ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Υπέρ τεσσάρων δήμων στο Ν.Κοζάνης αποφάνθηκε η Γ.Σ της ΤΕΔΚ Ν. Κοζάνης - Τι είπε ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας

http://apokries-kozanis.gr/images/ma_kozan.gif







Την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τέσσερις δήμους στο νομό Κοζάνης υιοθέτησε η γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ, απορρίπτοντας τη χωροταξική κατανομή που προτείνει το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Η πολύωρη γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε...

προχτές μέσα σε κλίμα έντασης, καθώς πολλοί δήμαρχοι υποστήριξαν τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τους και διαφώνησαν με την αρχική εισήγηση του δ.σ. της ΤΕΔΚ και την απόφαση που ελήφθη. Η απόφαση για τέσσερις δήμους 41 ψήφους υπέρ. Υπήρξε πρόταση του δήμου Αιανής για έξι δήμους, δηλαδή τους πέντε που προτείνει το σχέδιο νόμου συν τον αυτόνομο δήμο Αιανής, αλλά συγκέντρωσε μόλις 13 ψήφους. Επίσης 12 ψήφισαν να παραμείνουν οι δήμοι ως έχουν, δηλαδή στην ουσία απορρίπτουν τον «Καλλικράτη». Εκεί που υπήρξε ομοφωνία είναι να παραμείνει αποκεντρωμένη διοίκηση η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό ζήτησε η γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ νομού Κοζάνης, η οποία τάχθηκε με την δημιουργία 13 αποκεντρωμένων διοικήσεων, δηλαδή όσες είναι και οι περιφέρειες της χώρας.
Μεγάλη ένταση προκλήθηκε όταν ο δήμαρχος Σιάτιστας Κωνσταντίνος Κοσμίδης, ζήτησε να ψηφίσει η γενική συνέλευση για την έδρα του ενιαίου δήμου Βοΐου, καθώς αντέδρασαν έντονα δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Νεάπολης. Επικράτησε μία αναταραχή μέχρι να αποφασιστεί αν πρέπει να γίνει ψηφοφορία, αλλά τελικώς αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την έδρα του δήμου Βοΐου, με ψήφους 27-23. Επίσης, ο δήμαρχος Αιανής Γιώργος Τζέλλος καταφέρθηκε κατά πάντων, επειδή δεν υποστηρίχτηκε η πρόταση για την παραμονή του ιστορικού δήμου Αιανής, ενώ άφησε σαφείς αιχμές και κατά του προέδρου της ΤΕΔΚ. Διεμήνυσε ότι μαζί με όλους τους δημότες Αιανής θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βελβεντού, Μανόλης Στεργίου, υποστήριξε και τεκμηρίωσε την πρόταση του σχεδίου νόμου, που αφήνει το Βελβεντό αυτόνομο δήμο. Να σημειωθεί βεβαίως ότι η τελική απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΤΕΔΚ για τέσσερις δήμους, ουσιαστικά τάσσεται κατά της αυτόνομης ύπαρξης του Βελβεντού και της Αιανής.
Πάντως, στην αρχή της συνεδρίασης υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες για το αν θα τεθεί εισηγητικά στο σώμα η κατά πλειοψηφία πρόταση του δ.σ. της ΤΕΔΚ για τέσσερις δήμους. Υπέρ της εισήγησης επιχειρηματολόγησαν η Άννα Νανοπούλου, ο Λευτέρης Λεσγίδης, ο Θεόδωρος Θεωδορίδης και άλλοι.
Η πρόταση του ΙΤΑ που ενέκρινε η γενική συνέλευση, όπως είναι γνωστό περιλαμβάνει τέσσερις δήμους:
-Βόιο: Δήμοι Ασκίου, Νεάπολης, Σιάτιστας, Τσοτυλίου και κοινότητα Πεντελόφου.
-Σέρβια: Βελβεντού, Καμβουνίων, Σερβίων και κοινότητα Λιβαδερού.
-Εορδαία: Δήμοι Αγίας Παρασκευής, Βερμίου, Μουρικίου, Πτολεμαΐδας και κοινότητα Βλάστης.
-Κοζάνη: Δήμοι Αιανής, Δ. Υψηλάντη, Ελίμειας, Ελλησπόντου και Κοζάνης.
Επίσης το δ.σ. της ΤΕΔΚ έθεσε υπόψη των συνέδρων την πρόταση του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με τα τρία σενάρια που προτείνει. Φυσικά κατέθεσε και την πρόταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τους πέντε δήμους. Τέλος, ενημέρωσε το σώμα για όλες τις προτάσεις των δήμων, οι οποίες ουσιαστικά απορρίπτουν την διοικητική μεταρρύθμιση, αφού σχεδόν όλοι οι δήμοι ζητούν για τον εαυτό τους αυτόνομη ύπαρξη στον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ 
  


Τι είπε ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας:
http://www.europarl.europa.eu/eplive/expert/photo/20090211PHT49173/pict_20090211PHT49173.jpg 



Στη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ Ν. Κοζάνης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου με θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, ο οποίος κατά την ομιλία του τόνισε: «Σε αυτή εδώ την αίθουσα από αυτό εδώ το βήμα πριν τρία χρόνια όταν είχε ξεκινήσει η συζήτηση για τον Καποδίστρια II, εξουσιοδοτούμενος από το διοικητικό συμβούλιο Πτολεμαϊδας κατέθεσα πρόταση με συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια και κριτήρια, τα οποία έγιναν αργότερα αποδεκτά από την ΤΕΔΚ Ν. Κοζάνης και υιοθέτησε και η ΚΕΔΚΕ. Ξεκινήσαμε έτσι μια πρόταση για το νέο δήμο Εορδαίας, ξεκινώντας από το ιστορικό κριτήριο, το οποίο υιοθέτησε μάλιστα στις 20 Δεκεμβρίου 2009 η ΚΕΔΚΕ και ενέταξε στο ψήφισμά της.
Τότε μάλιστα έκανα μια πρόταση στους δημάρχους όχι μόνο των όμορων δήμων, αλλά και όλου του νομού για να ξεκινήσουμε μια συζήτηση σχετικά με το που συμφωνούμε και που διαφωνούμε. Πέρασαν έτσι δύο χρόνια, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είχα καμία επαφή. Αργότερα στείλαμε την πρόταση μας στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και τα στοιχεία που χρειαζόταν, ενώ ως ΤΕΔΚ είχαμε την πολυτέλεια να δαπανήσουμε 80.000 ευρώ για δεύτερη συμπληρωματική πρόταση από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Θεωρώ ότι προτού ανακοινωθεί το χωροταξικό θα έπρεπε να έχουμε καταλήξει σε μια πρόταση, προκειμένου να μη φτάσουμε σήμερα να βιώνουμε το τραγικό να έχουμε 17 προτάσεις από ισάριθμους δήμους.
Ο Δήμος Πτολεμαΐδας δεν άλλαξε την αρχική θέση και απόφασή του και συνεπής στα όσα είπε κατέθεσε την πρόταση για το δήμο Εορδαίας. Συνοψίζοντας:
*Είμαστε υπέρ του Καλλικράτη
*Είμαστε υπέρ των τεσσάρων δήμων
* Και φυσικά είμαστε υπέρ της αποκεντρωμένης διοίκησης στα όρια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Επίσης, δεν είναι δυνατόν να βάζουμε σε ψηφοφορία προτάσεις που δεν συζητήθηκαν.
Τέλος, θα ήθελα να παρακαλέσω να φύγουμε από αυτή την αίθουσα ενωμένοι, γιατί οι ίδιοι οι πολιτικοί που ναρκοθέτησαν αυτή τη διαδικασία απουσιάζουν και είναι σημαντικό σε μια χρονική στιγμή που κυριαρχεί η αποστροφή για τους πολιτικούς, εμείς να δώσουμε ελπίδα στους δημότες μας για την αυτοδιοίκηση και τις προοπτικές που ανοίγονται».

ΥΓ ΑΕΤΟΣ: Εμείς, ως Γρεβενά, τι θα πρέπει να ζητήσουμε τώρα; Έναν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου