ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Τα 40 «αρπακτικά της ελευθερίας του Τύπου» κατονομάζουν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα






Η Κίνα, η Ρωσία και η Ρουάντα είναι ανάμεσα στα «40 χειρότερα αρπακτικά της ελευθερίας του Τύπου» κατά τη διεθνή οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) που εξέδωσε τη Δευτέρα την έκθεσή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Η οργάνωση κατονομάζει τον πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Ρωσίας,... Βλαντιμίρ Πούτιν, για το «κλίμα διογκωμένης εθνικής υπερηφάνειας που ενθαρρύνει τις διώξεις των δημοσιογράφων». Στα αρπακτικά συγκαταλέγεται και ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ.

Για την άσκηση βίας κατά Παλαιστίνιων δημοσιογράφων επικρίνεται το Ισραήλ αλλά, ακόμα, επικρίνονται και οι ενέργειες της Χαμάς. Το οργανωμένο έγκλημα στην Ιταλία και η ETA στην Ισπανία έχουν κατά καιρούς απειλήσει δημοσιογράφους, σημειώνει ακόμα η RSF

Επιπλέον, περιλαμβάνεται οι ηγέτες της Βορείου Κορέα και της Μιανμάρ. Το Μεξικό θεωρείται ως το πιο επικίνδυνο σημείο για τους δημοσιογράφους με 62 νεκρούς κατά τη τελευταία δεκαετία.

Από τον κατάλογο δεν λείπουν πολλές αφρικανικές και ασιατικές χώρες-εστίες πολεμικών συγκρούσεων όπως και χώρες που διοικούνται από δικτατορικά καθεστώτα.

Μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ

Σε μήνυμά του με αφορμη την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν υπογραμμίζει ότι «η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
» Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν κυβερνήσεις και κάποιοι που ασκούν εξουσία, που βρίσκουν πολλούς τρόπους να παραβιάσουν αυτό το δικαίωμα. Επιβάλλουν υψηλούς φόρους στο δημοσιογραφικό χαρτί, κάνοντας τις εφημερίδες τόσο ακριβές ώστε οι άνθρωποι δεν μπορούν να τις αγοράσουν. Ανεξάρτητοι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί αναγκάζονται να σταματήσουν να εκπέμπουν σε περίπτωση που επικρίνουν την πολιτική της κυβέρνησης. Η λογοκρισία υπάρχει ακόμη στον κυβερνοχώρο με τον περιορισμό της χρήσης του Διαδικτύου και των νέων μέσων ενημέρωσης.

» Ορισμένοι δημοσιογράφοι πέφτουν θύματα εκφοβισμού, απειλούνται με φυλάκιση ή διακινδυνεύουν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, μόνο και μόνο επειδή ασκούν το δικαίωμά τους να αναζητούν, να λαμβάνουν και να μεταδίδουν πληροφορίες και ιδέες, ανεξαρτήτως μέσου ενημέρωσης και συνόρων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταδικάζει τις δολοφονίες των 77 δημοσιογράφων που συνέβησαν μέσα στο 2009 και απαιτεί την παράδοση των ενόχων στη δικαιοσύνη. Προσθέτει: «Οι κυβερνήσεις έχουν καθήκον να προστατεύουν τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης. Η προστασία αυτή πρέπει να περιλαμβάνει τη δίωξη όσων διαπράττουν εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων. Η ατιμωρησία δίνει το πράσινο φως στους εγκληματίες και τους δολοφόνους και ενισχύει όσους έχουν κάτι να κρύψουν. Μακροπρόθεσμα, διαβρώνει και διαφθείρει την κοινωνία στο σύνολό της».

«Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται δίπλα στους διωκόμενους δημοσιογράφους και στους επαγγελματίες των ΜΜΕ όπου και να βρίσκονται», καταλήγει στο μήνυμά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου