ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιριών - Τι προβλέπεται για κάθε μορφή εταιρείας

 





Το νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εμπορικών εταιρειών, (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΑΕ), με υπηρεσίες μιας στάσης κατέθεσε την Δευτέρα στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομίας.Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται, επίσης, ρύθμιση, με την οποία... τροποποιούνται οι όροι και τα αποτελέσματα καταγγελίας της εμπορικής μίσθωσης από τον μισθωτή. Πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου είναι, με τη θέσπιση υπηρεσίας μίας στάσης (one stop shop) για την ίδρυση των συνηθέστερων μορφών των εμπορικών εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΑΕ), να ιδρύονται όλες τις επιχειρήσεις σε ένα βήμα και μία ημέρα και να μειωθούν συνεπακόλουθα τα φαινόμενα διαφθοράς λόγω των πολύπλοκων διαδικασιών που ίσχυαν μέχρι σήμερα, αναφέρει το υπουργείο.

Για την στήριξη του συστήματος, προβλέπεται η συγκρότηση ευρέως δικτύου εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων, το οποίο αποτελείται από 100 καταστήματα και υποκαταστήματα των Εμπορικών Επιμελητηρίων, τα οποία συμπληρώνονται από 50 περίπου επιλεγμένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για την εξυπηρέτηση των μικρότερων δήμων και 3.200 συμβολαιογράφους που λειτουργούν στη χώρα.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, το κόστος σύστασης μιας μέσης ΕΠΕ, με το νέο σύστημα, από 1.900 ευρώ το 2009, μειώνεται πλέον στα 590 ευρώ.

Θετική συνέπεια εφαρμογής του νέου συστήματος, προβλέπεται να είναι και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας σε ό,τι αφορά την προσέλκυση νέων επενδυτών: με τη νέα διαδικασία, αναμένεται να υπάρξει σημαντική βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας στο δείκτη «ξεκινώντας μια επιχειρηματική πρωτοβουλία (starting a business)», από την 140 θέση το 2009, στην 43η.

Τι προβλέπεται για κάθε μορφή εταιρείας

Για την ίδρυση των ΟΕ και ΕΕ, ως υπηρεσίες μίας στάσης, θεσπίζονται τα Επιμελητήρια (Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ.) και τα «πιστοποιημένα» ΚΕΠ, με πρόβλεψη, ώστε στο μέλλον να μπορούν να ιδρύουν και ΕΠΕ καθώς και ΑΕ, έχοντας τη δυνατότητα εντός των Υπηρεσιών αυτών να απασχολείται συμβολαιογράφος.

Για τις ΕΠΕ και τις ΑΕ και εν γένει για τις εμπορικές εταιρίες για τη σύσταση των οποίων απαιτείται δημόσιο (συμβολαιογραφικό) έγγραφο, ως υπηρεσία μίας στάσης, ορίζεται ο συμβολαιογράφος.

Με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, οι υπηρεσίες μίας στάσης θα προβαίνουν οι ίδιες ή θα διαμεσολαβούν για τη διεκπεραίωση όλων των προβλεπόμενων ενεργειών που απαιτούνται, για να αποκτήσουν οι εμπορικές εταιρείες νομική προσωπικότητα.

Εξοικονομηση χρόνου και χρημάτων

Με τις αλλαγές που εισάγει το παρόν σχέδιο νόμου, εξηγεί το ΥΠΟΙΑΝ, επιτυγχάνονται:

α) Η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εμπορικών εταιρειών με μείωση του σχετικού κόστους κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος σύστασης μιας μέσης ΕΠΕ, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, υπολογισμένο το 2009, από 1.900 ευρώ μειώνεται στα 590 ευρώ (72% μείωση).

β) Η συγκέντρωση του συνόλου των γραφειοκρατικών διαδικασιών σύστασης σε ένα μόνο βήμα από δεκαέξι για τις ΟΕ και ΕΕ, από δεκαπέντε για τις ΕΠΕ και από δεκαέξι για τις ΑΕ.

γ) Η δραστική μείωση του χρόνου που απαιτείται για τη σύσταση εμπορικών εταιρειών (ενδεικτικά, ο μέσος όρος χρόνου για την ίδρυση μιας ΕΠΕ σύμφωνα με στοιχεία της World Bank μέχρι και το 2008 ήταν 38 ημέρες και αναμένεται να μειωθεί σε μία ημέρα).

δ) Η άμεση βελτίωση των όρων ανταγωνιστικότητας της χώρας, αναφορικά με την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, με τη νέα διαδικασία προκύπτει σημαντική βελτίωση της κατάταξης της θέσης της χώρας στον δείκτη «starting a business», στον οποίο από τη θέση 140 το 2009 η χώρα μας θα ανέλθει 97 θέσεις και θα βρεθεί μέσα στις 43 πιο ευέλικτες οικονομίες.

Στον πολύ-παραγοντικό δείκτη μέτρησης της ανταγωνιστικότητας, «doing business» της Παγκόσμιας Τράπεζας, χωρίς να γίνουν αλλαγές στα αλλά πεδία που επηρεάζουν τη λειτουργία μιας επιχείρησης, η νέα διαδικασία σύστασης ανεβάζει τη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας από τη θέση 109 στην θέση 90 (άνοδος κατά 19 θέσεις).

Επαγγελματικές μισθώσεις

Με το άρθρο 17 του σχεδίου νόμου τροποποιούνται οι όροι και τα αποτελέσματα καταγγελίας της εμπορικής μίσθωσης από τον μισθωτή. Σκοπός της προτεινόμενης τροποποίησης είναι να διευκολύνει την επαναδιαπραγμάτευση των μισθώσεων στο πλαίσιο της νέας οικονομικής συγκυρίας που έχει διαμορφωθεί.

Ειδικότερα, με την τροποποίηση του άρθρου 43 Π.Δ. 34/1995, μια μίσθωση θα μπορεί πλέον να καταγγελθεί εφόσον έχει παρέλθει από την έναρξη της μίσθωσης χρονικό διάστημα ενός (1) έτους, αντί της προβλεπόμενης σήμερα διετίας (2).

Περαιτέρω, το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβήσει από την καταγγελία για να επέλθουν τα αποτελέσματά της περιορίζεται από έξι (6) σε τρεις (3) μήνες, ενώ η αποζημίωση που θα καταβάλει ο μισθωτής περιορίζεται από τέσσερα (4) μηνιαία μισθώματα σε ένα (1) μηνιαίο μίσθωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου