ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

4 τραγουδιστές , 3 τραγουδίστριες, 3 δημοσιογράφοι και πολλοί άλλοι στα "δίχτυα" της Εφορίας...






Μέλη της high society και αστέρες της showbiz έχουν χάσει τον ύπνο τους. Επιχειρηματίες φοβούνται για λουκέτα, πρόστιμα και πλειστηριασμούς, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να δουν εάν βρίσκονται μέσα στις λίστες του υπουργείου Οικονομικών με τους μεγαλοοφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου. Από την πλευρά τους,... οι ράμπο του ΣΔΟΕ αλλά και οι υπάλληλοι των ελεγκτικών υπηρεσιών ξεσκονίζουν κάθε ύποπτη υπόθεση και διασταυρώνουν συνεχώς στοιχεία φορολογούμενων των οποίων ο δημόσιος βίος δεν συνάδει με τα εισοδήματά τους.

Η «καυτή» λίστα των «300» επωνύμων που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών με διάσημα πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται να έχουν διαπράξει μεγάλη φοροδιαφυγή έχει προκαλέσει τρόμο στα in στέκια της Αθήνας. Οπως λένε οι γνωρίζοντες, η υπόθεση του Τόλη Βοσκόπουλου αλλά και η δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών του Κολωνακίου ήταν μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Κι αυτό γιατί μέσα στα συρτάρια των αρμόδιων γραφείων του υπουργείου Οικονομικών φιγουράρουν σε έγγραφα ονόματα πασίγνωστων Ελλήνων που φοροδιαφεύγουν ή χρωστάνε αστρονομικά ποσά στο ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με τα κιτάπια του υπουργείου, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, γιατροί, αλλά και δικηγόροι εμφανίζουν δυσανάλογα κέρδη σε σχέση με τα έξοδά τους. Οπως ήδη έχει αποκαλύψει η «Espresso», οι λίστες που έχουν καταρτίσει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των αρμόδιων υπηρεσιών είναι δύο: η μία αφορά ονόματα επιχειρήσεων και ιδιωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και η δεύτερη αφορά όσους φοροδιαφεύγουν συστηματικά και αποκρύπτουν χρηματικά ποσά από την Εφορία. Στην πρώτη λίστα τα προσωπικά στοιχεία των φορολογουμένων δεν εμφανίζονται, ενώ στη δεύτερη φαίνονται τα πλήρη στοιχεία του φορολογούμενου που έχει «εκκρεμότητες» με την Εφορία.


Ηχηρά ονόματα
Ποια είναι όμως τα ηχηρά ονόματα που φιγουράρουν στις λίστες αυτές και η δημοσιοποίησή τους θα προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη; Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει μέχρι στιγμής η «Espresso της Κυριακής», οι περισσότεροι εντάσσονται στον καλλιτεχνικό χώρο. Πρόκειται για δημοφιλείς τραγουδιστές και ηθοποιούς που επί σειρά ετών ζουν βυθισμένοι στα πλούτη, επιδεικνύοντας σε κάθε ευκαιρία και με προκλητικό τρόπο το μέγεθος της οικονομικής τους επιφάνειας, ενώ τα δηλωθέντα εισοδήματά τους δεν δικαιολογούν ούτε την κινητή ούτε την ακίνητη περιουσία τους. Σε διασταυρώσεις των εισοδημάτων τους που έκαναν οι άνδρες του ΣΔΟΕ βρέθηκαν αρκετές χιλιάδες ευρώ να έχουν ξεχαστεί να δηλωθούν στην Εφορία. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν τέσσερις τραγουδιστές και τρεις τραγουδίστριες. Τρεις από τους ερμηνευτές ανήκουν στο λαϊκό πεντάγραμμο με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό τους, ενώ ο τέταρτος έχει διαπρέψει στην ελληνική ποπ σκηνή.

Τρεις γνωστοί δημοσιογράφοι που κινούνται στον χώρο της τηλεόρασης και έχουν κατά καιρούς συστήσει εταιρείες με τις οποίες πληρωνόντουσαν για υπηρεσίες που προσέφεραν σε μέσα ενημέρωσης βρίσκονται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών. Κάποιοι από αυτούς που μπήκαν στο στόχαστρο των ανδρών του ΣΔΟΕ φαίνεται να έχουν αποκρύψει σημαντικά εισοδήματα από την Εφορία με την ελπίδα ότι δεν θα ελεγχθούν ή δεν θα τους επιβληθούν πρόστιμα για την παράβαση.

Στη λίστα υπάρχουν ακόμα πολλοί επιφανείς επιχειρηματίες, γιατροί και οι δικηγόροι που συχνάζουν στα ακριβότερα στέκια της πρωτεύουσας και φιγουράρουν στις κοσμικές σελίδες των εφημερίδων και των περιοδικών. Οπως τονίζουν παράγοντες του υπουργείου, «δεν είναι ένας και δύο. Είναι πάρα πολλοί. Απλά, έχουμε αρχίσει να κατηγοριοποιούμε τις υποθέσεις ανάλογα με το μέγεθος των χρημάτων που οφείλονται».

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες μέρες να προχωρήσει σε επιλεκτική δημοσιοποίηση ονομάτων επιχειρήσεων, για τις οποίες όμως έχουν επιβληθεί πρόστιμα και οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει εις βάρος των οφειλετών. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα έχουν κινηθεί και οι διαδικασίες επιβολής λουκέτου στις επιχειρήσεις αυτές, αφού έχουν υποπέσει αρκετές φορές στα ίδια φορολογικά παραπτώματα και αρνούνται να συμμορφωθούν. Εν ολίγοις, τις επόμενες μέρες η ηγεσία του υπουργείου θα ανακοινώσει σφραγίσματα καταστημάτων, νυχτερινών κέντρων και επιχειρήσεων παντός τύπου.


«Γερό ξεκαθάρισμα»
Οσον αφορά τώρα τα «λαμπερά» πρόσωπα των φορολογουμένων που αποκρύπτουν συστηματικά μεγάλα χρηματικά ποσά από την Εφορία, όπως τονίζουν άνθρωποι που μιλούν με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «εκεί θα γίνει γερό ξεκαθάρισμα. Θα βγούνε στη δημοσιότητα ονόματα πέρα από κάθε υποψία και δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να γίνουν και πλειστηριασμοί».

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει δώσει ξεκάθαρη εντολή προς τους επικεφαλής των κατά τόπους οικονομικών εφοριών: «Δεν μας ενδιαφέρουν μόνον οι βεβαιώσεις χρεών. Προχωρήστε άμεσα στη συλλογή ζεστού χρήματος όσων χρωστούν με διαδικασίες express».

Οπως μας τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, «το θέμα μας δεν είναι να δώσουμε ονόματα και να μείνουμε εκεί. Αν θέλαμε, μπορούσαμε να το κάνουμε. Υπάρχουν γνωστά ονόματα στα βόρεια προάστια με αδήλωτες πισίνες, που αν τα δίναμε στη δημοσιότητα, θα γινόταν πάταγος. Δεν είναι αυτή η πρόθεση. Το θέμα είναι να εισπραχθούν τα πρόστιμα και να σταματήσει η διαφυγή και η απόκρυψη». Οπως υπογραμμίζουν ανώτερα στελέχη του υπουργείου, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι σε εύλογο χρονικό διάστημα να μπορέσει να δημοσιεύσει λίστες που να δείχνουν τι ποσά έχουν μαζευτεί από τη φοροδιαφυγή.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ 130 ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ
Την ίδια ώρα, από τους ελέγχους του υπουργείου προέκυψαν και τα στοιχεία 130 εφοριακών υπαλλήλων οι οποίοι δεν είχαν εκκαθαρίσει τις δηλώσεις τους, γεγονός που προκάλεσε την οργή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που ζήτησε από τους συγκεκριμένους εφοριακούς να προχωρήσουν στην τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων αυτών που δημιουργούν προβλήματα στην εικόνα της υπηρεσίας. Παράλληλα, δεκάδες είναι και οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις ανώτερων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών σε δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί επί τόπου ο βαθμός εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά και το ποσοστό αποτελεσματικότητας στη συλλογή προστίμων. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται άτυπα ένα είδος αξιολόγησης-βαθμολόγησης των εφοριών με βάση το χρήμα που μπαίνει στα ταμεία.


ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ - ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου