ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

"ΓΡΕΒΕΝΑ" .... Η ζωή στην Ελλάδα κοστίζει όσο μια γέφυρα


Για το Eλληνικό κράτος η κατασκευή μιας γέφυρας εξήντα μέτρων κοστίζει ακριβότερα από μερικές ζωές. Γεγονός που γνωρίζουν καλά οι κάτοικοι του χωριού Κατάκαλη στα Γρεβενά.
Πριν από πέντε μήνες αποχαιρέτησαν για πάντα τον ηθοποιό και θεατρολόγο Νίκο Προύφα. Ο 46χρονος επέστρεφε σπίτι του με ψώνια για τη γιορτή του γιου του, όταν... το αυτοκίνητο που οδηγούσε παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά...
του χειμάρρου Σιούτσα.
Δεν είχε μπει κατά λάθος στο ποτάμι, αλλά διέσχιζε το δρόμο που ενώνει τα χωριά του δήμου Χασίων. Στο συγκεκριμένο κομμάτι του «διασταυρώνεται» με ρέμα, το οποίο είχε φουσκώσει λόγω πλημμύρας. Οι τοπικοί παράγοντες έσπευσαν τότε να αναφερθούν σε παράτολμο ρίσκο του οδηγού.
  Έναςακόμη άνθρωπος είχε πνιγεί την ίδια μέρα στην Αριδαία Πέλλας. Την αμέσως επόμενη μέρα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) αποκάλυψε ότι ο τοπικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας δεν λειτούργησε προληπτικά, με αποτέλεσμα να συμβούν θανατηφόρα ατυχήματα που θα μπορούσαν ίσως να αποφευχθούν. Κι όμως, είχαν σταλεί οδηγίες στους δήμους και εκδόθηκαν τα έκτακτα δελτία επερχόμενης κακοκαιρίας.
Εδώ και πολύ καιρό η ΓΓΠΠ ζητούσε από την περιφέρεια και τους δήμους να καταγράψουν και να χαρτογραφήσουν τα σημεία του οδικού δικτύου τα οποία είναι πιθανόν να παρουσιάσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Τόνιζε, μάλιστα, ότι ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στα σημεία όπου το επαρχιακό δίκτυο διασταυρώνεται με χειμάρρους χωρίς γέφυρα.Το 2002 ο δήμος Χασίων είχε καταθέσει μελέτη για την κατασκευή γέφυρας. Εγκρίθηκε από τη νομαρχία και την απέρριψε η περιφέρεια. Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί ξανά.
«Η μελέτη απορρίφθηκε επειδή είχε τεχνικές και οικονομικές ελλείψεις. Τότε το κόστος κατασκευής έφτανε τα 1,4 εκατ. ευρώ, σήμερα πρέπει να ξεπερνάει τα πέντε εκατομμύρια. Είναι πολλά λεφτά για ένα τέτοιο έργο. Εμείς πριν γίνει το συμβάν ζητήσαμε την ένωση του άλλου δρόμου που υπάρχει -και είναι χαρακτηρισμένος ως νομαρχιακή οδός- με τον άξονα Δεσκάτης-Γρεβενών στη θέση που κατασκεύασε η ΔΕΗ τη νέα γέφυρα. Λείπουν μία γέφυρα και μία διάβαση αλλά και η νομαρχία και η περιφέρεια δεσμεύτηκαν δημοσίως να τα κατασκευάσουν», τονίζει ο δήμαρχος Χασίων Ανδρέας Νάζος.
Η εναλλακτική διαδρομή σημαίνει πολλαπλάσια χιλιόμετρα για τους κατοίκους των χωριών και προς άλλη κατεύθυνση. Στην Κατάκαλη ξεσηκώθηκαν. Μετά το μνημόσυνο του Νίκου Προύφα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του δημαρχείου με κεντρικό σύνθημα «Κανένας νεκρός ποτέ και πουθενά από την αδιαφορία και την ανεπάρκεια των φορέων του κράτους».
«Μας λένε ότι δεν γίνεται να κατασκευάζονται πολυδάπανες γέφυρες στα πολλά περάσματα των ρεμάτων-χειμάρρων. Κάτι που γινόταν επί τουρκοκρατίας, όταν πριν μερικούς αιώνες γέμισε στην κυριολεξία με πέτρινα τοξωτά γεφύρια όλη η Δυτική Μακεδονία, που σήμερα θαυμάζουν οι τουρίστες», επισημαίνει ο Σ. Παπακωνσταντίνου από την Ανοικτή Πρωτοβουλία Κατοίκων Κατάκαλης.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς οι κάτοικοι έφτασαν μέχρι την Κοζάνη στην περιφέρεια όπου ανάρτησαν πανό με το σύνθημα: «Χρόνια πολλά από την Κατάκαλη και τον αγροτικό δρόμο - Δεν θα νικήσει ο τρόμος, θα νικήσει ο δρόμος».
Η γενική αστυνομική διεύθυνση υποδέχθηκε τους κατοίκους σαν μελλοντικούς ταραξίες. «Παραδέχτηκαν μπροστά μας ότι είχαν λάθος πληροφόρηση από λάθος πηγές», λέει ο Σ. Παπακωνσταντίνου.
Προσθέτει ότι «κάνουμε έκκληση και καλούμε δημόσια όλους τους αρμόδιους φορείς να καταλάβουν ότι θα είναι πολιτικά και ποινικά αντιμέτωποι με κάθε νέο θύμα που θα προέλθει από τα ίδια πλημμυρικά φαινόμενα. Δυστυχώς, μετά το θάνατο του Νίκου Προύφα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου