ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Έσοδα 1,25 δισ. ευρώ από την αύξηση των εμμέσων φόρων το 2010






Μόνο από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά πρόσθετα έσοδα 1,250 δισ. ευρώ φέτος και επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ το 2011.Η μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών από τους χαμηλούς στον υψηλό συντελεστή 23% που σχεδιάζεται για το επόμενο έτος σε συνδυασμό...
με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης -μέσω ελέγχων- εκτιμάται πως θα αποφέρει επιπλέον έσοδα 1 δισ. ευρώ.

Με νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται σήμερα ή το αργότερο αύριο στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προβλέπεται:

-Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 21% στο 23%, από 10% σε 11% και από 5% σε 5,5%. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από τις αρχές του έτους, η οποία αν δεν απορροφηθεί από την αγορά θα οδηγήσει σε σημαντικές επιβαρύνσεις στις λιανικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και σε νέα πτώση της κατανάλωσης. Συνολικά από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ στη διετία 2010-2011 προβλέπονται πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ. Επιπλέον 1 δισ. ευρώ προβλέπεται για το 2011, από τη μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τους χαμηλούς στον υψηλό συντελεστή 23% αλλά και την επέκταση του ΦΠΑ σε υπηρεσίες που μέχρι πρότινος εξαιρούνταν (π.χ. δικηγόροι όπως προβλέπεται στον τελευταίο φορολογικό νόμο).

-Αύξηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κατά 10%. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική αύξηση των φόρων αυτών από τις αρχές του έτους και αναμένεται να αποδώσει άμεσα στα ταμεία του Δημοσίου, μόνο για φέτος πρόσθετα έσοδα 450 εκατ. ευρώ. Για το 2011, τα πρόσθετα έσοδα φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δελτίου Τιμών Καυσίμων (Εuropa Οil bulletin), στις 23 Απριλίου ο μέσος όρος τιμής βενζίνης στην Ολλανδία ήταν 1,589 ευρώ, έναντι 1,60 ευρώ που θα είναι πλέον στην Ελλάδα. Το ποσό των 1,60 ευρώ το λίτρο προκύπτει αν αθροίσει κανείς στην τιμή διυλιστηρίου που έχει κάνει άλμα την τελευταία εβδομάδα (0,492 ευρώ) την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ, μαζί με τα υπόλοιπα τέλη, καθώς επίσης τον μέσο όρο των περιθωρίων κέρδους στη χονδρική (0,06 ευρώ) και στη λιανική (0,10 ευρώ).

Στα τσιγάρα, ανάλογες αυξήσεις με τις ακριβές μάρκες αναμένεται να υπάρξουν τόσο στα φθηνά, όσο και στα μεσαία από πλευράς κόστους ελληνικά ως επί το πλείστον σήματα. Από τα 2,50 ευρώ τα πολύ φθηνά θα φτάσουν στα 2,80 ευρώ τον Ιούνιο και στα 3,60 ευρώ τον Ιούλιο, ενώ στα μεσαίου κόστους οι τιμές αναμένεται αντίστοιχα να αυξηθούν από τα 2,80 ευρώ σήμερα στα 3,20 ευρώ και στα 4,10 ευρώ.

-Φορολόγηση των αυθαίρετων και επιβολή τέλους διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων. Από τις δύο αυτές πηγές, το 2011 εκτιμάται πως θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 1,3 δισ. ευρώ.

-Αύξηση 10% των συντελεστών στους φόρους πολυτελείας. Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο επεβλήθη φόρος πολυτελείας με συντελεστές από 10% έως 30% στα αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας άνω των 17.000 ευρώ, 10% για μεταξωτά χαλιά, δερμάτινα είδη, κοσμήματα και σκάφη αναψυχής και με συντελεστή 20% για αεροπλάνα, υδροπλάνα και ελικόπτερα. Οι συντελεστές αυτοί θα αυξηθούν περαιτέρω και τα επιπλέον έσοδα εκτιμώνται σε 100 εκατ. ευρώ.

-Λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων. Προβλέπεται ήδη με τον τελευταίο φορολογικό νόμο ο λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων, που προσδιορίζονταν μέχρι πρότινος εξωλογιστικά. Ανοιχτό, το ενδεχόμενο επέκτασης και σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. οικοδομικές επιχειρήσεις. Τα επιπλέον έσοδα ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ.

-Από τις άδειες που θα δοθούν για τυχερά και τεχνικά παιχνίδια και την επιβολή σχετικών φόρων, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πρόσθετα έσοδα 700 εκατ. ευρώ το 2011.

-Ειδικός φόρος στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις. Στα πρότυπα της έκτακτης εισφοράς που επεβλήθη πέρυσι στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 5 εκατ. ευρώ, η έκτακτη εισφορά θα διατηρηθεί για τουλάχιστον μία ακόμη χρονιά. Θα επιβληθεί με συντελεστές από 5% έως 10% ανάλογα με τον τζίρο των επιχειρήσεων και αναμένεται να αποδώσει 600 εκατ. ευρώ το 2011.

-Φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια. Με την καθιέρωση αυστηρών τεκμηρίων που προβλέπονται στον τελευταίο φορολογικό νόμο (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροπλάνα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, πισίνες, οικιακοί βοηθοί), το οικονομικό επιτελείο προσδοκά πως θα «συλλάβει» φορολογουμένους που μέχρι σήμερα δήλωναν χαμηλότερα εισοδήματα, αποφεύγοντας τους φόρους που τους αναλογούσαν. Πιάνοντας αυτούς τους φορολογουμένους στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά επιπλέον έσοδα 400 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.

-Αύξηση αντικειμενικών αξιών. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη σταδιακή εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών ακινήτων που σήμερα αποκλίνουν μεταξύ τους σε ακραίες περιπτώσεις έως και κατά 200%. Το πρώτο βήμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών αναμένεται από 1-1-2011, με μέση αύξηση 25%-30%.

-Φορολόγηση αμοιβών σε είδος. Επίσης στον τελευταίο φορολογικό νόμο προβλέπεται ότι παροχές σε είδος που απολαμβάνουν μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων θα φορολογούνται ως εισόδημα, όπως για παράδειγμα τα αυτοκίνητα που παραχωρούνται από τις εταιρείες στα στελέχη τους. Από αυτή την πηγή το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά επιπλέον έσοδα 650 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.

-Πράσινα τέλη. Από την αναδιαμόρφωση των πράσινων τελών προβλέπονται έσοδα 300 εκατ. ευρώ το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου