ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ: Χειρότερη από ποτέ η εικόνα στο Κουρί δυο βδομάδες μετά την Πρωτομαγιά

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZb3JYD9ZyrdOV908rYOAk9l0g23DczzQVmoSlc31EFx1WvCv9DTm4onCneB5mGePovmmhpWoyjzBsMndc29J9gFHqlits1S2ef26m7arZJQ1oG6AWyUYYley6hi2HaV7DCfQ61w-Kbwk/s1600/elation.jpg





Κάτι περισσότερο από τραγική είναι η εικόνα στο μοναδικό φυσικό πάρκο που διαθέτει η Κοζάνη. Σκουπίδια παντού, «οργώματα» από τις ροδιές των αυτοκινήτων και αμέτρητοι λάκκοι - ψησταριές στο έτσι κι αλλιώς εγκατελειμένο πάρκο. Αυτός είναι ο απολογισμός της Πρωτομαγιάς και της εισβολής ...των βαρβάρων που έσπευσαν να τη γιορτάσουν αντιμετωπίζοντας και πάλι ένα Δημόσιο άλσος σαν ιδιωτικό αμπελοχώραφο. Αιτία η γνωστή νεοελληνική νοοτροπία για τα «πικ νικ» που συνοψίζεται στο εξής : Ψήσε – φάε – φύγε. Το «τρίπτυχο» αυτό συνοδεύεται από τις παρακάτω παρενέργειες: Περπάτημα μηδέν, (το αυτοκίνητο δίπλα, άρα απαγορεύσεις και περιφράξεις στα παλιά μας τα παπούτσια), άναμμα φωτιάς όπου βρούμε και με ό,τι βρούμε (άρα βομβαρδισμοί και λάκκοι κατά βούληση και δεκάδες μικρά δεντράκια κακοποιημένα) και, φυσικά, σκουπιδαριό ατελείωτο. Μέχρι και κουτιά από πίτσες βρίσκονται παντού πεταμένα, κάτι που δείχνει ότι το πάρκο βρωμίζεται μόνιμα από ασυνείδητους και ανάγωγους επισκέπτες, και όχι μόνο την Πρωτομαγιά.

Αυτή είναι η εικόνα που θέλουμε για τα πάρκα της πόλης μας; Κατά τα άλλα όλοι κόπτονται για την έλλειψη πρασίνου και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Πέρασαν 15 ολόκληρες ημέρες και πολύ πιθανό να περάσουν ακόμη περισσότερες για να καθαριστεί ο χώρος από το Δήμο. Όλα αυτά μάλιστα σε μία περίοδο ανοιξιάτικη, που προσφέρεται όσο ποτέ για περίπατο. Τώρα λοιπόν που η επισκεψιμότητα στο πάρκο είναι μεγάλη θα έπρεπε το Κουρί να «φορά τα καλά του».

Δυστυχώς όμως το πάρκο κάθε άλλο παρά ευπρεπισμένο είναι. Οι τακτικοί φίλοι και περιπατητές του Κουρί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της κατάστασης αυτής που επαναλαμβάνεται κάθε άνοιξη και ιδίως μετά την Καθαρά Δευτέρα και την Πρωτομαγιά. Το φαινόμενο είναι πλέον μόνιμο και οι ευθύνες των αρμόδιων Αρχών διαχρονικές.

Στη διαχείριση - προστασία και συντήρηση του άλσους εμπλέκονται περισσότερες από μια Υπηρεσίες, για αυτό και οι ευθύνες διαχέονται. Είναι ο Δήμος Κοζάνης και το Δασαρχείο.

Γνωρίζουμε ότι έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη από το Δασαρχείο και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης με σύμφωνη γνώμη και του Δήμου Κοζάνης. Γιατί όμως αργεί η διαδικασία προκήρυξης –ανάθεσης του έργου από τη Νομαρχία ; Κάθε μέρα που περνά εντείνεται η εικόνα εγκατάλειψης και ερήμωσης.

Υπάρχουν τρία γήπεδα μπάσκετ και όλες σχεδόν οι μπασκέτες είναι σπασμένες ή χωρίς στεφάνη, ενώ ο ασφαλτοτάπητας είναι διαβρωμένος και επικίνδυνος. Το γήπεδο βόλεϊ επίσης βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Οι τουαλέτες ασυντήρητες και βρώμικες, οι κάδοι σκουπιδιών ανεπαρκείς και φθαρμένοι, οι περιφράξεις κατεστραμμένες και η παιδική χαρά αξιοθρήνητη. Μόνο το τένις διασώζεται χάρη στην εμμονή του Συλλόγου των τενιστών να πιέζει προς κάθε κατεύθυνση.

Μέχρι να γίνει αυτή η περιβόητη αναβάθμιση και η εφαρμογή της μελέτης δεν μπορούν να παρθούν κάποια στοιχειώδη μέτρα χαμηλού κόστους για να προλάβουμε καμιά φωτιά που θα κάνει το δασάκι παρανάλωμα ;

o Μέτρα αντιπυρικής προστασίας και εγκατάσταση πυροσβεστικών σημείων
o Μέτρα αποτροπής της εισόδου των αυτοκινήτων και
o Στοιχειώδης περιποίηση και καθαρισμός του χώρου.

Είναι τόσο δύσκολο για το Δήμο Κοζάνης, να τοποθετήσει μια μόνιμη σιδερένια μπάρα στην αφετηρία του δρόμου πίσω από το αναψυκτήριο για να ανακοπεί η επέλαση των αυτοκινήτων μέσα στις δενδρώδεις περιοχές και στα ξέφωτα, να απαγορευτούν οι φωτιές εκτός των φορητών ψησταριών και να αστυνομευτεί ο χώρος τις μέρες αιχμής;

Το … καλό είναι, πως για την παρούσα ανακοίνωση δεν χρειάστηκε να αλλάξουμε παρά ελάχιστα από παλιότερα δελτία τύπου της Οικολογικής Κίνησης τα προηγούμενα χρόνια. Κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια. Σε ποια πολιτισμένη χώρα του κόσμου κακοποιούνται τόσο βάναυσα τα πάρκα και τα άλση ;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου