ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Βρέθηκε μετά την καθυστερημένη δίωξη ο Μαντέλης – Δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα - Αιφνιδιαστική έφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία της Siemens

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisvB2TPN1YQjvIocKRcsjKgZq-ynTb0DDg7GL2dcMj7c6KrnThkZFiNpfbJ_11dufhGDDneP-FzRj5qOpSNEb_9gFo-KHCj9NgSP6iWTwTe1QfjoyY5PnhyphenhyphenGSyV7s9sVDYUWD_P2bVaT0/s400/mantelis.jpg









Εντοπίστηκε τελικά στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε το Newsit στο γραφείο του στην οδό Πατησίων ο τέως υπουργός, Τάσος Μαντέλης. Ετσι αναμένεται να οδηγηθεί σύντομα ενώπιον της δικαιοσύνης για να απολογηθεί για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.Νωρίτερα ο κ. Μαντέλης ήταν στο σπίτι του στον... Βύρωνα και εν συνεχεία πήγε στο γραφείο όπου κάθισε για πολύ λίγο και εν συνεχεία έφυγε και από εκεί. Μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το σπίτι του είπε ότι δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα και θα παραμείνει εδώ προκειμένου να δώσει όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Ο κ. Μαντέλης δήλωσε ότι δεν προσπάθησε καν να διαφύγει από τη χώρα, αλλά το μεσημέρι σήμανε συναγερμό στις αστυνομικές αρχές, καθώς έκλεισε το κινητό του και άρχισαν οι έλεγχοι σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Το κυνηγητό για το εάν είναι στην Ελλάδα ή τελικά είχε διαφύγει ο Τάσος Μαντέλης ξεκίνησε αμέσως μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης και την απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα, η οποία ήρθε με τρομερή καθυστέρηση από τη δικαιοσύνη, που φαίνεται πως δυσκολεύεται να αντιδράσει ακόμα και όταν ένας τέως υπουργός ομολογεί κυνικά ότι λαδώθηκε από τη Siemens.

Η δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελείας Εφετών κ. Ιωάννης Σακελάκος, απήγγειλε την κακουργηματική κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού, με βάση τη χθεσινή κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens, αλλά και στοιχεία απο το άνοιγμα τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία, που κρίνονται ικανές ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα.

Σημειώνεται οτι για τα 200.000 μάρκα που παραδέχθηκε οτι πήρε από τη Siemens ισχύει η βουλευτική του ασυλία μόνο για την περίοδο που ήταν υπουργός. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ποσό δεν δηλώθηκε από τον κ. Μαντέλη στην εφορία, κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για να ελεγχθεί και ενδεχομένως να διωχθεί ποινικά για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Για το συγκεκριμένο αδίκημα ο πρώην υπουργός μπορεί να διωχθεί ποινικά, καθώς η παραγραφή γίνεται μετά την πάροδο 15 ετών και είναι πιθανό να του επιβληθεί πρόστιμο που θα αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Εξίσου πιθανόν είναι να τιμωρηθεί ο Τάσος Μαντέλης με την ενεργοποίηση του νόμου που αφορά στην απόκρυψη φορολογικών στοιχείων στο πόθεν έσχες, όπως άλλωστε ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου των πολιτικών και των κομμάτων της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης.

Το Newsit ζήτησε από τον έγκριτο νομικό κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλο να εξηγήσει τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Οπως εξηγεί:

Έχουν παραγραφεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών, τα αδικήματα που τυχόν τέλεσε ως Υπουργός ο Τάσος Μαντέλης. Ένας Βουλευτής ή ένας πολίτης, όταν υποβάλλει ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες», διαπράττει πλημμέλημα (φυλάκιση μέχρι 5 χρόνια), το οποίο παραγράφεται μετά την πάροδο πενταετίας, από τον χρόνο τέλεσης του. Επίσης η ετήσια φοροδιαφυγή εισοδήματος άνω των 15.000 ευρώ συνιστά πλημμέλημα και άνω των 150.000 ευρώ συνιστά κακούργημα από το 1997. Με τον νόμο 3424/2005 εντάσσεται η φοροδιαφυγή στα αδικήματα, που καταλαμβάνονται από τον νόμο για το «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος. Η κακουργηματική φοροδιαφυγή συρρέει συγχρόνως με το «ξέπλυμα» χρήματος σε βαθμό κακουργήματος και προβλέπεται ποινή καθείρξεως μέχρι 10 έτη. Όταν το «ξέπλυμα» τελείται κατ’ επάγγελμα και συνήθεια οι ποινές μπορεί να φθάσουν μέχρι τα 20 χρόνια κάθειρξη. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω διατάξεων, αν υπάρχουν π.χ. αδήλωτα εισοδήματα, που παράγουν ετήσιους τόκους (μη δηλωθέντες), στους οποίους αντιστοιχούν φόροι που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ, τότε δύναται να έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί φοροδιαφυγής και «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος.




Αιφνιδιαστική έφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία της Siemens


Κλιμάκιο του ΣΔΟΕ βρέθηκε στα γραφεία της Siemens μετά από αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να ελεγχθεί η παραγραφή ή όχι φορολογικών αδικημάτων, καθώς και ο ακριβής υπολογισμός των προστίμων και των προσαυξήσεων από τη μη φορολόγηση του ποσού. Σε ανακοίνωσή της η Siemens αναφέρει ότι σύμφωνα με την πάγια τακτική της παρείχε πρόθυμα κάθε βοήθεια και υποστήριξη στο έργο των ελεγκτών.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του ΣΔΟΕ κατέγραψαν στοιχεία και πήραν μαζί τους σκληρούς δίσκους και βιβλία, αναζητώντας "τους δρόμους του χρήματος" που ίσως οδηγήσουν στην αποκάλυψη παράνομων πράξεων ή χρηματισμού προσώπων .Ιδιαίτερα ερευνώνται οι συναλλαγές με το δημόσιο και οι μεγάλες προμήθειες. Τα στοιχεία που συλλέγονται θα κατατεθούν και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά το σκάνδαλο της εμπλοκής πολιτικών προσώπων στις εμπορικές δραστηριότητες της εταιρίας στην χώρα μας. Στόχος είναι να αποκαλυφθούν πρόσωπα που δεν έχουν ακόμα τυχόν συσχετιστεί με την υπόθεση, από την προηγούμενη έρευνα.



Επίσης, ζητήθηκε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής το άνοιγμα όλων των λογαριασμών που έχει αναφέρει ο Χριστοφοράκος. Η εξεταστική στέλνει το αίτημα στην ελληνική δικαιοσύνη για να διαβιβαστεί διεθνώς.


'Οπως αποκάλυψε επίσης νωρίτερα το Newsit σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης έστειλε γραπτό αίτημα στο ΣΔΟΕ  για πλήρη φορολογικό έλεγχο του Τάσου Μαντέλη.


Η κίνηση αυτή σημαίνει οτι η Βουλή μέσω του ΣΔΟΕ θέλει να ελέγξει τον πρώην υπουργό όχι μόνο για τις μίζες της Siemens αλλά και για όλα τα οικονομικά του στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου