ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

O Ερντογάν στην Ελλάδα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpO2LDvRcf1uHcJ5_xj7HuhjiENhxFgVJg3_xmxpFB2_x7xVorNo2BqEW6yGIvkHcO7sUYgrTOM9ZOBnT2_2n6JfrgofBc0W7TgnmrJOUhlH3NbRqVSy_n_tdbOMZxe4TFhSZEdIAQPqgU/s400/%CE%95%CE%A1%CE%9D%CE%A4%CE%9F%CE%93%CE%91%CE%9D+-+%CE%A0%CE%91%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%94%CE%A1%CE%95%CE%9F%CE%A5.jpg





Στην Αθήνα έφτασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, συνοδευόμενος από μια αποστολή 320 ατόμων, μεταξύ των οποίων 10 υπουργοί και δεκάδες επιχειρηματίες.Ο κ. Ερντογάν βγήκε από το τουρκικό αεροσκάφος μαζί... με τη σύζυγό του και τους υποδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, παρουσία αγήματος της Πολεμικής Αεροπορίας, που απέδωσε τιμές. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε αυτή την ώρα σε φιλική ατμόσφαιρα με τον Κάρολο Παπούλια.

Η συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε στην είσοδο του γραφείου του τον κ. Ερντογάν και αντάλλαξαν θερμή χειραψία, ενώ αμφότεροι θυμήθηκαν την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στα Εμιράτα.
Στον διάλογο που ακολούθησε μπροστά στις κάμερες, καλωσορίζοντας επισήμως τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κάρολος Παπούλιας είπε: "Σας καλωσορίζω. Είμαστε γείτονες, θα παραμείνουμε γείτονες και πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες".
"Αυτή η επίσκεψή μου είναι η τρίτη στο προεδρικό μέγαρο. Πιστεύω ότι θα αποτελέσει αφετηρία για την αναρρίχηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε μια καλύτερη φάση" αποκρίθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Και πρόσθεσε: "Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου, είναι η έκτη συνολικά επίσκεψη που πραγματοποιώ στη χώρα σας, επίσημα ή ανεπίσημα. Ελπίζω, όμως, ότι αυτή θα έχει ένα διαφορετικό φινάλε".
"Το πιστεύω. Εύχομαι αυτή η επίσκεψη να έχει καλά αποτελέσματα, να ενισχύσει το κλίμα καλής συνεργασίας και γειτονίας, κάτι που επιθυμούν οι δύο λαοί. Είναι χρέος απέναντι στους λαούς μας" είπε στη συνέχεια ο κ. Παπούλιας.
Παίρνοντας και πάλι τον λόγο, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι αυτή τη φορά ήρθε στη χώρα μας συνοδευόμενος από 320 άτομα συνολικά, μεταξύ των οποίων 10 υπουργοί και πολύ Τούρκοι επιχειρηματίες που -όπως είπε- θα πραγματοποιήσουν ένα ευρύ επιχειρηματικό συμβούλιο. "Γι' αυτό και πιστεύουμε ότι η επίσκεψη αυτή είναι άκρως σημαντική, είναι ιστορική επίσκεψη" κατέληξε ο κ. Ερντογάν.

Η συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου

Επόμενη στάση του ηγέτη της Τουρκίας, η έδρα του Έλληνα ομολόγου του, στην οποία κατευθύνθηκε περπατώντας. Μπαίνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για μία ακόμη φορά για ιστορική επίσκεψη, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τον Κάρολο Παπούλια, εκφράζοντας τον θαυμασμό για την ακμαιότητά του.

Στον σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες, ο κ. Ερντογάν είπε απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου: "Θέσαμε την ιστορική σημασία αυτής της επίσκεψης. Και ο κ. Πρόεδρος χρησιμοποίησε τις ίδιες λέξεις για να χαρακτηρίσει αυτή την επίσκεψη.Οι συνεργάτες μας έχουν εργαστεί πολύ σκληρά, έχοντας ήδη προετοιμάσει μεγάλο αριθμό συμφωνιών που πρόκειται να υπογραφούν".
Απαντώντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: "Συγχαρητήρια σε όλα τα κλιμάκια και στους υπουργούς αμφότερων των χωρών για το πολύ σημαντικό τους έργο. Αυτό το κάνει από μόνο του ιστορικής σημασίας. Οπωσδήποτε, μπορούμε να κάνουμε νέα βήματα και θα τα κάνουμε".

Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν αποσύρθηκαν στα ενδότερα για κατ' ιδίαν συνομιλίες και στη συνέχεια παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας, από κοινού με τους κυρίους Νταβούτογλου και Δρούτσα, όπου επρόκειτο να συζητηθούν όλα τα θέματα, από τα "χαμηλής" πολιτικής μέχρι τα "δυσκολα" ζητήματα.

Οι δυο ηγέτες θα παραστούν το απόγευμα σε ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό συνέδριο. Ως η κορυφαία στιγμή της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, χαρακτηρίζεται η εναρκτήρια σύνοδος του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο Γιώργος Παπανδρέου θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με 18 υπουργούς από τις δύο χώρες με στόχο να σηματοδοτήσουν ένα νέο ξεκίνημα στην ελληνοτουρκική συνεργασία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπογραφούν 21 συμφωνίες συνεργασίας και μνημόνια που θα αφορούν σε τομείς "ήπιας" πολιτικής, όπως είναι η οικονομία και η ανάπτυξη, ο τουρισμός και η ενέργεια.
Σε ό,τι αφορά στα "καυτά" ζητήματα, όπως αυτά της υφαλοκρηπίδας, των τουρκικών υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά και των "αβλαβών διελεύσεων" στο Αιγαίο, καθώς και του Κυπριακού, δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις.

Ειδικά για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στο CNN Turk, δήλωσε: "Η πρότασή μας για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο είναι να πάμε στο δικαστήριο της Χάγης. Αρχίσαμε τις διερευνητικές συνομιλίες και ήταν σε πολύ θετικό κλίμα. Αν καταλήξουμε σε συμφωνία, αυτό θα αποκλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο".

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα προτείνει τον αμοιβαίο περιορισμό των αμυντικών εξοπλισμών, με την Αθήνα να χαρακτηρίζει μεν μια τέτοια εξέλιξη επιβεβλημένη, αλλά να επισημαίνει ότι μία τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να γίνει πριν εκλείψουν οι τουρκικές κινήσεις που προκαλούν εντάσεις σε αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ακόμη και ανήμερα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, τα τουρκικά μαχητικά συνέχισαν την καθημερινή σχεδόν πτητική τους δραστηριότητα στο Αιγαίο. Σχηματισμός από 6 τουρκικά F-16, μία ώρα πριν την αναχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού από την Άκγυρα, εισέβαλε στο FIR Αθηνών στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, χωρίς σχέδια πτήσης κατά την πάγια τακτική και προέβη σε μικρό αριθμό παραβιάσεων, ο οποίος θα εξειδικευθεί το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου