ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων




Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την ερχόμενη τριετία θα συζητηθεί αύριο Τρίτη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.Οι αρχικές εκτιμήσεις για τα προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, εντός του 2010, ήταν 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έχει προσαρμόσει τις εκτιμήσεις του σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.Η κυβέρνηση θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες:...
* Πλήρης ιδιωτικοποίηση για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με τα δημόσια αγαθά και αποκλείονται από τα κρατικά στρατηγικά συμφέροντα.
* Μειωμένη δεσμευτική ιδιοκτησία (34%) ή ιδιοκτησία μικρότερη από 34% με συμφωνίες μετόχων, για εκείνα τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία πρέπει να διατηρηθεί μία αποτελεσματική διακριτική παρουσία.
* Ο πλειοψηφικός κρατικός έλεγχος (51%) προβλέπεται για περιορισμένο αριθμό εταιρειών που σχετίζονται με δημόσια αγαθά, υποδομές και ασφάλεια.

«Αγκάθι» είναι ο ΟΣΕ, όπου το έλλειμμα πλησιάζει τα 10 δισ. ευρώ (δημιουργεί έλλειμμα πάνω από 2 εκατ. την ημέρα). Στην κυβέρνηση δείχνουν να προκρίνουν την εξυγίανση του Οργανισμού, ώστε να μπορεί αργότερα να εξευρεθεί στρατηγικός επενδυτής.
Η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση του 49% των μετοχών της εταιρείας που έχει την εκμετάλλευση των δρομολογίων (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και την παραχώρηση του μάνατζμεντ σε στρατηγικό επενδυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Ημερησία, ο ΟΠΑΠ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παραμένουν, στην κορυφή των επιλογών του υπουργείου Οικονομικών.
Για τον ΟΠΑΠ θα προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και η πλήρης πώληση του ποσοστού που έχει το Δημόσιο (43,43%). Ο χρόνος είναι συνάρτηση και άλλων παραμέτρων, όπως η εικόνα της αγοράς και το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί.

Στο ΤΤ η συμμετοχή του Δημοσίου αποτιμάται στα 420 εκατ. ευρώ.
ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα είναι ψηλά στη λίστα των υπό πώληση συμμετοχών του Δημοσίου. Το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51%. Η αξία της συμμετοχής του στις δύο εταιρείες είναι 394 εκατ. ευρώ σε κάθε μία.

Για τα ΕΛΠΕ, θεωρείται πολύ πιθανό η μείωση της κρατικής συμμετοχής, με επικρατέστερο για την αγορά τον όμιλο Λάτση, που κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό. Το ποσοστό του Δημοσίου είναι στο 35,48% και ίσως μειωθεί ακόμη και κάτω του 30%.

Στον ΟΤΕ, το Δημόσιο ελέγχει το 20% και βάσει της συμφωνίας μπορεί να πουλήσει στην Deutsche Telekom ένα επιπλέον ποσοστό 10%. Ίσως να μην περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του 2010, αλλά υπάρχει ως λύση στο τραπέζι, με την προϋπόθεση όμως, πως θα αλλάξει η συμφωνία, ώστε να μη μειωθεί η επιρροή του Δημοσίου στο Οργανισμό.

Σημειώνεται πως αν η συμμετοχή μειωθεί κάτω από το 15%, τότε το Δημόσιο θα χάσει δικαιώματα στη λήψη αποφάσεων.

Επίσης, σκέψεις υπάρχουν και για τη ΔΕΗ, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τη μορφή της επιχείρησης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει και το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου