ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Πρόταση για αμοιβαία μείωση εξοπλισμών κομίζει ο Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα - To πρόγραμμα της επίσκεψης









Την πρόθεσή του να συζητήσει με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών επιβεβαιώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται από την Παρασκευή την Αθήνα, επιχειρώντας να περάσει μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης στο... πνεύμα των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», που προωθεί τον τελευταίο καιρό η Άγκυρα. Μιλώντας στη ΝΕΤ και στην Μαρία Χούκλη, ο κ. Ερντογάν επιβεβαίωσε την παραμονή της επισκέψεώς του ότι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει στην Αθήνα είναι «και η μείωση των εξοπλισμών, διότι και οι δύο χώρες έχουν τεράστιες αμυντικές δαπάνες και μ' αυτό τον τρόπο θα πετύχουν μεγάλη εξοικονόμηση».

Σε ό,τι αφορά στις πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρωθυπουργός πρότεινε, στην ίδια συνέντευξη, να πετούν άοπλα τα μαχητικά. «Αυτά τα μαχητικά αν πρέπει να υπερίπτανται του Αιγαίου, δεν πρέπει να φέρουν πυραύλους ή άλλα όπλα. Να υπερίπτανται χωρίς αυτά. Τότε τα αεροσκάφη δεν θα είναι μαχητικά, αλλά ειρηνικά. Να υπερίπτανται άοπλα και έτσι να συμμετέχουν στις ασκήσεις» είπε.

Για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε το δόγμα «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές μας» και σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε: «Στο θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου ευελπιστώ ότι πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία συζήτησης ώστε να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

«Σ' αυτό το σημείο όμως, πρέπει να υπογραμμίσω κάτι: το πώς θα αντιληφθεί καθένας μας τη θάλασσα του Αιγαίου. Θα δούμε το Αιγαίο ως μια θάλασσα που μας χωρίζει ή μια θάλασσα που μας ενώνει; Ως πρωθυπουργός της Τουρκίας πιστεύω ότι το Αιγαίο πρέπει να μην είναι μια θάλασσα που μας χωρίζει. Να είναι μια θάλασσα που μας ενώνει και αν επικρατήσει αυτή η αντίληψη το Αιγαίο θα αποτελέσει μια θάλασσα ειρήνης. Και όταν συμβεί αυτό, ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία θα αντιμετωπίζει η μία την άλλη με καχυποψία. Και οι δύο χώρες έχουμε ανάγκη από αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ειρήνη» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι μόνιμα και θα τα ξεπεράσει, υπενθύμισε ότι και η χώρα του είχε αντίστοιχα προβλήματα στη δεκαετία του '90 και το 2001 και εξέφρασε την πρόθεσή του «εμείς ως γείτονες να βοηθήσουμε».

«Οι οικονομίες αλληλοσυμπληρώνονται» είπε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι επιχειρηματίες των δύο χωρών θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τομέα του τουρισμού, τον οποίο χαρακτήρισε «σημαντικό κεφάλαιο» και για τις δύο χώρες. «Αν οι δύο χώρες συνεργαστούν, θα ωφεληθούμε αμοιβαία» συμπλήρωσε.

Τον κ. Ερντογάν θα συνοδεύει στην Αθήνα το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συμμετάσχει στο νέο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας, καθώς και εκατό και πλέον επιχειρηματίες. Την Παρασκευή αναμένεται να υπογραφούν δέκα συμφωνίες που θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας τόσο στον τομέα της οικονομίας με αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η Αθήνα, από την πλευρά της επιβεβαιώνει ότι «ήδη γίνεται μια προεργασία σε πολλά επίπεδα, όπου θα υπογραφούν συμφωνίες ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς. Και φυσικά θα υπάρχουν συζητήσεις και όποιες αποφάσεις ληφθούν σε όλα τα επίπεδα, θα ανακοινωθούν», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών, η κυβέρνηση θεωρεί ότι «θα είναι όχι απλώς μια θεμιτή συμφωνία, όποτε γίνει, αλλά και επιβεβλημένη με την παγκόσμια οικονομική κρίση που διερχόμαστε και προσλαμβάνουμε ως χώρες».

«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι πολλά χρήματα του ελληνικού και του τουρκικού λαού, αντί να πηγαίνουν σε άλλες δράσεις, πηγαίνουν στους εξοπλισμούς. Από κει και πέρα, όμως, οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι πολύ περιορισμένες, είναι πολύ αυστηρές» τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

To πρόγραμμα της επίσκεψης

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Οι δέκα υπουργοί με τις συζύγους τους που θα συνοδεύουν τον Τούρκο πρωθυπουργό έφθασαν στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης, ενώ ο κ. Ερντογάν φθάνει το πρωί της Παρασκευής για να γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Θα ακολουθήσει συνάντησή με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου (12:30 μ.μ.), ενώ κατόπιν θα δει τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και τον αρχηγό της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

Το απόγευμα της Παρασκευής (4:00 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί στο «Χίλτον» η μεικτή συνεδρίαση των 17 Ελλήνων και Τούρκων υπουργών που συμμετέχουν στο Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας, υπό την προεδρία των Γ.Παπανδρέου και Τ.Ερντογάν.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου (6:00 μ.μ.) θα ακολουθήσει το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ (7:15 μ.μ.), πάλι υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, το οποίο συνδιοργανώνει ο ΣΕΒ.

Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν οι 100 επιχειρηματίες που φέρνει μαζί του ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Το βράδυ (9:00 μ.μ.) ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Ερντογάν και της συζύγου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου