ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Αντιδράσεις για τον "Καλλικράτη" στον Ν.Κοζάνης...


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΔΚ
 




Ο πρόεδρος του οργάνου και δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Σάββας Ζαμανίδης, που προέρχεται από τη ΝΔ, ναι μεν γενικά τάχθηκε υπέρ μιας γενναίας διοικητικής μεταρρύθμισης του κράτους, ωστόσο διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις σε μια σειρά από θεσμικά ζητήματα, αλλά και διαπίστωσε και αντιφάσεις μεταξύ διακήρυξης αρχών και πραγματικότητας...
Είπε για παράδειγμα ότι δεν είναι δυνατόν ο «Καλλικράτης» να εξοικονομεί ένα τεράστιο ποσό, αλλά από την άλλη να ενισχύονται επαρκώς οικονομικά οι ΟΤΑ.
Ως προς την χωροταξική κατανομή, ο Σ. Ζαμανίδης κατήγγειλε ευθέως «παρεμβάσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών» και εφαρμογή των κριτηρίων που τέθηκαν στις συνενώσεις κατά το δοκούν. Έδειξε τον πρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Καστοριάς Φίλιππο Πετσάλνικο, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι παραβιάστηκαν τα πληθυσμιακά κριτήρια σε γειτονικό νομό, όπου δημιουργήθηκε δήθεν ορεινός δήμος, χωρίς να είναι τέτοιος.



Ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Τσοτυλίου Μανόλης Γκάσης, δεν έκρυψε ότι η νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας είναι ελπιδοφόρα, όμως διαπίστωσε κι αυτός «γκρίζες ζώνες». Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Χάρηκα όταν άκουσα τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών να μιλούν στην παρουσίαση του σχεδίου του Καλλικράτη, αλλά στενοχωρέθηκα με αυτά που έγιναν στην πορεία», διευκρινίζοντας ότι «δεν αναφέρομαι στο νομό Κοζάνης αλλά στην Ελλάδα ολόκληρη». Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθησή του ότι «μέσα από την διαβούλευση θα διορθωθούν πολλά, γι'αυτό πρέπει να συμμετέχουμε και να βάλλουμε πλάτη όλοι».



Οι Νανοπούλου, Λεσγίδης και Μαλούτας, σημείωσαν ως άκρως αρνητικό το γεγονός ότι η Δυτική Μακεδονία υπάγεται στην διοικητική περιφέρεια Ηπείρου, δεδομένου ότι η περιοχή μας έχει δεσμούς και σχέσεις με τη Θεσσαλονίκη, δευτερευόντως με την Λάρισα, αλλά όχι με τα Ιωάννινα.
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών των μελών του δ.σ. άρχισαν να μιλούν οι δήμαρχοι, των οποίων η παρουσία ήταν καθολική.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ





Αντιδράσεις στην Εορδαία - Σε κινητοποιήσεις Βέρμιο και Μουρίκι

Κατήφεια και δυσαρέσκεια προξένησε στους αυτοδιοικητικούς της Εορδαίας η ανακοίνωση του σχεδίου «Καλλικράτης» που παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τον υπουργό Εσωτερικών, καθώς στο σύνολό τους οι δήμαρχοι της Εορδαίας τον χαρακτηρίζουν κατώτερο των προσδοκιών.
Οι αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα έντονες στους δήμους Βερμίου και Μουρικίου, ενώ εμφανής είναι η δυσαρέσκεια και στο δήμο Πτολεμαΐδας, καθώς δεν ευοδώθηκε το αίτημα για τη δημιουργία ενός μεγάλου δήμου στην Εορδαία, που να ανταποκρίνεται στα πραγματικά γεωγραφικά όρια αυτής της ιστορικής περιοχής. Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί και στο δήμο Αγίας Παρασκευής, όπου το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στο χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο.
«Δεν είναι αυτό που περιμέναμε από τον Καλλικράτη, αφού, δυστυχώς, για μια ακόμη φορά στη χώρα μας επικράτησε το μικροκομματικό συμφέρον και όχι μόνο στο νομό Κοζάνης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε στον «Π» ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης. Διότι, όπως ανέφερε, «όχι μόνο αγνοήθηκε το αίτημα του δήμου Πτολεμαΐδας για τη δημιουργία ενός μεγάλου δήμου στην Εορδαία, με τα εδάφη που διαμοιράστηκαν στη Φλώρινα, όπως τον Φιλώτα, τον Πελαργό ή το Αντίγονο, ή τα εδάφη μας στον Δημήτριο Υψηλάντη και στον Ελλήσποντο, άσχετα εάν έχουν ξεριζώσει τα χωριά με τις μετεγκαταστάσεις. Διότι, πρόκειται για εδάφη και γεωγραφικές οντότητες αναπτυξιακές που ανήκουν στην Εορδαία και όφειλαν να μας δώσουν πίσω. Το ίδιο ισχύει για οικισμούς όπως τα Νάματα, οι κάτοικοι των οποίων κατοικούν στην Πτολεμαΐδα, να μένουν σε άλλο δήμο».
Ειδική αναφορά έκανε στην περίπτωση της Κοινότητας Βαρικού, λέγοντας ότι αγνοήθηκε η απαίτηση των κατοίκων του να ενωθούν με το δήμο Πτολεμαΐδας, για να σταματήσει η ταλαιπωρία τους να απευθύνονται σε δύο νομούς που είναι διασκορπισμένες οι διοικητικές και εκκλησιαστικές υπηρεσίες (Φλώρινας και Καστοριάς) ενώ για όλες τις καθημερινές τους ανάγκες εξυπηρετούνται στην Πτολεμαΐδα.
Σοβαρή ένσταση κατέθεσε ο κ. Τσιούμαρης και για την ονομασία του νέου δήμου, λέγοντας πως πρέπει να ονομαστεί δήμος Πτολεμαΐδας, διότι το σημερινό μόρφωμα δεν αντιπροσωπεύει την Εορδαία: «πιστεύουμε ότι η ονομασία δήμος Εορδαίας δεν αντιπροσωπεύει την ιστορική οντότητα της Εορδαίας, την οποία για μια ακόμη φορά κατακρεούργησαν».
Στον προβληματισμό και την αναστάτωση που προξένησε στην κοινωνία του δήμου Μουρικίου η ανακοίνωση του «Καλλικράτη» αναφέρθηκε η δήμαρχος Παρασκευή Βρυζίδου. Μίλησε για «αντίδραση των δημοτικών συμβούλων και κατοίκων, καθώς όλοι ανέμεναν την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της χώρας, η οποία θα γινόταν με κανόνες και κριτήρια, με βασικό κριτήριο την ανάπτυξη του τόπου, ώστε να μην προβληματιστεί κανείς για άλλου είδους σκέψεις ή παρεμβάσεις. Είδαμε ότι δεν υπήρξαν κανόνες, ακόμα και αυτή την ύστατη ώρα της δύσκολης κατάστασης της χώρας, κάποιοι από ψηλά δεν ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν σε τέτοιο πλαίσιο που να γεννά ασφάλεια και εμπιστοσύνη».
Ανακοίνωσε λοιπόν ότι ο δήμος Μουρικίου περνά πλέον σε κινητοποιήσεις και δυναμική διεκδίκηση υλοποίησης της απόφασης που έλαβε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ένας και δύο ζήτησαν δημοψήφισμα) το δημοτικό συμβούλιο στις 21 Απριλίου, με αίτημα να παραμείνει ως έχει ο δήμος Μουρικίου, τόσο επειδή έχει καλή οικονομική κατάσταση όσο και επειδή η φυσιογνωμία του τόπου δεν ταιριάζει απόλυτα με το αστικό κέντρο της Πτολεμαΐδας και μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα.
Αντιδράσεις καταγράφονται και στο δήμο Βερμίου, οι κάτοικοι του οποίου είδαν να ικανοποιείται το αίτημα του Βελβεντού αλλά να αγνοείται το δικό τους αίτημα για συνένωση με τον γειτονικό δήμο Αγίας Παρασκευής αλλά και με οικισμούς γειτονικών δήμων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Σοφοκλής Σιδηρόπουλος μίλησε επίσης για «παρεμβάσεις των βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης, οι οποίοι και καθόρισαν τη διαμόρφωση του χωροταξικού χάρτη του «Καλλικράτη». Τόνισε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση δεν διδάχτηκε τίποτε από τα λάθη του «Καποδίστρια» και σχεδίασε τον «Καλλικράτη» με βάση κομματικές σκοπιμότητες», επισημαίνοντας ότι αυτό «αποτελεί τραγική παρέμβαση στα εσωτερικά της αυτοδιοίκησης».
Προανήγγειλε αντιδράσεις στο Βέρμιο καθώς συγκαλεί μέσα στις επόμενες το δημοτικό συμβούλιο και εξέφρασε την άποψη ότι «θα υπάρξουν αντιδράσεις από όλο το φάσμα των αυτοδιοικητικών, αλλά και των πολιτών του νομού Κοζάνης και της χώρας».
Ο κ. Σιδηρόπουλος άσκησε τέλος κριτική και στο συνδικαλιστικό όργανο των αυτοδιοικητικών του νομού, την ΤΕΔΚ Ν. Κοζάνης (με την ιδιότητα του γραμματέα της), λέγοντας ότι παρά τις πιέσεις του δεν έπραξε έγκαιρα αυτά που όφειλε και άφησε να περάσουν οι όποιοι σχεδιασμοί αφορούσαν το νομό μας, χωρίς τη δική της καθοριστική παρέμβαση.
Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Σάββας Ζαμανίδης δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις για να μην προκαταλάβει το δημοτικό συμβούλιο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ. Με την ιδιότητα του προέδρου της ΤΕΔΚ Νομού Κοζάνης ωστόσο ανέφερε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις για το χωροταξικό του «Καλλικράτη», αφού φαίνεται ότι κυριάρχησαν τελικά οι σκοπιμότητες.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ


Σιάτιστα:Εκατοντάδες κάτοικοι και φορείς διαμαρτυρήθηκαν για την έδρα του δήμου Βοΐου







Εκατοντάδες κάτοικοι του δήμου Σιάτιστας κατέλαβαν προχτές το απόγευμα για μία ώρα την Εγνατία οδό στον κόμβο της «Μπάρας», ανοίγοντας τον χορό των κινητοποιήσεων για τον Καλλικράτη.
Δημοτική, φορείς και κάτοικοι που αντιδρούν για τον καθορισμό της Νεάπολης και όχι της Σιάτιστας, ως έδρα του ενιαίου δήμου Βοΐου, απέκλεισαν στις 6-7 το απόγευμα τα δύο ρεύματα του αυτοκινητόδρομου. Αμέσως μετά συνήλθε επιτόπου το συντονιστικό όργανο, το οποίο αποφάσισε το κλείσιμο της Εγνατίας για χτες το απόγευμα από τις 6 έως τις 8.
Οι συγκεντρωμένοι έκλεισαν τον δρόμο με απορριματοφόρα και άλλα μηχανήματα του δήμου, ενώ ξεχωριστό τόνο έδωσαν οι καβαλάρισσες και καβαλάρηδες της Σιάτιστας, οι οποίοι έστησαν το δικό τους «ιππικό μπλόκο» με τα άλογα.
Στο τέλος της ωριαίας κατάληψης της Εγνατίας ο δήμαρχος Σιάτιστας Κωνσταντίνος Κοσμίδης, χαιρέτησε τη μεγάλη συμμετοχή δημοτών κάθε ηλικίας στις κινητοποιήσεις, ενώ τους κάλεσε να συνεχίσουν τον αγώνα για τη διεκδίκηση της έδρας του δήμου Βοΐου στη Σιάτιστα. Στην κατάληψη ήταν παρόν και ο δήμαρχος Ασκίου Βασίλης Πάτρας, ο οποίος δήλωσε την συμπαράστασή του στο αίτημα και στον αγώνα των Σιατιστινών. Είπε ακόμη ότι το δημοτικό συμβούλιο Ασκίου θα συνεδριάσεις τις προσεχείς ημέρες και θα τοποθετηθεί στο θέμα. Να σημειωθεί ότι έκλεισε απ? αόριστον το δημαρχείο Σιάτιστας.


Μελανό σημείο
 
Στην Εγνατία οδό σχηματίστηκαν ουρές άνω του ενός χιλιομέτρου σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας. Πάντως, μελανό σημείο της εκδήλωσης διαμαρτυρίας που οργάνωσε η δημοτική αρχή, ήταν η ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων αναίσθητων που παρίσταναν την συντονιστική επιτροπή, οι οποίοι δεν επέτρεψαν σε άρρωστους ανθρώπους που πήγαιναν στο νοσοκομείο να περάσουν, ενώ συγχρόνως παρακώλυσαν και το έργο των δημοσιογράφων. Φυσικά για την ενέργεια αυτή των ανεγκέφαλων, ευθύνες έχει η δημοτική αρχή και ο ίδιος ο δήμαρχος.
Μετά τη λήξη της κατάληψης πολυμελής αντιπροσωπεία του δήμου ήρθε να επιδώσει ψήφισμα στο νομαρχιακό συμβούλιο, το οποίο τελικώς δεν συνεδρίασε, αλλά το ψήφισμα επιδόθηκε στο νομάρχη. Ο Γιώργος Δακής επισήμανε ότι «αφού δεν υπήρξαν ενιαία κριτήρια για τον Καλλικράτη (εννοούσε την περίπτωση του Βελβεντού), μπορείτε και εσείς να διεκδικήσετε δεύτερο δήμο στο Βόιο». Συνέστησε όμως την προσοχή, ώστε «να μην υπάρχουν τοπικές αντιπαραθέσεις».
Ο Εμπορικός Σύλλογος
Να σημειωθεί ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Σιάτιστας διαθέτει το αποθεματικό του συλλόγου στη ναύλωση λεωφορείων για μεταφορά δημοτών της Σιάτιστας στην Αθήνα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στην ΚΕΔΚΕ. Χτες, αντιπροσωπεία του δήμου Σιάτιστας επέδωσε ψήφισμα στην ΤΕΔΚ Νομού Κοζάνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ



Υπό παραίτηση το δημοτικό συμβούλιο Αιανής - Κλείνει την Δευτέρα το δημαρχείο
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJO1tnfoWz1Fgx3zdKNIUm33GHNpZifsnFiLUAXeCFsEPfPQ4d0uTk4p3s5HLqKQxwU058-NwLwBW_fa1Uzrzivaup0t9MZwqoUoJBfP5De7-WXrQhTN07dPRUpxwp_XcBN7RYYSD5JwjU/s1600/tzellos.jpg














Την πρόθεσή του να παραιτηθεί αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει απόφαση και δεν κάνει αυτόνομο τον ιστορικό δήμο Αιανής, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο, προχτές βράδυ. Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετατράπηκε σε λαϊκή συνέλευση, καθώς παρέστησαν εκατοντάδες δημότες, οι οποίοι πήραν το λόγο και εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την άδικη, όπως τη χαρακτήρισαν απόφαση  και ζήτησαν από το υπουργείο Εσωτερικών να επανορθώσει, αναγορεύοντας ανεξάρτητο τον δήμο Αιανής, με την τεράστια αρχαιολογική και ιστορική σημασία.
Ο δήμαρχος Γιώργος Τζέλλος ζήτησε τον συντονισμό των ενεργειών από όλους τους δημότες για την επίτευξη του κοινού στόχου, δηλαδή να παραμείνει αυτοδύναμος για ιστορικούς λόγους ο δήμος Αιανής. Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος έκαναν δεκτή την πρόταση του δημότη και πρώην αντιδημάρχου Αιανής Σάββα Σιδηρόπουλου, για παραίτηση του δημοτικού συμβουλίου, εφ? όσον η κυβέρνηση εμείνει στη θέση της. Επίσης αποφασίστηκε ότι την Δευτέρα 3 Μαΐου το δημαρχείο θα παραμείνει κλειστό, ενώ άρχισε συλλογή υπογραφών σε ψήφισμα διαμαρτυρίας. Την ίδια ημέρα, επιτροπή του δήμου Αιανής θα παραβρεθεί στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα.
Πολλοί ήταν οι δημότες που καταλόγισαν τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την δυσάρεστη εξέλιξη που επιφύλαξε ο «Καλλικράτης» στο δήμο τους, αν και όπως σημείωσε ένας απ? αυτούς, «η Αιανή ήταν ανέκαθεν η "ψηφομάνα" του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτή είναι η ανταμοιβή». Μάλιστα, ο Σ. Σιδηρόπουλος που πρότεινε την παραίτηση του δημοτικού συμβουλίου, κατέθεσε την κομματική ταυτότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στο μεταξύ για χτες βράδυ είχε προγραμματιστεί νέα λαϊκή συνέλευση στην Αιανή, με την παρουσία των βουλευτών.
Το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης στο οποίο συγκεντρώνονται υπογραφές, τονίζει ότι «η απόφαση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και συνιστά αδικία», ενώ μεταξύ άλλων επισημαίνεται:
-Διαμαρτυρόμαστε προς την κυβέρνηση διότι με την απόφασή της διέψευσε τις προηγούμενες εξαγγελίες της για εφαρμογή ενιαίων και αντικειμενικών κριτηρίων για τη σύσταση των νέων δήμων στα πλαίσια του προγράμματος «Καλλικράτης». Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις επικράτησαν υποκειμενικά κριτήρια.
-Δεν αποδεχόμαστε την απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση του δήμου Αιανής και την ενσωμάτωσή του στο δήμο Κοζάνης, διότι θα τεθεί «εν αμφιβόλω» η μελλοντική αναπτυξιακή προοπτική του. Ακόμα η απόφαση αγνοεί προκλητικά την ιστορικότητα του δήμου Αιανής, μοναδική περίπτωση στη Δυτική Μακεδονία, σε αντίθεση με ότι έπραξε σε άλλες όμοιες περιπτώσεις (Βεργίνα, Δελφοί, Δίον, Πέλλα κ.λ.π.).
-Συμφωνούμε με την σημερινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, συμπαραστεκόμαστε, στηρίζουμε τις προσπάθειές του και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε ο στόχος για την παραμονή του ιστορικού δήμου Αιανής στον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας να επιτευχθεί.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου