ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Σήμερα η πιο κρίσιμη μέρα στην ιστορία του ευρώ







 Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αγκομαχούν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο στήριξης του ευρώ, ο Μπάρακ Ομπάμα τηλεφώνησε το απόγευμα της Κυριακής για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ όχι για να την συλλυπηθεί για την εκλογική της ήττα, αλλά για να της τονίσει ξανά ότι αν... η Ε.Ε. δεν λάβει αμεσότατα και ρηξικέλευθα μέτρα για να προστατεύσει το νόμισμά της, ίσως το δει εντός των επομένων ορών να καταρρέει και να διαλύεται.
Ο Ομπάμα τόνισε και πάλι στην Μέρκελ ότι τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Λευκού Οίκου, θα εξαπολυθεί η πιο συντονισμένη επίθεση κερδοκόπων κατα του ευρώ. Η επίθεση θα έχει στόχο περίπου 1.000 ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες τις τελευταίες μέρες δυσκολεύονται να δανειστούν απο τη διατραπεζική αγορά για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και θα προσπαθήσει να τις “στραγγαλίσει”. Αυτό θα επιχειρηθεί με επίθεση κατα των κρατικών ομολόγων που οι τράπεζες αυτές έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Τους τίτλους αυτούς οι τράπεζες τους εμπορεύονται καθημερινά για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Αν η τιμή τους πέσει πολύ χαμηλά, πράγμα που επιδιώκουν οι κερδοσκόποι αυτές τις ώρες, η εμπορευσιμότητά τους θα γίνει εξεραιτικά ζημιογόνα, αρα οι τράπεζες θα αναγκαστούν να πουλήσουν ευρώ, οπότε και θα πέσει πάρα πολύ η τιμή του.

Ο Ομπάμα "καίγεται"“ για να μην συμβεί αυτό επειδή θέλει να κρατήσει το δολάριο χαμηλά σε σχέση με το ευρώ, ώστε να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των αμερικανικών εξαγωγών και άρα η περαιτέρω ανόρθωση της αμερικανικής οικονομίας.

Παρ' όλες αυτές τις κοσμογονικές -για το ευρώ- εξελίξεις οι ευρωοπαίοι υπουργοί ψάχνουν ακόμα τρόπο συνεννόησης δείχνοντας στους πολίτες και στις αγορές πόσο πίσω απο τις εξελίξεις βρίσκονται. Κατα πάσα πιθανότητα η λύση θα έρθει απο την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα η οποία θα ανακοινώσει οτι αγοράζει όλους τους κρατικούς τίτλους, άρα δεν θα πέσουν οι τιμές τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τις επόμενες ώρες στις παγκόσμιες χρηματαγορές θα "παιχτεί" το πιο χοντρό παιγνίδι των τελευταίων ετών. 'Η το ευρώ θα καταρρεύσει ή οι κερδοσκόποι θα χάσουν πολλά δισεκατομμύρια.

Οι υπουργοί στο Ecofin εξετάζουν και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει κυρίως τη χορήγηση δανείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις χώρες της ευρωζώνης, αυξημένων κατά 60 δισ. ευρώ. Η πρόταση αυτή, "χρησιμοποιεί τον κοινοτικό προϋπολογισμό για να επιτρέψει στην ΕΕ να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές", ανέφερε πηγή προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν "πιέζει" επίσης τους υπουργούς να υιοθετήσουν ένα μόνιμο σύστημα που θα επιτρέπει στις χώρες τις ευρωζώνης να εγγυώνται δάνεια για τα μέλη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Η Γερμανία, σύμφωνα με διπλωματική πηγή πρότεινε την ενεργοποίηση ενός σχεδίου οικονομικής βοήθειας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από χώρες που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ, συνολικού ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ και την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μέρκελ και Σαρκοζί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το απόγευμα "διαπίστωσαν την πλήρη συμφωνία τους για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν" από τις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Ελενα Σαλγάδο που προεδρεύει της συνεδρίασης δήλωσε πως οι ευρωπαίοι θα υπερασπιστούν το ευρώ.

Η Βρετανία ωστόσο αρνείται συμμετοχή στο μηχανισμό στήριξης. Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να γίνει ό,τι είναι δυνατό για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, πρόσθεσε όμως ότι η χώρα του δεν θα προσφέρει στήριξη στο ευρώ.

Από την άλλη, η Σουηδία "δεν αποκλείει να συμμετάσχει στο μηχανισμό σταθερότητας, παρότι η ίδια δεν ανήκει στην ευρωζώνη", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας.

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αποφάσισε να συγκαλέσει συμβούλιο στο μέγαρο των Ηλυσίων με θέμα "την οικονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου