ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Χρήστος Βασιλόπουλος: ΤΑ ΜΑΚΡΑ ΤΕΙΧΗ ΤΟΥ …."ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" - ΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

http://antarsya.files.wordpress.com/2009/03/antarsya.jpg













Την άγρια ληστρικού χαρακτήρα επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του κόσμου της εργασίας έρχεται να ολοκλήρωση η αντιδραστική διοικητική μεταρρύθμιση με την ονομασία ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ από το όνομα ενός σπουδαίου μηχανικού γνωστού από την κατασκευή των μακρών τειχών της αρχαίας ΑΘΗΝΑΣ. Με ...
δόλωμα τους δήθεν ισχυρούς Δήμους, και την αποκέντρωση ,μέσω του εκλεγμένου Περιφερειάρχη ,επιχειρούν να συσκοτίσουν τους πραγματικούς στόχους των αλλαγών που θα επιβάλουν .
Τα κόμματα του κεφαλαίου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΛΑΟΣ, και τα εκλεγμένα στελέχη τους στην τοπική αυτοδιοίκηση ( Δήμαρχοι - Νομάρχες) επιχειρηματολογούν υπέρ του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, με κραυγές δήθεν διαφάνειας , χτύπημα της διαφθοράς , εξοικονόμηση πόρων , αποκέντρωση κτλ. (Αλήθεια τι τους εμποδίζει μέχρι τώρα;. Γιατί η ΤΑ αποτελεί προνομιακό πεδίο για διαφθορά; μίζες ,πελατειακές σχέσεις. Τι άλλαξε στους Καποδιστριακούς Δήμους εκτός από το χαράτσωμα των πολιτών; . Η απάντηση είναι απλή . Η Τ Α δεν είναι πάρα το μακρύ αποκεντρωμένο χέρι της κεντρικής εξουσίας στην περιφέρεια. Είναι λοιπόν δομημένη κατ΄ εικόνα και ομοίωση του αστικού κράτους. Γέννα και αναπαράγει τις ίδιες εκμεταλλευτικές σχέσεις . Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τελευταία χρονιά αποτέλεσε τον πολιορκητικό κριό σε βάρος των εργασιακών σχέσεων . Δήμοι και Νομαρχίες πρωταγωνίστησαν στην επέλαση των τοξικών εργασιακών σχέσεων, Μπλοκάκια ,stage ,ημιαπασχολιση , ένας εργασιακός μεσαίωνας απλώθηκε στους εργαζόμενους στην Τ. Α . Αυτή την ζοφερή πραγματικότητα έρχεται να επεκτείνει και να επικυρώσει το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ . Ας δούμε τώρα τους πραγματικούς στόχους της διοικητικής μεταρρύθμισης με βάση τα όσα οι ίδιοι οι εμπνευστές του δηλώνουν στο σχέδιο διαβούλευσης .
1) “Η νέα αρχιτεκτονική αναμένεται να επηρεάσει θετικά τα δημοσιονομικά μεγέθη”. Σε απλά ελληνικά το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται μείωση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό προς το την Τ . Α. Σε συνδυασμό με την μείωση του Π.Δ.Ε κατά 2.2 δις αυτό σημαίνει στραγγαλισμό των ελαχίστων κοινωνικών παροχών με ταυτόχρονη μεταφορά του κόστους στις πλάτες του πολίτη.
Δρόμοι, πλατιές , νερό, παιδικοί σταθμοί, συντήρηση και στο μέλλον λειτουργιά των σχολειών – κοινωνικές υπηρεσίες στους δήμους και τις Νομαρχίες , μετατρέπονται σε εμπορεύματα που θα αγοράζουν πανάκριβα οι πολίτες μέσω της λογικής της ανταποδοτικότητας .
Πάρα την ληστρική αύξηση των τελών στα χρονιά του Καποδίστρια το υπουργείο εσωτερικών αναφέρει “Tα τοπικά φορολογικά έσοδα στην χώρα μας είναι μόλις 0,1% έναντι 2% στην ΕΕ και τα έσοδα της Τ.Α στο ποσοστό του ΑΕΠ 2,7% έναντι 11% στην ΕΕ. Ιδου λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρών , Ιδού ο πρώτος στόχος του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ . Καταιγίδα φορολογικής επιδρομής στην τσέπη του εργαζομένου.
2) Ο δεύτερος μεγάλος στόχος αφόρα την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την κερδοφορία του κεφαλαίου μέσω των ΣΔΙΤ,(Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα) “Μέχρι σήμερα ο δημόσιος τομέας αποτελεί τροχοπέδη στις όποιες επιχειρηματικές η αναπτυξιακές πρωτοβουλίες” αναφέρει το κείμενο διαβούλευσης . Οι μεγάλοι Δήμοι και κυρίως οι περιφέρειες ανοίγουν τον δρόμο για άμεση συνεργασία με τους μεγάλους καπιταλιστικούς ομίλους .Διαμορφώνονται σε τοπικό επίπεδο κατάλληλα μεγάλα μεγέθη κρατικών δομών , έτσι ώστε να διευκολύνεται η σύμπραξη με το κεφαλαίο και να απαλλάσσεται ο κρατικός προϋπολογισμός από χρηματοδοτήσεις . Ο εργαζόμενος λαός θα αναπληρώσει τα πάντα ανταποδοτικά παιδεία- υγεία –πολιτισμό- αθλητισμό, αλλά και την καθημερινότητα του (δρόμοι-σκουπίδια κτλ).
3) Τρίτη μεγάλη επιδιώξει είναι η θωράκιση του πολίτικου συστήματος από τις λαϊκές αντιδράσεις. Διόγκωση της Τ . Α απομακρύνει τις τοπικές αρχές από όποιες πιέσεις η έλεγχο από τους εργαζόμενους. Το αυταρχικό πρότυπο διοίκησης με την προσωποπαγή συγκρότηση και το καλπονοθεύτηκε σύστημα εκλογής, αναπαράγει στον κεντρικό κομματικό κοινοβουλευτισμό που από την εμπειρία του ο λαός αντιλαμβάνεται πόσο εχθρικός είναι στις πραγματικές του ανάγκες .Οι εκλεγμένες δήθεν περιφέρειες θα είναι κακέκτυπα μικρές βουλές , το μακρύ χέρι του κεντρικού αστικού κράτους.
4) ΔΝΤ – Ε.Ε. Απαίτηση για πάνω από 200.000 απολύσεις στο δημόσιο έχουν φέρει στις βαλίτσες τους οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, οι οποίοι «συζητούν» τους όρους της δανειοδότησης της χώρας, μετά την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου. Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει για μαζικές απολύσεις. «Το προβλέπει το Σύνταγμα», δήλωσε πριν μέρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και γκαουλάιτερ των υπουργών, Θ. Πάγκαλος και συμπλήρωσε: «Ο,τι επιτρέπεται από το Σύνταγμα της χώρας και το νομικό της καθεστώς και είναι ωφέλιμο οικονομικά πρέπει να εξεταστεί. Έχουμε αποφασίσει να κυβερνήσουμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το πολιτικό κόστος». Με τον «Καλλικράτη» η κυβέρνηση σκοπεύει να κλείσει οριστικά περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου!
Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται την ΑΔΕΔΥ, το προσωπικό των επιχειρήσεων που δεν καλύπτεται από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα, είναι πάνω από170.000 άτομα. Πρόκειται για εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, στις ΑΕ των δήμων και στις επιχειρήσεις Ιδιωτικού Δικαίου του Δημοσίου που πρόκειται να κλείσουν ή να συγχωνευθούν. Με συμβάσεις έργου απασχολούνται περίπου 50.000 και μαζί με τις ιδιωτικού δικαίου και αορίστου χρόνου περίπου 120.000. Συγκεκριμένα, εργαζόνται 25.000 συμβασιούχοι σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ, 15.000 του Δημοσίου και 20.000 των ΔΕΚΟ, ενώ οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου σε επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα ανέρχονται σε 80.000.
Μετά τις δηλώσεις Όλι Ρεν και Στρος Καν και τις αποφάσεις τις κυβέρνησης, για μείωση των μισθών και των συντάξεων των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, είναι ολοφάνερο ότι τίποτε δεν θα μείνει όρθιο. Γι΄αυτό και η υλοποίηση του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ έχει περίοπτη θέση στην υλοποίηση των αποφάσεων του συνασπισμού «δυνάμεων» (ΔΝΤ – Ε.Ε - ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και ΛΑΟΣ)_όπως φαίνεται και στο Χρονοδιάγραμμα υλοποίηση του μνημονίου των μέτρων ΔΝΤ-Ε.Ε

Χωροταξικός Σχεδιασμός και Καλλικράτης
Το τελευταίο διάστημα ειδικότερα στην περιοχή μας γίνεται μία έντονη συζήτηση που δεν παίρνει υπόψιν το περιεχόμενο των αντιδραστικών μέτρων. Μοιάζει με μια συζήτηση ανθρώπων που βλέπουν το δένδρο και δεν παίρνουν υπόψιν τους το «δάσος» των μέτρων που συνοδεύουν το σχέδιο. Κουβέντα για το περιεχόμενο των μέτρων, αλλά μια συζήτηση επιπέδου 1ης Δημοτικού, με ακατάσχετα νούμερα χωρίς αιτιολόγηση (1,2,3,…6). Ο Ν. Γρεβενών είναι ο πιο αραιοκατοικημένος Νομός στην χώρα (1 κατ./13Km2), χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση, επιστημονική τεκμηρίωση και αξιοποίηση των μελετών.
Θα πρέπει ο έλεγχος, η αξιοποίηση (προς όφελος των εργαζομένων) των εκτάσεων, οι δυνατότητες ανάπτυξης και ο σχεδιασμός να υπηρετούν ένα σύστημα σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων των δημοτών που βιώνουν την πιο σκληρή επίθεση στις ανάγκες τους από την κεντρική εξουσία και τα Προγράμματα σταθεροποίησης (Π.Σ.Α.)
Ταυτόχρονα χρειάζονται να μπουν από τους εργαζόμενους νέες λογικές στην αντίληψη του σχεδιασμού των έργων και των κοινωνικών προγραμμάτων από την Τ.Α. Θα πρέπει να τελούν υπό έγκριση από τους δημότες και άμεσο έλεγχο των εργαζομένων με την πιο πλατιά διαβούλευση όλων, μέσω των φορέων και των ενώσεων τους (π.χ. προτεραιότητες και ανάγκες τεχνικών έργων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου , αξιοποίηση εκτάσεων για καλλιέργειες από νέους αγρότες, με φιλικές προς το περιβάλλον και τις διατροφικές συνθήκες παραγωγές, παραγωγές υψηλής προστιθέμενης αξίας, αγροτουριστικές προσεγγίσεις με έμφαση στην αγροτική παραγωγή και δημιουργία τουριστικών προτύπων για όλο τον κόσμο σε προσιτές τιμές.)
Ο σχεδιασμός των έργων να γίνεται χωρίς λογικές «ανταποδοτικότητας» που ενσωματώνουν επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά με λογική κοινωνικών αναγκών. Θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από το Π.Δ.Ε και την ανταπόδοση τελών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή η λογική περισσότερο από ποτέ είναι υλοποιήσιμη με βάση τις εξελίξεις στην επιστήμη την χρήση μεθόδων της πληροφορικής της «κυβερνητικής» και την αξιοποίηση του συνόλου των μέσων της επιστημονικοτεχνικής επανάστασης του σήμερα. Μιας εποχής συλλογικότητας στην παραγωγή δημοκρατίας και όχι ατομικής λύσης και ιδιοποίησης του μόχθου των εργαζομένων από τους λίγους και επαΐοντες.
Αυτά χρειάζονται ένα πολιτικό μαζικό εργατικό κίνημα αντάξιο της εποχής μας και της σύγχρονης μορφωμένης εργατικής τάξης (διανόηση – εργαζόμενοι). Επίσης χρειάζεται και μία ανατρεπτική πολιτική συλλογικότητα και επικοινωνία. Μια αριστερά αντάξια της εποχής της που να προτείνει ένα νέο ελπιδοφόρο κοινωνικό πρόταγμα. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με την είσοδο πλατών εργατικών μαζών στο πολιτικό προσκήνιο την απόρριψη των μέτρων των (ΔΝΤ – Ε.Ε - ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και ΛΑΟΣ) αποτελούν ένα ελπιδοφόρο πρόταγμα που θα βάλει αν αξιοποιηθεί την σφραγίδα του στο μέλλον.
Με μια τέτοια προσέγγιση πρέπει να δούμε και το χωροταξικό του Νομού. Ενδιαφέρον από αυτή την άποψη παρουσιάζει η Μελέτη του Ι.Τ.Α (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) για ένα μεγάλο κεντρικό Δήμο (Γρεβενών, Αιτωλού, Ηρακλειωτών, Βεντζίου  και Γόργιανης) που θα αποτελεί διοικητικό εμπορευματικό βιοτεχνικό – βιομηχανικό κέντρο και δύο μικρότερους.
Έναν ορεινό (Ζιάκα και Κοινότητες) με έμφαση στον ήπιο αγροτουρισμό τις δραστηριότητες βουνού περιήγησης και ανάπτυξης του τουρισμού του βουνού.
Έναν ημιορεινό – πεδινό (Χάσια – Δεσκάτη) με έμφαση στην αγροτική εκμετάλλευση τις αγροτουριστικές δραστηριότητες και την μικρή οικογενειακή βιοτεχνία.
Είναι προφανές ότι το χωροταξικό αποστεωμένο από το περιεχόμενο των μέτρων της αναδιάρθρωσης και χωρίς μιαν άλλη πολιτική αντίληψη στην βάση των παραπάνω δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη και ωφέλιμη λύση από μόνο του.

Καλλικράτης και πολιτική
Τέλος μέσα από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ επιχειρείται και η αναδιάταξη του αστικού πολίτικου προσωπικού, με ταυτόχρονο εξοβελισμό της αριστεράς, αλλά και κάθε άλλης φωνής διαμαρτυρίας, κριτικής η έλεγχου από τον ίδιο τον αστικό χώρο, μέσω του πλήρους έλεγχου των συνδυασμών από τους κομματικούς μηχανισμούς. Οι θέσεις του περιφερειάρχη και των συμβούλων αλλά και των δημάρχων γίνονται δέλεαρ για βουλευτές αλλά και υπουργούς πρώην και νυν . Για να πάρουν λοιπόν το χρίσμα , θα δώσουν γη και ύδωρ ,υποταγή στους κομματικούς μηχανισμούς τις αστικές πολίτικες και τα «ιδιωτικοοικονομικά» συμφέροντα.
Η αντικαπιταλιστική επαναστατική αριστερά αλλά και γενικότερα η αριστερά θα πρέπει να παρέμβει στις εξελίξεις όχι με κάποια νοσταλγία για την δήθεν καλή πάλε ποτέ τοπική αυτοδιοίκηση,αλλά από την σκοπιά του μαζικού κινήματος πόλης, αντικειμενικά πιο πολιτικοποιημένου που θα αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές κεντρικής και τοπικής εξουσίας.

Ενός ταξικού σε τελική ανάλυση κινήματος που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις σύγχρονες διευρυμένες κοινωνικές ανάγκες. Για να μην περάσει η αντιδραστική ανασυγκρότηση . Για να μην φορτώσουν κι αλλά βάρη στις πλάτες του λαού μας.

Στόχος η συγκρότηση ανεξάρτητων οργάνων διαρκούς ανυποχώρητου αγώνα με έντονα αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά , (επιτροπές αγώνα ,συνελεύσεις , εργασιακά συμβούλια) εκεί όπου δέχονται επίθεση τα δικαιώματα και οι ανάγκες του λαού . Στην βάση αυτή της πολιτικής καλούμε κάθε αγωνιστή της αριστεράς να συγκροτήσουμε άμεσα τέτοια κοινωνικοπολιτική κίνηση πόλεων, και στην περιοχή μας …..Για να παρέμβουμε στις εξελίξεις για να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στα μικρά και μεγάλα προβλήματα, αλλά και συνολική απάντηση παρουσία στις επερχόμενες εκλογές της Τ.Α.

Βασιλόπουλος Χρήστος
Χημικός Μηχανικός
Αντιπρόεδρος Ν.Ε. Τεχνικού Επιμ/ριου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γρεβενών
Μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΥΓ ΑΕΤΟΣ: Δεν μας είπατε όμως κ.Βασιλόπουλε, τι προτείνει για το χωροταξικό του Νομού ο  ΑΝΤΑΡΣΥΑ;
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου