ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Μέτσοβο: Τρία σπίτια κρίθηκαν ακατοίκητα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSMMeNy3Ky1IM6Z7iCYW3HmvfnGcl5xuhs2DCATU3r-VFhVl_hMq5Pyl7rxNQWo5XcY-shKCXVwRqxBPWL9-5mp6UPHOtyKvNu2v9KeLN32d8HEIz9VGGz7CZ0YJtAiJAyu8FvlA4OyC_P/s1600/metso.jpg



Η γη εξακολουθεί να σχίζεται στο Μέτσοβο. Ρωγμές βάθους μέχρι και 30 μέτρων υπάρχουν στη μέση του κεντρικού δρόμου, όγκοι βράχων κατρακυλούν από τα βουνά και τρία σπίτια κρίθηκαν ακατοίκητα στον οικισμό Αγίου Χαραλάμπους, ενώ ο δήμος κάλεσε ειδικούς της Εγνατίας Οδού για να κάνουν γεωτρήσεις, να μελετήσουν το φαινόμενο και να προτείνουν λύσεις...«Ευτυχώς σταμάτησαν οι βροχές, μαζί τους και οι κατολισθήσεις, έτσι δεν προχωρούν οι ρωγμές. Το γεωλογικό φαινόμενο οφείλεται στα σαθρά εδάφη της περιοχής, τα οποία υποχωρούν και προκαλούν σοβαρά προβλήματα», δήλωσε στην εφημερίδα «Εθνος» ο δήμαρχος Μετσόβου, Κώστας Τζαφέας.Το φαινόμενο με τις κατολισθήσεις και τις ρωγμές σε δρόμους και σπίτια ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, ύστερα από έντονες βροχοπτώσεις και πολυήμερες χιονοπτώσεις στα Γιάννενα, και είχε ως αποτέλεσμα δρόμοι να κλείσουν και βουνά να γίνουν ένα με κατοικημένους οικισμούς σε πολλά σημεία του νομού.Στο Μέτσοβο τα προβλήματα ήταν τεράστια και τρία σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα να κατοικηθούν, ενώ σε πολλούς ξύπνησαν θύμησες από τις μεγάλες κατολισθήσεις του 1965. Σε μία περίπτωση, ηλικιωμένο ζευγάρι εγκατέλειψε το σπίτι του και μέχρι σήμερα φιλοξενείται σε ξενοδοχείο, με έξοδα του δήμου.

Βοήθεια από την Εγνατία
«Ζητήσαμε τη βοήθεια των ειδικών της Εγνατίας Οδού που βρίσκονται στην περιοχή για να δοθεί μια όσο το δυνατόν πιο μόνιμη λύση. Σύντομα θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις για να δούμε πού ακριβώς είναι το πρόβλημα και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στη σύνταξη μιας μελέτης. Ως πιο πιθανή λύση φαίνεται πως είναι οι πασσαλώσεις που θα συγκρατούν τα χώματα στο βουνό και η ανακατασκευή δρόμων και σπιτιών που έχουν υποστεί ρωγμές», μας είπε ο κ. Τζαφέας.Ωστόσο ο δήμος έχει ήδη προχωρήσει σε έργα διευθέτησης των ομβρίων υδάτων και έκανε σημαντικές παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, προκειμένου να αποτρέψει επέκταση του φαινομένου.Εν τω μεταξύ, κι ενώ ο Αγιος Χαράλαμπος μετρά τις πληγές του και προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματα από τις κατολισθήσεις και τις ρωγμές, το Μέτσοβο προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, Ελληνες και ξένους, και 4 στους 10 το επιλέγουν για να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική του.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών», το 43% των ερωτηθέντων απάντησαν πως η παραδοσιακή αρχιτεκτονική αποτελεί το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Μετσόβου και το 55% συμφώνησαν ότι η αρχιτεκτονική αυτή πρέπει να διατηρηθεί και από τις επόμενες γενιές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου