ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Δημοσιοποίηση λίστας φοροφυγάδων, μόνο μετά την άδεια της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων







Τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το σύννομο  ή μή της δημοσιοποίησης ονοματεπωνύμων φορολογουμένων, που έχουν υποπέσει σε σημαντικές φορολογικές παραβάσεις, αναμένει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δημοσιοποιήσει ...νέες λίστες με φοροφυγάδες. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (πρώην ΥΠΕΕ) έχουν ήδη από τις αρχές Μαΐου συντάξει κατάλογο με υποθέσεις φοροφυγάδων, με συνολικές οφειλές που ανά περίπτωση ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται περισσότεροι από 3.500 φορολογούμενοι, κυρίως επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Μέχρι σήμερα, έχουν σχεδιαστεί και διενεργούνται από την ΓΓΠΣ πάνω από 70 διαφορετικά είδη διασταυρώσεων οικονομικών δεδομένων και πληροφοριών με συγκεκριμένα κριτήρια επικινδυνότητας, που προκύπτουν από ιστορικά στοιχεία και από καταγγελίες πολιτών. Περίπου 25 από αυτές τις διασταυρώσεις είναι πάγιες και λειτουργούν καθόλη τη διάρκεια του έτους, ενώ οι υπόλοιπες βασίζονται σε ειδικά κριτήρια κινδύνου και έντασης φοροδιαφυγής σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες ή ομάδες φορολογούμενων.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν δημοσιοποιεί τον σχετικό κατάλογο, καθώς αναμένει τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη νομιμότητα της δημοσιοποίησης, καθόσον αφορά στην τήρηση των ουσιαστικών διατάξεων του ν. 2472/97 και του φορολογικού απορρήτου.

Το θέμα ανέκυψε με την υπόθεση των γιατρών του Κολωνακίου, κάποιοι εκ των οποίων προσέφυγαν κατά της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών να δημοσιοποιήσει τις παραβάσεις τους.

Η υπόθεση αυτή θα εξετασθεί προσεχώς από το συλλογικό όργανο της Αρχής και η γνωμοδότηση θα αποτελέσει οδηγό για το πώς θα κινηθεί το Δημόσιο στο μέλλον. Ουσιαστικά θα εξετασθεί το κατά πόσο τα στοιχεία των φορολογικών παραβάσεων, αποτελούν απλά ή ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και κατά πόσο η δημοσιοποίηση των ονομάτων καταστρατηγεί το φορολογικό απόρρητο.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως η απόφαση για δημοσιοποίηση ονομάτων αφορά σε περιπτώσεις φορολογούμενων, για τους οποίους οι έλεγχοι ανέδειξαν σημαντικές φορολογικές παραβάσεις. Όπως υπογραμμίζουν, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έχει καθοριστική σημασία στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διάσωση της οικονομίας και μόνον μέσα από τον παραδειγματισμό μπορούν να περιορισθούν τα κακώς κείμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου