εβδομάδων, αλλά ημερών».

Τα έκτακτα δάνεια προς την Ελλάδα θα αποδεσμευθούν το συντομότερο δυνατόν, καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται σε επαφή και γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, υπογράμμισε.

«Τα πάντα θα γίνουν με τέτοιο τρόπο που ο μηχανισμός να μπορεί να ενεργοποιηθεί όσο σύντομα (χρειάζεται) και όσο είναι απαραίτητο για την Ελλάδα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των δανείων, ανέφερε ότι θα υπολογιστεί σύμφωνα με τον τύπο που επεξεργάστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά καθώς δεν είναι ακόμα γνωστή η ημερομηνία της εκταμίευσης, είναι αδύνατον να πει ποιο θα είναι το ακριβές επιτόκιο.

Το μεγαλύτερο τμήμα της προεργασίας και της συνεργασίας της ΕΕ με το ΔΝΤ έχει ήδη περατωθεί, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί, ΕΚΤ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντάξουν ένα πόρισμα που θα βεβαιώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να υπαχθεί στο μηχανισμό στήριξης.

Ακολούθως τα μέλη του Eurogroup (δηλαδή οι 16 χώρες της ευρωζώνης) καλούνται να επικυρώσουν ομόφωνα το πόρισμα. Σημειώνεται πως η συνεδρίαση του οργάνου μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τηλεδιάσκεψη.

Εφόσον εγκριθεί το ελληνικό αίτημα και πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το μακροπρόθεσμο δανεισμό, η χώρα μας μπορεί να ζητήσει βραχυπρόθεσμα δάνεια-«γέφυρες» (bridge loans), προκειμένου να καλύψει επείγουσες δημοσιονομικές ανάγκες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει κανένα σχόλιο αναφορικά με το αίτημα της Ελλάδας, είπε την Παρασκευή εκπρόσωπος της ΕΚΤ. Ο κ. Τρισέ μεταβαίνει στις ΗΠΑ, όπου θα παρευρεθεί στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Έτοιμη για δράση η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε «έτοιμη να δράσει άμεσα», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι επιδεικνύει την αλληλεγγύη της από καθήκον και «για το εθνικό της συμφέρον», σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Όφερ.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Γερμανίας στο αίτημα της Ελλάδας το οποίο εκείνη την ώρα ήταν ακόμα υποθετικό, ο κ. Όφερ είπε ότι «εάν συμβεί αυτό, η γερμανική κυβέρνηση θα είναι άμεσα έτοιμη για δράση».

Ο εκπρόσωπος πάντως υπενθύμισε τα ενδιάμεσα στάδια που απαιτούνται για την καταβολή χρημάτων στην Ελλάδα, όπως μία εξέταση της κατάστασης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διαπίστωση απουσίας εναλλακτικών λύσεων και μία ομόφωνη απόφαση των ηγετών των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής την Δευτέρα, προκειμένου να συζητήσουν για το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, είπε στο Reuters κοινοβουλευτική πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Επιστολή

H πλήρης επιστολή του υπουργείου Οικονομικών είναι η εξής:

«Το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε σήμερα στο Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την παρακάτω επιστολή:
Προς Πρόεδρο Eurogroup
Κύριο Jean-Claude Juncker Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων
Κύριο Olli Rehn Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Πρόεδρο
Κύριο Jean-Claude Trichet Αγαπητοί Κύριοι, Σύμφωνα με την Απόφαση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 25ης Μαρτίου 2010 για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, όταν χρειαστεί, και την επακόλουθη Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010, η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Με εκτίμηση, Γιώργος Παπακωνσταντίνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου