ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Ριζικές αλλαγές στο «πόθεν έσχες» προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης








Ανατροπές στα μέχρι σήμερα δεδομένα για το «πόθεν έσχες», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα πολιτικά πρόσωπα, αναμένεται να επιφέρουν οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο ο έλεγχος πλέον να μην είναι τυπικός, αφήνοντας τους πολιτικούς στο απυρόβλητο.Ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των... πολιτικών θα γίνεται πλέον από δικαστικούς. Συγκεκριμένα, από πενταμελή επιτροπή, στην οποία εκτός από του αντιπροέδρου της Βουλής που θα προΐσταται, δεν θα μετέχει κανένας άλλος βουλευτής. Η νέα πενταμελής επιτροπή θα ελέγχει και τα οικονομικά των κομμάτων και τις προεκλογικές δαπάνες των βουλευτών.

Μεταξύ των άλλων ριζικών αλλαγών που συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής για το «πόθεν έσχες» είναι και αυτές που προβλέπουν δήμευση περιουσιών και έκπτωση από το βουλευτικό ή άλλο αξίωμα των προσώπων που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα σε οff-shore εταιρείες· μετατροπή σε κακούργημα της πράξης της απόκρυψης στοιχείων από το «πόθεν έσχες», με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 χρόνια, όταν τα στοιχεία που αποκρύπτονται υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ.
Αλλη ρύθμιση προβλέπει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να ζητεί εξατομικευμένο έλεγχο «πόθεν έσχες» όταν φτάσει στα χέρια του μία καταγγελία για πολιτικό πρόσωπο. Επίσης, θεσπίζεται ο θεσμός της ατιμωρησίας ή της ευνοϊκής μεταχείρισης για όποιον υπάλληλο καταγγέλλει υποθέσεις διαφθοράς στο Δημόσιο.

Εξάλλου, στο νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών θα περιγράφονται τα αδικήματα που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων, παραπέμποντας όλα τα υπόλοιπα στην αρμοδιότητα των ποινικών δικαστηρίων. Παράλληλα, αναμένεται να επιμηκυνθεί και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων, εφόσον αυτός θα μετρά από την στιγμή που επήλθε το αποτέλεσμα του αδικήματος και όχι από την τέλεσή του.

Σε ό,τι αφορά το πόθεν έσχες των μη πολιτικών προσώπων, αυτό θα ελέγχεται από την Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, η οποία παράλληλα θα ελέγχει και χρηματιστηριακές συναλλαγές και τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ευκαιρία να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το μαύρο χρήμα στην κτηματαγορά, αλλά και πλήγμα στην αγορά κατοικίας, εκτιμάται ότι θα επιφέρει και η εφαρμογή των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου με τις οποίες καταργείται η εξαίρεση από το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας, ανεξαρτήτως εμβαδού. Το μέτρο αυτό ενεργοποιήθηκε ουσιαστικά από τη Δευτέρα με την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου από το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου