ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας : «Eνθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα του έργου κατασκευής και ανάδειξης των μονοπατιών του Βοϊου»


http://img690.imageshack.us/img690/8605/xarths.jpg







Το έργο με τίτλο ‘‘Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με τη δημιουργία δικτύου περιπατητικών μονοπατιών στο Νομό Κοζάνης’’ με περιοχή δράσης το Βόιο, που έχει ενταχθεί στα πλαίσια του προγράμματος ‘ΠΙΝΔΟΣ’, έχει μπει στο δεύτερο από τα τρία έτη υλοποίησής του και τα πρώτα αποτελέσματα ξεπέρασαν...
ήδη κάθε προσδοκία. Η εκπόνηση των μελετών για την κατασκευή των πρώτων διαδρομών έχει ολοκληρωθεί πριν την αρχική ημερομηνία παράδοσης. Αυτή τη χρονική στιγμή έχουν παραδοθεί οι μελέτες για τρεις από τις δέκα διαδρομές και σύντομα θα είναι έτοιμες και άλλες δύο.
Στην παρούσα φάση προχωρά γρήγορα η διαδικασία των σχετικών αδειοδοτήσεων επέμβασης από το Δασαρχείο και έπειτα τα πρώτα μονοπάτια θα είναι έτοιμα προς δημοπράτηση. Επίσης, στην περιοχή Πενταλόφου – Τσοτυλίου έχει ολοκληρωθεί η βελτίωση της σηματοδότησης των προϋπαρχόντων διαδρομών, με αποτέλεσμα αυτά να είναι ήδη επισκέψιμα. Όμως και στις υπό μελέτη διαδρομές έχει ολοκληρωθεί η προσωρινή σηματοδότηση κι έτσι μπορούν και αυτά να γίνουν επισκέψιμα από τους έμπειρους περιπατητές.
Πολύ σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα όλων των δράσεων προβολής του έργου και της περιοχής του Βοϊου συνολικά, μιας και ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και όλο και περισσότερος κόσμος επισκέπτεται τα χωριά, τα πέτρινα γεφύρια και τις διαδρομές που είναι ήδη έτοιμες. Σύμφωνα με δηλώσεις των κατοίκων, η επισκεψιμότητα στο Βόιο την εφετινή Πρωτομαγιά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι ξενώνες και τα εστιατόρια γέμισαν από κόσμο, ενώ φάνηκαν και τα πρώτα τουριστικά λεωφορεία.
Το έργο και η περιοχή παρουσιάσθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή στον τοπικό τύπο, αλλά και σε άρθρα εφημερίδων Πανελλήνιας εμβέλειας, όπως η Καθημερινή και το Αθηναϊκό πρακτορείο. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν δράσεις προβολής στην σχετική εκπομπή της ΝΕΤ, ‘‘Μένουμε Ελλάδα’’. Η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας του προγράμματος (monopatia-pindos.gr), που παρέχει πληροφορίες διαμονής και εστίασης, χάρτες, φωτογραφικό υλικό μέχρι και σχετικά ντοκιμαντέρ, πλησιάζει τις 30.000 επισκέψεις.
Η περιοχή αναμένεται να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο, μιας και το Πανεπιστήμιο που συντονίζει το έργο έχει ξεκινήσει να συνεργάζεται με την Ορειβατική Λέσχη Εορδαίας και τον ΣΕΟ Κοζάνης, ο οποίος οργάνωσε με επιτυχία την ετήσια συνάντηση όλων των Ορειβατικών Συλλόγων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στον Πεντάλοφο, όπου έγινε παρουσίαση του έργου με μεγάλη αποδοχή. Η παραπάνω δράση συμπληρώθηκε και από τη διήμερη εκδρομή – ξενάγηση που διοργάνωσε η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης στο Βόιο, η οποία έχει φέρει εις πέρας ένα πολύ δύσκολο κομμάτι των εργασιών στο πεδίο. Οι ενέργειες αυτές από πλευράς ΣΕΟ και Οικολογικής είχαν ως αποτέλεσμα να περπατούν για δύο ημέρες στα μονοπάτια του Βοϊου πάνω από 120 λάτρεις του βουνού και της τοπικής αρχιτεκτονικής.
Το Εργαστήριο Τεχνολογίας Περιβάλλοντος κατόρθωσε μέχρι τώρα να συντονίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα, μιας και για πρώτη φορά συνεργάζονται σε ένα έργο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Πανεπιστήμιο, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Σύλλογοι πολιτών.
Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα όλες οι διαδρομές με δυναμικό τρόπο και με ιδιαίτερα πλούσιες πληροφορίες. Στο Βόιο η ομορφιά δεν περιγράφεται…αποδεικνύεται.

Εργαστήριο Τεχνολογίας Περιβάλλοντος
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου