ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Θεριακλήδες οι Έλληνες...

http://asset.tovima.gr/assetservice/data/tovima/D2008/D0113/1reh8b.jpg








Τη θλιβερή πρωτιά στην κατανάλωση προϊόντων καπνού διατηρούν οι Έλληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος. Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε ...την περίοδο 3-19 Οκτωβρίου 2009, το 42% των Ελλήνων (47% άνδρες και 38% γυναίκες) δηλώνουν ότι καπνίζουν όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 29% (35% άνδρες και 25% γυναίκες). Στην ΕΕ υψηλά ποσοστά θεριακλήδων παρατηρούνται ακόμη στη Βουλγαρία με 39% και στην Ουγγαρία με 38%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ σημειώνονται στη Σουηδία με 16% και τη Φινλανδία με 21%.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 44% των Ελλήνων και το 49% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Όπως προκύπτει ακόμη από την κοινοτική δημοσκόπηση το 39% των πολιτών στην Ελλάδα ηλικίας 15-24 ετών δηλώνουν ότι καπνίζουν (35% στην ΕΕ), στους πολίτες 25-39 ετών οι καπνιστές φτάνουν το 54% (37% στην ΕΕ), στους πολίτες 40-54 ετών το 57% (35% στην ΕΕ) και στους άνω των 55 ετών το 23% (17% στην ΕΕ). Οι καπνιστές στην Ελλάδα δηλώνουν ότι καπνίζουν κατά μέσο όρο 21,4 τσιγάρα ημερησίως (14,4 στην ΕΕ) με τους άνδρες να καπνίζουν 23,8 τσιγάρα την ημέρα (15,7 στην ΕΕ) και τις γυναίκες 18,7 τσιγάρα (12,8 στην ΕΕ).

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, εκτεθειμένο στο παθητικό κάπνισμα στο χώρο εργασίας για πάνω από πέντε ώρες την ημέρα δηλώνει το 20% των Ελλήνων και το 5% των πολιτών στην ΕΕ, ενώ το 39% των συμπολιτών μας δηλώνει ότι δεν εκτίθενται ποτέ στο παθητικό κάπνισμα στο χώρο εργασίας (76% στην ΕΕ).

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες να σταματήσουν το κάπνισμα, το 11% των Ελλήνων δηλώνει ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες επιχείρησε να το πράξει «μια φορά» (15% στην ΕΕ), «ανάμεσα σε δύο και πέντε φορές» το 5% των Ελλήνων (10% στην ΕΕ) και «πάνω από πέντε φορές» το 1% των Ελλήνων (3% στην ΕΕ).

Τέλος, το 54% των Ελλήνων και το 51% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι την τελευταία φορά που επιχείρησαν να σταματήσουν το κάπνισμα η προσπάθειά τους διήρκεσε «λιγότερο από μια βδομάδα», για το 29% τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ η προσπάθεια κράτησε «μεταξύ μιας και οκτώ εβδομάδων» και για το 15% των Ελλήνων και το 19% στην ΕΕ «πάνω από δύο μήνες».

...συμφωνούν με το νόμο αλλά αδιαφορούν

Σχεδόν ένας στους δύο (52,76%) Έλληνες συμφωνεί με το νόμο για την απαγόρευση καπνίσματος σε κλειστούς και δημόσιους χώρους, ενώ ποσοστό 73,82%, δεν είναι ικανοποιημένο από την εφαρμογή του, γεγονός που εγείρει το ερώτημα «κατά πόσο αυτοί που συμφωνούν το εφαρμόζουν;». Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησαν σπουδαστές του Ι.Ε.Κ Ξυνή Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, από τους 741 ερωτηθέντες, το 34,41% δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με το νέο νόμο, το 18,35% ότι συμφωνεί, ενώ το 14,98% ότι διαφωνεί.

Στο ερώτημα αν είναι ικανοποιητική η εφαρμογή του νόμου στην Ελλάδα το 48,04% των ερωτηθέντων απάντησε «όχι» και το 25,78% «μάλλον όχι» ενώ μόνο το 6,75% πιστεύουν πως είναι ικανοποιητική η εφαρμογή του.

Η εφαρμογή του νόμου άφησε αδιάφορο ποσοστό 70,32% των καπνιστών. Το γεγονός αυτό πιθανόν να οφείλεται στην ατιμωρησία και μη σωστή εφαρμογή των ποινών και των κυρώσεων για τους καπνιστές που αδιαφορούν για την απαγόρευση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τόσο οι καπνιστές όσο και οι «εν δυνάμει» καπνιστές δεν επηρεάζονται σημαντικά (61,13% και 56,55% αντίστοιχα) από τις ετικέτες πάνω στις συσκευασίες για τα βλαβερά αποτελέσματα του καπνίσματος.

Τέλος, όπως προκύπτει από την έρευνα, καταλύτη αποτελεί το γεγονός ότι στο στενό οικογενειακό περιβάλλον των ερωτηθέντων καπνίζει το 86,10%, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την οικογένεια και κατ' επέκταση την οικογενειακή κουλτούρα ως το σημαντικότερο παράγοντα προτροπής ή αποτροπής για το κάπνισμα της εκάστοτε γενιάς, καθιστώντας τους όποιους νόμους ανήμπορους να επιβληθούν στο «θεριακλίκι» και στην «μαγκιά» των Ελλήνων. 
ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου