ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Αποκρατικοποιήσεις: Το νέο μεγάλο στοίχημα - ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ...

http://www.easypedia.gr/el/images/shared/f/f5/OSE_Hellasprinter_H_566.jpg




Η ιδιωτικοποίηση και η μετοχοποίηση, τουλάχιστον δέκα οργανισμών, που θα αποφέρουν στα ταμεία του κράτους πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, εντός του 2010, είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος της κυβέρνησης μετά την ψήφιση στη Βουλή του νόμου για την προσφυγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας... Το συγκεκριμένο, κρίσιμο για τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις, στοίχημα της κυβέρνησης χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει αναθέσει την καθημερινή παρακολούθηση της όλης προσπάθειας στον αντιπρόεδρο Θεόδωρο Πάγκαλο. Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας διαδέχονται η μία την άλλη, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και οι ημερομηνίες τρέχουν και πιέζουν την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί οι διαδικασίες να ξεκινήσουν μέσα στον τρέχοντα μήνα, έτσι ώστε πολύ γρήγορα να υπάρξουν οι πρώτες ιδιωτικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις οργανισμών με την είσοδο στρατηγικών εταίρων και επενδυτών σε αυτές. Ηδη οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν καταλήξει στις προτεραιότητές τους, γνωρίζοντας πολύ καλά από πού πρέπει να ξεκινήσουν. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον στρατηγικό σχεδιασμό, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί προς πώληση έχουν χωριστεί σε δύο κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία έχουν ενταχθεί ο ΟΣΕ, ο οποίος κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα στους Ελληνες φορολογούμενους και είναι υπερχρεωμένος, ο ΟΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η ΔΕΗ. Στη δεύτερη κατηγορία έχουν ενταχθεί ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ), ο αντίστοιχος της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), η ΕΥΔΑΠ και η αντίστοιχη εταιρεία ύδρευσης της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).


Και τα καζίνο
Επίσης, η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρήματα από επίδοξους επενδυτές, προσανατολίζεται στην πώληση των καζίνων της Κέρκυρας και της Πάρνηθας, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει τέσσερις νέες άδειες στη βόρεια Ελλάδα και σε ορισμένες τουριστικές περιοχές, κυρίως νησιωτικές. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν πολύ σύντομα από το υπουργικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η πολιτική προσέγγιση της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας έχει ως στόχο τη μείωση ή την εξάλειψη του κρατικού ελέγχου στις περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες εκτός των δημόσιων αγαθών, καθώς και τη συνεχιζόμενη κατοχή μετοχών σε τομείς στρατηγικής σημασίας για το δημόσιο συμφέρον και την εθνική ασφάλεια.


Με διαβάθμιση
Το σχέδιο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο πρόγραμμα σταθερότητας, καλύπτει όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και συνυπολογίζει τέσσερις βαθμούς κρατικής ιδιοκτησίας. Πλήρης ιδιωτικοποίηση προβλέπεται για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με τα δημόσια αγαθά και αποκλείονται από τα κρατικά στρατηγικά συμφέροντα. Μια μειωμένη δεσμευμένη κρατική ιδιοκτησία (34%) ή κρατική ιδιοκτησία μικρότερη από 34% με συμφωνίες μετόχων προβλέπεται γι’ αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία πρέπει να διατηρηθεί μια αποτελεσματική διακριτική παρέμβαση.

Τέλος, ο πλειοψηφικός δημόσιος έλεγχος (τουλάχιστον 51%) προβλέπεται για έναν περιορισμένο αριθμό εταιρειών που σχετίζονται με δημόσια αγαθά, υποδομές και ασφάλεια.

ΜΑΚΑΡΙΟΣ Β. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου