ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

GERAKI: ΕΥΗΜΕΡΙΑ - ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ (!)

http://biology.usgs.gov/wro/backyard/images/subjects/ID-FRESC%20Prairie%20Falcon.jpg






Η παγκόσμια κρίση έφερε στην επιφάνεια μία σειρά παθογένειες και ασυμμετρίες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τα τελευταία χρόνια, κρύβαμε κάτω από το χαλί. Τώρα πια, οι ασυνέπειες «στολίζουν» το σαλόνι μας και είναι στην κοινή θέα όλων των Ευρωπαίων γειτόνων μας.Οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι πάρα πολλές... Εξίσου πολλοί όμως είναι και οι κίνδυνοι, οι προσδοκίες αυτές να μην ευοδωθούν. Από την άποψη αυτή, αφορά άμεσα την ανάπτυξη του τόπου μας τις επόμενες δεκαετίες.
Σημαντικές θα είναι οι αλλαγές που θα φέρει στην αυτοδιοίκηση το σχέδιο «Καλλικράτης» που εδώ και καιρό προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα είπε σήμερα (χθες) στο υπουργικό συμβούλιο ο υπ. Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, το σχέδιο θα απελευθερώσει τις απαραίτητες δυνάμεις για «δημιουργία και ανάπτυξη»
Παράλληλα, θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος και εποπτεία της αυτοδιοίκησης ώστε να ελέγχεται πού διατίθεται κάθε ευρώ. Επίσης θα μεταφερθεί μεγάλη σειρά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, ενώ το κράτος θα περιοριστεί στις επιτελικές του ευθύνες, οι δε υπηρεσίες θα μεταφερθούν δίπλα στον πολίτη, εκεί δηλαδή που τις έχει ανάγκη.
Η προοπτική δημιουργίας μεγάλων οι ισχυρών διοικητικών ενοτήτων αλλάζει την ιστορική ταύτιση της έννοιας Δήμος με την πόλη. Η διοικητική αποκέντρωση έτσι όπως περιγράφεται με σημαντικές πρόσθετες αρμοδιότητες με τους αναγκαίους πόρους για την άσκησή τους, καθώς και με δημοσιονομικές ευθύνες, δημιουργεί μια νέα βάση συζήτησης για την χωροθέτηση η οποία μάλλον είναι πιο κοντά στη λογική, δημιουργία ισοδύναμων διοικητικών ενοτήτων. Και δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική των νέων ΟΤΑ.
Το μοντέλο της πόλης που προωθήθηκε τα τελευταία χρόνια από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία και εκμεταλλεύτηκαν την υπεραξία της γης είναι αυτό της μονοκεντρικής πόλης που εξαπλώνεται διαρκώς. Η συγκέντρωση πόλων έλξης στο κέντρο της πόλης έχει ήδη δημιουργήσει συνοικίες χωρίς ταυτότητα, άλλες υποβαθμισμένες και άλλες έντεχνα αναβαθμισμένες, όλες όμως χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, χωρίς τα σημεία αναφοράς που θα δημιουργήσουν κοινωνική συνοχή.

Οι ορεινές μας περιοχές έχουν διαφορετικές αναπτυξιακές ανάγκες και δυνατότητες από τις πεδινές. Ένας πεδινός δήμος έχει για παράδειγμα αυξημένες ανάγκες ύδρευσης, αντιδιαβρωτικών έργων, βιολογικού καθαρισμού - τομείς που δεν αφορούν έναν ορεινό δήμο. Από την άλλη, η πυροπροστασία, τα έργα οδοποιίας, η τουριστική αξιοποίηση επιβάλλουν ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης για τις ορεινές περιοχές. Επομένως, ένας μικτός Δήμος, που θα πασχίζει να καλύψει τις ανάγκες ορεινών και πεδινών περιοχών, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα τα βγάλει πέρα με τις αντικρουόμενες και αυξημένες απαιτήσεις, τόσο στον προγραμματισμό των έργων, όσο και στη χρηματοδότησή τους. Άλλωστε δεν μπορεί ένας δήμος να χρηματοδοτείται ταυτόχρονα και από τα Προγράμματα Leader και από τα ΟΠΑΑΧ.(!)
Πέρα από τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια, το μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Το πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013 για δημοτικές υποδομές και επενδύσεις είναι το σημαντικότερο διακύβευμα αυτής της μεταρρύθμισης. Υπάρχει κίνδυνος ένας μικτός δήμος να μην έχει επαρκείς πόρους ούτε καν για την σύνταξη των απαραίτητων μελετών για έργα προς ένταξη. Και βεβαίως είναι μοιραίο ότι το βάρος θα πέφτει στον μεγαλύτερο πληθυσμιακά Δήμο, εκεί όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος του εκλογικού σώματος, για να το θέσω έτσι. Είναι επομένως σαφές ότι οι επιταγές της ισόρροπης ανάπτυξης επιβάλλουν τη δημιουργία ενός έστω μικρού πληθυσμιακά ορεινού Δήμου, κάτι το οποίο άλλωστε έχουν επανειλημμένα ζητήσει οι δημότες Θ Ζιάκα όσο και οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων.
Όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη συνεργασίας και σύμπνοιας για την εκπόνηση ενός αυτοδιοικητικού χάρτη που θα διασφαλίζει την ομόνοια, την ευημερία και την πρόοδο και στο τελευταίο χωριό των Γρεβενών.
geraki

ΥΓ ΑΕΤΟΣ: Μπορεί σε πολλές περιπτώσεις (όπως και στη συγκεκριμένη), να διαφωνούμε με τις  θέσεις του αγαπητού πτηνού (geraki) , αλλά δεν έχουμε αντίρρηση να δημοσιεύουμε τις αναρτήσεις του, όταν μας το ζητάει. 
Αγαπητό μου geraki πρέπει να καταλάβετε ότι με τρεις Δήμους στον Νομό όχι μόνο δεν πετυχαίνουμε τίποτα, αλλά καταδικάζουμε και τους υπόλοιπους. Πίστεψέ μας, τα κριτήρια θα είναι πληθυσμιακά, αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις που σημαίνει δεν θα παίρνει παρά ελάχιστα ο "Δήμος Βασίλιτσας". Εάν πραγματικά ενδιαφέρεσαι για το καλό του "Ορεινού όγκου", προσπάθησε να καταλάβεις πως τρεις είναι ήδη πολλοί.Η πρόταση του κ. Κοκκινάκη, εκπροσώπου των επαγγελματιών της Βασιλίτσας, λέει αλήθειες...

1 σχόλιο:

  1. ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΕΤΕ,

    ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΑΚΙΟΥ. ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.

    Ο ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΟΙΡΑ. ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ. Η ΜΟΝΗ ΑΧΤΙΔΑ ΦΩΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ.

    ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΕΙΝΟΣ ΟΓΚΟΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΔΩΚΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΣΤΑ ΒΕΝΤΖΙΑ Π.Χ. ΟΤΙ Η ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ. ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ.

    ΕΝΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟΣ ΟΡΕΙΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ.

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ, ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠ ΟΠΟΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 3 ΔΗΜΟΥΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΗΣ ΒΡΩΜΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ...

    GREVON

    ΑπάντησηΔιαγραφή