ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Κοζάνη: Κι άλλες κινητοποιήσεις απ' τους κατοίκους Σιάτιστας







Ένα ακόμη δυναμικό σε όγκο και παλμό, συλλαλητήριο, πραγματοποίησαν πολίτες και φορείς της Σιάτιστας, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής συγκεντρώθηκαν χτες στις 11 π.μ. στην πλατεία του δημαρχείου. Άνδρες, γυναίκες, νέοι, γέροι, παιδιά, επαγγελματίες, βιοτέχνες,...
εργαζόμενοι, μαθητές, ήταν όλοι εκεί, δίνοντας βροντερό παρόν, διατυπώνοντας το καθολικό αίτημα της έδρας του δήμου Βοΐου στη Σιάτιστα, αντί στην Νεάπολη που προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Καλλικράτη».
Χτες, η κωμόπολη της Σιάτιστας νέκρωσε στην κυριολεξία, καθώς δεν λειτούργησαν το δημαρχείο, τα καταστήματα, οι τράπεζες, οι υπηρεσίες, το τελωνείο, ενώ μαθητές, καθηγητές και δάσκαλοι απείχαν από τα μαθήματά τους και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.
Μιλώντας, ενώπιον εκατοντάδων συνδημοτών του ο δήμαρχος Σιάτιστας Κωνσταντίνος Κοσμίδης, υπογράμμισε πως «ολόκληρη η περιοχή του Βοΐου, από την εξαγγελία ακόμη του σχεδίου «Καλλικράτης», κατανόησε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας μεγάλος και ισχυρός δήμος, ικανός να απαντήσει πειστικά στις απαιτήσεις των καιρών και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων. Ολόκληρη η περιοχή του Βοΐου κατανόησε επίσης πως η φυσική και αυτονόητη έδρα του νέου δήμου δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη Σιάτιστα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Βοΐου για πολλές δεκαετίες, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής και τρίτη σε πληθυσμό πόλη του νομού Κοζάνης». Είπε ακόμη ότι «στο δίκιο των Σιατιστινών, συνηγορούν αντικειμενικοί και προφανείς λόγοι, όπως: και κοινή λογική συνηγορούν για το δίκιο μας:
- Η Σιάτιστα είναι η μεγαλύτερη πόλη του νέου Δήμου. Είναι έδρα Δήμου εδώ και επτά σχεδόν δεκαετίες (μάλιστα Δημαρχείο λειτούργησε ήδη από το 1850), όπως και έδρα της Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης ήδη από τον 17ο αιώνα. Η πλούσια ιστορία της πόλης αποδεικνύει την αστική της λειτουργία εδώ και πολλούς αιώνες.
- Η οικονομική λειτουργία της Σιάτιστας είναι η μοναδική στην περιοχή που αναπτύσσεται στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, με κυρίαρχη εξαγωγική δραστηριότητα. Στην πόλη της Σιάτιστας λειτουργούν τα μόνα καταστήματα όλων των ελληνικών τραπεζών σε ολόκληρη την περιοχή του Βοΐου. Η λειτουργία της ΔΟΥ Σιάτιστας είναι η μόνη με έσοδα από εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα και το Τελωνείο της Σιάτιστας εμφανίζει μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα.
- Η Σιάτιστα είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη του νομού, μετά την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα και αριθμητικά συγκεντρώνει το σύνολο του πληθυσμού των υπολοίπων πόλεων της περιοχής. Η νέα έδρα υποχρεώνει σε μετακινήσεις το σημαντικότερο και μεγαλύτερο ενεργό κομμάτι του πληθυσμού της περιοχής. Άλλωστε μόνη αυτή διαθέτει την υποδομή για τη στέγαση όλων των υπηρεσιών του νέου Δήμου.
- Χωροταξικά η θέση της πόλης της Σιάτιστας κατέχει την κύρια θέση στους παλιότερους αλλά και στους σύγχρονους άξονες επικοινωνίας. Η Σιάτιστα τοποθετείται στην ένωση της Εγνατίας Οδού με τον κάθετο άξονα προς την Αλβανία και αποτελεί το καίριο κομβικό σημείο όλου του οδικού δικτύου που κατασκευάστηκε στην περιοχή τον τελευταίο μισό αιώνα. Βρίσκεται δε πολύ κοντά στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
- Το μεγαλείο των Σιατιστινών ευεργετών προίκισε την πόλη της Σιάτιστας με το σύνολο των υποδομών που διαφοροποιεί έναν οικισμό και τον αναβαθμίζει σε πόλη. Στην πόλη της Σιάτιστας το σύνολο των Δημόσιων κτηρίων που φιλοξενούν τη λειτουργία των Δημοσίων Υπηρεσιών είναι μοναδικό στην περιοχή του Βοΐου και στηρίχτηκε αποκλειστικά στους πόρους των δημοτών. Οι Δημότες της Σιάτιστας υποκατέστησαν την κρατική μέριμνα και οικοδόμησαν την ισχυρότερη αυτοδιοικητική μορφή.
- Στην πόλη της Σιάτιστας φιλοξενείται η λειτουργία της μεγαλύτερης εκπαιδευτικής υποδομής που καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του Βοΐου. Η λειτουργία δεκατριών εκπαιδευτηρίων με τον ανάλογο μαθητικό πληθυσμό συνιστά μία κορυφαία δράση της πόλης που αγνοείται στο νέο σχεδιασμό. Μάλιστα όλα σχεδόν τα εκπαιδευτήρια είναι προσφορά Σιατιστινών ευεργετών, μιας και η κρατική μέριμνα ήταν και πάλι απούσα.
Τέλος, ο δήμαρχος Κ. Κοσμίδης υποστήριξε ότι «οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως οι υπεύθυνοι του σχεδιασμού με αδιαφανείς και υπόγειες διαδικασίες ανέτρεψαν το σύνολο των κριτηρίων που αντικειμενικά ορίζουν με βάση πληθώρα μελετών τη διάσταση του νέου δήμου Βοϊου και την έδρα του στην πόλη της Σιάτιστας. Αμφισβητούν εκ των πραγμάτων την ανάγκη εξορθολογισμού της νέας τοπικής αυτοδιοίκησης και την ανάδειξή της σε κύριο αναπτυξιακό εργαλείο. Αμφισβητούν τη λογική δεκαετιών και τον αγώνα της επιβίωσής μας».
Τη συγκέντρωση άνοιξε ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Ζευκλής. Σήμερα, αντιπροσωπεία του δήμου θα συναντηθεί με την υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Τζαγκρή στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επιδώσει ψήφισμα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου