ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ομιλία Βουλευτή Ν. Γρεβενών κ. Θανάση Χαντάβα στη Βουλή στη συζήτηση για το Φορολογικό Νομοσχέδιο - Δείτε την...

http://greveniotis.gr/images/stories/politics/hantavas/hantavas2010b.JPG 



Κυρίες και  κύριοι συνάδελφοι,  
Από την  πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση  του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε τα καθήκοντα της, διεξάγει μια καθημερινή μάχη και μια τιτάνια προσπάθεια για αντιμετωπίσει τα «κακώς κείμενα» της ελληνικής οικονομίας, και για να θέσει τις βάσεις για την επόμενη ημέρα στην οικονομία της πατρίδας μας.   Ο χρόνος είναι  αμείλικτος και μέσα σε ένα καθεστώς έντονων πιέσεων... των αγορών και των κερδοσκόπων, αλλά και συνεχών διαβουλεύσεων, η κυβέρνηση προχωρά στη λήψη μιας σειράς ριζοσπαστικών και τολμηρών μέτρων για το νοικοκύρεμα της χώρας μας. 
Μετά την  λήψη των σκληρών μεν, αναγκαίων  δε, δημοσιονομικών μέτρων, η κυβέρνηση  έρχεται να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε και να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου που τόσο έχει ανάγκη και η κοινωνία και η οικονομία της πατρίδας μας.  
Αυτό επιτυγχάνεται  μέσα από την κατάθεση και εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού νομοσχεδίου. Ενός νομοσχεδίου που κατανέμει  όπως θα έπρεπε τα φορολογικά βάρη στους  πολίτες, προστατεύοντας εκείνες τις  ομάδες του πληθυσμού που το έχουν  ανάγκη και στρέφοντας τα βάρη προς τους έχοντες και κατέχοντες και κυρίως, σε εκείνους που επί χρόνια φοροδιέφευγαν! 
Mε άξονα τη διαφάνεια, την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος πραγματοποιήθηκε ευρύτατος κοινωνικός διάλογος, για την αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου. 
Είναι η πρώτη φορά, που κυβέρνηση στην Ελλάδα καταθέτει πρόταση για την αναδόμηση και τη ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος και μάλιστα μέσα σε πέντε μήνες. 
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο στοχεύει στην αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ένας στόχος που αποτέλεσε για την κυβέρνηση μια βασική προεκλογική της δέσμευση. Μια δέσμευση συνολική κι ενδεικτική για το πώς αντιμετωπίζει τα προβλήματα που υπάρχουν. Με δικαιοσύνη και διαφάνεια. Μια δέσμευση, που παίρνει πλέον «σάρκα και οστά»….!
Μα πάνω από όλα, η κυβέρνηση δείχνει  ότι τολμά…!
-Τολμά να  υλοποιήσει ένα νομοσχέδιο που επιτέλους βάζει να πληρώνουν και οι έχοντες και οι κατέχοντες.
-Τολμά να  βάλει στο στόχαστρο τα μεγάλα εισοδήματα, τις μεγάλες περιουσίες, τα προνόμια των λίγων.
-Τολμά να  καταργήσει την αυτοτελή φορολόγηση  σε όλους.
-Τολμά και  υποχρεώνει να πληρώσουν και  οι δήθεν άποροι που κατέχουν  και συντηρούν βίλες, κότερα, πισίνες και πολυτελή αυτοκίνητα.
-Τολμά να  ελαφρύνει τα χαμηλά εισοδήματα, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, τα συνήθη υποζύγια του φορολογικού συστήματος.
Με τη νέα  ενιαία φορολογική κλίμακα ευνοείται  το 90% των φορολογουμένων και επιβαρύνονται  μόνο 226.000 σε σύνολο 8 εκατομμυρίων φορολογουμένων.
-Τολμά να  φορολογήσει όλους, ακόμα και  την εκκλησία για την ακίνητη περιουσία και τις εμπορικές της δραστηριότητες.
-Τολμά να  λάβει σοβαρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, η οποία μαστίζει για πολλά χρόνια τη χώρα κι αποτελεί ένα από τα δομικά προβλήματα της οικονομίας μας.
Αυτή είναι  και η απάντηση σε όσους άφησαν να εννοηθεί ότι η κατεύθυνσή του φορολογικού νομοσχεδίου έχει φοροεισπρακτικό χαρακτήρα.
Ναι, πρέπει να πληρώσουν και εκείνοι που εδώ και χρόνια ήξεραν να απολαμβάνουν μονάχα και να κρύβονται. Εκείνοι που θεωρούσαν «εξυπνάδα» να περνούν την περιουσία τους σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες για να απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος.
Εκείνοι που καταχωρούσαν τα σκάφη, τα αυτοκίνητά τους και τα έξοδά τους στις εταιρείες τους, εμφανίζοντας εισοδήματα και έναν τρόπο ζωής, εντελώς διαφορετικό από αυτό που έκαναν. Τι πιο φυσιολογικό να δυσαρεστούνται αυτές οι ομάδες! Πλέον ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό!
Όσο για την κριτική που ακούγεται ότι τα περισσότερα μέτρα είναι ανεφάρμοστα, ένα μόνο πράγμα θέλω να επισημάνω πάνω σε αυτό: Κάθε φορά που επιχειρείται μια τομή αναφορικά με την καθιέρωση ελέγχου και την πάταξη της ασυδοσίας σε αυτή τη χώρα, η μόνη κριτική που ασκείται είναι ότι τα μέτρα εντείνουν την «γραφειοκρατία και είναι ανεφάρμοστα». Και κάθε φορά που επιχειρείται να πληρώσουν και οι λίγοι και ισχυροί ασκείται η κριτική ότι πλήττεται η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Αυτή η κυβέρνηση λοιπόν, έχει την βούληση να εφαρμόσει αυτά που έχει εξαγγείλει!
Είπε ότι θα πατάξει την φοροδιαφυγή και αυτό γίνεται. Θέλουν κάποιοι να αλλάξουν σε μία ημέρα πάγιες και χρονίζουσες αντιλήψεις και πρακτικές. Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτά δεν αλλάζουν σε μία ημέρα! Το ξέρουμε όλοι… κι όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. 
Αυτή τη στιγμή, επιχειρείται μία μεγάλη αλλαγή!
Με το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα εισάγονται οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις,
-Εισάγονται περισσότερα κλιμάκια για πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών
-Μειώνεται  η φορολογική επιβάρυνση στα  ατομικά εισοδήματα μέχρι 40.000 €.
-Δίνονται κίνητρα για την αποκάλυψη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής,
-Θεσπίζονται πρόστιμα και αυστηρές διατάξεις για όσους φοροδιαφεύγουν, 
-Αναδιαρθρώνονται οι φορολογικές και οικονομικές υπηρεσίες του τόπου,
-Χρησιμοποιείται η τεχνολογία προς όφελος του πολίτη, ενώ παράλληλα δίνονται αναπτυξιακά κίνητρα για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας περιβαλλοντικά κίνητρα, κίνητρα για την έρευνα και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις.
-Θεσπίζεται 3ετές αφορολόγητο για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 35 ετών.
-Μειώνεται σταδιακά ο φόρος στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων από το 25% στο 20% ούτως ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, ενώ αντίθετα αυξάνεται η φορολόγηση στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% στο 40%.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το συγκεκριμένο φορολογικό νομοσχέδιο, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις προστατεύεται το μικρό εισόδημα, επιβραβεύεται ο πολίτης που είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις του και τιμωρείται εκείνος που φοροδιαφεύγει. Διορθώνονται χρόνιες αδικίες, απλοποιούνται διαδικασίες και εισάγεται ένα σύστημα ελέγχου και διαφάνειας στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων από το κράτος.
Το 2010 είναι  ένα κρίσιμο έτος για την πορεία της οικονομίας μας. Είναι η χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση  πρέπει να πραγματοποιήσει μια τεράστια προσπάθεια για το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και η χώρα να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να προστατεύσει την αυτονομία των οικονομικών της αποφάσεων, και να ανατάξει την οικονομία της πατρίδας μας μέσα από κανόνες διαφάνειας και δίκαιης αναδιανομής του βάρους και των ωφελειών στους πολίτες.  
Σ’ αυτή την κατεύθυνση έχουμε όλοι μας χρέος να συμβάλουμε! 
Ευχαριστώ πολύ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου