ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Ανεξέλεγκτη η κρίση στην Ευρώπη - Ελεύθερη πτώση του ευρώ - 6,68% το ΧΑ





Βουτιά 6,68% του Γενικού Δείκτη - κάτω από τα 11 ευρώ η μετοχή της Εθνικής. Από τις πιο δύσκολες ημέρες ήταν η σημερινή για τις αγορές, τόσο λόγω πραγματικών αρνητικών γεγονότων όπως η επίθεση στο ευρώ, όσο και της άκρατης(;) φημολογίας όπως π.χ. η πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου για την αναδιάρθρωση του χρέους... της Ελλάδος.Η επίθεση στο ευρώ (στο 1,3052 έφτασε η ισοτιμία του με το δολάριο) οδηγεί αυτή την ώρα σε πτώση άνω των 2 ποσοστιαίων μονάδων τα κεντρικά ευρωπαικά χρηματιστήρια και εκδηλώθηκε μετά τις πληροφορίες ότι και η Ισπανία θέλει να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης. Μάλιστα οι φήμες υποστήριζαν πως οι οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και Moody΄s Investors Service θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας. Οι φήμες αυτές διαψεύστηκαν αλλά η ζημιά έχει γίνει.

Η ελληνική αγορά δεν χρειαζόταν τα παραπάνω γεγονότα για να κλείσει με βουτιά 6,68% στις 1.729,68 μονάδες. Από το πρωί οι μετοχικοί τίτλοι δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις τράπεζες, λόγω της επικείμενης μεγάλης ύφεσης στην οποία εισέρχεται η οικονομία. Οι αναλυτές πλέον υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ανταπαξέλθει στα δημοσιονομικά της προβλήματα, παρά τα σκληρά μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει η κυβέρνηση πριν από δύο μέρες. Η άποψή τους είναι ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις θα είναι τόσο μεγάλες που τα μέτρα θα ακυρωθούν στην πράξη. Το spread ξέφυγε στις 622 μονάδες βάσης. «Δεν μπορείς να μιλήσεις για οριστικό τέλος διότι η προσαρμογή είναι πολύ δύσκολη για την Ελλάδα», είπε ο Tom Byrne, αναλυτής της Moody’s, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Παράλληλα, η δήλωση στελέχους του γαλλικού χρηματοοικονομικού οίκου Lazard ότι η εταιρεία του προσελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να της παράσχει γενικές χρηματοοικονομικές συμβουλές φούντωσε τις φήμες περί αναδιάρθρωσης του χρέους αφού η Lazard εξειδιεκεύεται σε τέτοιες «αποστολές». Αμέσως ο υπουργός οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίου μιλώντας στο reuters δήλωσε πως η Ελλάδα εν έχει προσλάβει κανέναν σύμβουλο για αναδιάρθρωση του χρέους της.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει έκτακτη εισφορά για πλήθος επιχειρήσεων αφού τώρα θα πληρώσει εισφορά όποια επιχειρήση έχει κέρδη προ φόρων πάνω από 100.000 ευρώ και όχι πάνω από 5 εκατ. ευρώ όπως την πρώτη φορά.

Η σχέση πτωτικών - ανοδικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 8 προς 1 αφού μόλις 21 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 166 που υποχώρησαν. Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 10,36% με τη μετοχή της Εθνικής να χάνει 12,71% και να διαμορφώνεται στα 10,85 ευρώ. Η Alpha υποχώρησε κατά 11,17%, η Πειραιώς 10,57% και η Eurobank 10,47%.

Σημαντικές απώλειες επίσης κατέγραψε η μετοχή του ΟΠΑΠ με -6,39%, της ΔΕΗ με 3,97%, του ΟΤΕ με 2,50% και της 3Ε με 2,66%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 215 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη πτώση του ευρω
Συνεχίστηκε η πτώση του ευρώ, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να πέφτει κάτω από το όριο του 1,31 δολαρίου για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο, καθώς οι ανησυχίες για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος παραμένουν έντονες παρά τα δάνεια που χορηγήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα.

'Ιδια εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο δείκτης PSI-20 στο Χρηματιστήριο της Λισσαβωνας υπέστη σημαντικότατες πιέσεις και υποχώρησε κατά 4,11%, λόγω των ανησυχιών για μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ζώνης του Ευρώ.

Ίδιοι φόβοι και στο Μιλάνο
Ο βασικός δείκτης FTSE Mib,στο χρηματιστήριο του Μιλάνου κατέγραφε απώλειες 3,02%,στις 20.975 μονάδες,σε μία αγορά όπου υπάρχει ανησυχία από την διάχυση της ελληνικής κρίσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στην Ισπανία.

 Η ελληνική κρίση έχει δημιουργήσει ένα κλίμα δυσπιστίας για όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά δημόσια ελλείμματα (Ισπανία,Πορτογαλία,Ιταλία,Ιρλανδία).

Φόβοι για το μέλλον της οικονομίας της Πορτογαλίας
Την εκτίμηση ότι είναι "αρκετά πιθανό" η Πορτογαλία να είναι η δεύτερη χώρα - μέλος της ευρωζώνης, μετά την Ελλάδα, που θα χρειαστεί στήριξη επεσήμανε ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Center) και πρώην σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντανιέλ Γκρό, σε δηλώσεις του σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κ. Γκρο, η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας δεν διαφέρει πολύ, σε σχέση με αυτήν της Ελλάδας και προέβλεψε ότι αργά ή γρήγορα και η χώρα αυτή θα χρειαστεί οικονομική στήριξη, η οποία θα είναι της τάξεως των 100 δισ. ευρώ.

Εξ άλλου, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ισπανίας είπε ότι παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή δεν θα χρεοκοπήσει, καθώς, όπως είπε, η Ισπανία είναι λιγότερο εκτεθειμένη, λόγω της υψηλής εγχώριας αποταμίευσης.

Τέλος, ανέφερε ότι η Ιταλία βρίσκεται, σχετικώς, σε πιο ασφαλή κατάσταση, προειδοποίησε, ωστόσο, ότι την επόμενη δεκαετία τα πράγματα θα επιδεινωθούν, λόγω της χαμηλής ανάπτυξης που χαρακτηρίζει την οικονομία αυτής της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου