ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Η μάχιμη "Ρωμηοσύνη" και οι Αγιοι Τόποι μας!








Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το 2ο διεθνές συνέδριο της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ρωμηοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου παρουσία του Πατριάρχη κ. Θεόφιλου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου και του διαχειριστή της οργάνωσης «Ρωμηοσύνη»... κ. Πέτρου Κυριακίδη, οι οποίοι άνοιξαν τις εργασίες του συνεδρίου.
Τα ζητήματα της προβολής των Αγίων Τόπων, της μελέτης και της διάδοσης της μακραίωνης παράδοσης του ιεροσολυμιτικού-αγιοταφιτικού μοναχισμού και των μνημείων του τέθηκαν επί τάπητος και συζητήθηκαν μέσα από τις επιστημονικές τοποθετήσεις διακεκριμένων πανεπιστημιακών, καθηγητών, θεολόγων και αρχαιολόγων και με τη συμμετοχή ιεραρχών της Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων ο Αρχιεπίσκοπος Σιναίου Δαμιανός, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και ο μητροπολίτης Τσεχίας - Σλοβακίας Χριστοφόρος, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους το συνέδριο.
«Το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, όντως, είναι το πατριαρχείο της ζωής εν τάφω, διότι ο εκ του Κρανίου Τόπου υψούμενος σταυρός του Χριστού είναι η δίστομος ρομφαία, ο Τίμιος Σταυρός για την αληθινή ζωή, τη ζωή της Εκκλησίας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος κατά τον εναρκτήριο λόγο του. Ενα μεγάλο «ευχαριστώ» απηύθυνε, από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σε όσους είχαν την πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου και σε εκείνους που -όπως είπε- συγκινούνται από τα μεγάλα και τα ωραία του γένους μας.

«Δεν θα μπορούσε να υπήρχε ωραιότερη ονομασία από αυτή της ΜΚΟ “Ρωμηοσύνη”, αλλά και από τη θεματική του συνεδρίου, γιατί κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τους Αγίους Τόπους χωρίς να εννοεί τη Ρωμηοσύνη» υπογράμμισε ο κ. Ιερώνυμος προσθέτοντας με νόημα: «Στις μέρες μας, τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι δυστυχώς εν ανεπαρκεία. Προσκλήσεις παίρνω καθημερινώς πάρα πολλές, αλλά τέτοια θέματα ολίγοι τα θίγουν», ενώ αναρωτήθηκε γιατί αυτά τα ζητήματα δεν συζητούνται δημοσίως.

Μάχιμο οργανισμό που προσπαθεί να προβάλλει το έργο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων χαρακτήρισε τη ΜΚΟ «Ρωμηοσύνη» ο κ. Πέτρος Κυριακίδης, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές τόσο στη «Ρωμηοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου όσο και στον μεγάλο Κύπριο ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη και τους στίχους: «Η Ρωμιοσύνη εν να χαθεί όντας ο κόσμος λείψει». Οπως τόνισε ο κ. Κυριακίδης, αποτελεί για τον ίδιο μεγάλη τιμή το γεγονός ότι είναι επιφορτισμένος με την προώθηση και την ενίσχυση του ελληνορθόδοξου παγκόσμιου πνευματικού πολιτισμού μέσω της ανάδειξης της μακραίωνης παράδοσης των παναγίων προσκυνημάτων και των ιεροσολυμιτικών μνημείων της Αγίας Γης.

Ο κ. Κυριακίδης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ίδρυση σχολείων και σχολών, στην αναστήλωση ναών και μοναστηριών, αλλά και την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού εξαγγέλλοντας τη χορηγία χρηματικού ποσού, ύψους 30.000 ευρω ετησίως για όσους θέλουν να μεταβούν στους Αγίους Τόπους, αλλά δεν τους το επιτρέπουν οι οικονομικές τους δυνατότητες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εισηγήσεις των πανεπιστημιακών που έλαβαν μέρος στο συνέδριο κινήθηκαν σε θεματικές ενότητες γύρω από τη λαϊκή, θρησκευτική παράδοση της Ρωμηοσύνης, το αρχείο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, τη συγκριτική ψυχολογία του ιουδαιοχριστιανικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού, ενώ υπήρξε και προβολή κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ με θέμα «Τα πανάγια προσκυνήματα».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου