ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Τίνα Μπιρμπίλη : Η απελευθέρωση της ενέργειας δεν θα συρρικνώσει τη ΔΕΗ

http://www.newstime.gr/resources/2010-01/birbili-2-thumb-large.jpg







«Είναι απίστευτο. Άλλο να σου το λένε και άλλο να το βλέπεις». Με αυτή τη φράση η Τίνα Μπιρμπίλη δεν μπόρεσε να κρύψει την έκπληξή της, όταν είδε τα ραγισμένα σπίτια στους Ανάργυρους του νομού Φλώρινας. Αμέσως μετά δεσμεύτηκε ενώπιον των κατοίκων ότι «μόλις επιστρέψουμε στην Αθήνα,... σε συνεργασία με τη ΔΕΗ θα δούμε στα σοβαρά το θέμα της μετεγκατάστασης». Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο της περιοδείας της στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας και στο ενεργειακό κέντρο της περιοχής, επισκέφτηκε χτες το μεσημέρι το δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων, του δήμου Αετού. 
Λίγο νωρίτερα σε σύσκεψη στη νομαρχία Φλώρινας, ο δήμαρχος Αετού, Σταύρος Αναστασιάδης, την ενημέρωσε ότι «η κατάσταση στους Ανάργυρους είναι δραματική, τα σπίτια ράγισαν και οι άνθρωποι δεν μπορούν να μείνουν μέσα, ενώ τα ρήγματα από το γειτονικό ορυχείο έφτασαν μέσα στα χωριό».
H υπουργός διαβεβαίωσε τον δήμαρχο ότι θα έρθω στους Ανάργυρους να δω την κατάσταση από κοντά. Πράγματι η αυτοψία την συγκλόνισε, καθώς μόλις είδε τις ρωγμές στο εσωτερικό του σπιτιού του Ανδρέα Καρυπίδη, ομολόγησε πως «δεν μπορεί κανείς να μένει εδώ μέσα», ενώ συγχρόνως συνειδητοποίησε ότι το πρόβλημα χρήζει σοβαρής αντιμετώπισης. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, ο οποίος να σημειωθεί ότι επισκέφτηκε πρόσφατα την περιοχή και γνώριζε το πρόβλημα, δήλωσε ότι «πείστηκα για την μεταγκατάσταση». «Θα γίνει;», ρωτήθηκε από τον «Π», για να απαντήσει: «Η μετεγκατάσταση δεν είναι θέμα μόνο της ΔΕΗ, κυρίως είναι θέμα της πολιτείας».
Το προηγούμενο βράδυ η υπουργός επισκέφτηκε εκτός προγράμματος την Ακρινή Κοζάνης, όπου οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν επειδή η μετεγκατάσταση του χωριού τους δεν συμπεριλαμβάνεται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία προβλέπει τις μετεγκαταστάσεις της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής, αν και όπως είπαν, ο πρωθυπουργός μιλώντας προεκλογικά στην Κοζάνη, είχε δεσμευτεί για την μετεγκατάσταση της Ακρινής. Η Τ. Μπιρμπίλη ότι «θα γίνει διόρθωση μες δική της υπογραφή για την μετεγκατάσταση και της Ακρινής». Όσο για το χρονοδιάγραμμα που ρωτήθηκε, είπε, «προέχει πρώτα να βρούμε τα χρήματα και μετά θα σας δώσω χρονοδιάγραμμα».
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής, συνοδευόταν από τον πρόεδρο της ΔΕΗ και από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Κώστα Μαθιουδάκη. Φτάνονας προχτές βράδυ στην Κοζάνη, η υπουργός πραγματοποίησε στις 9.45 μ.μ. αιφνιδιαστική επίσκεψη στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Ο φύλακας της κεντρικής πύλης είδε έκπληκτος την υπουργό με τη συνοδεία της και ειδοποίησε τον μηχανικό βάρδιας. Σε λίγα λεπτά, το υπουργικό κλιμάκιο βρισκόταν στο κοντρόλ των μονάδων 1 και 2. Όλα λειτουργούσαν κανονικά και ο προϊστάμενος της βάρδιας ενημέρωσε τους απρόσμενους επισκέπτες για τον τρόπο λειτουργίας του μεγαλύτερου σταθμού των Βαλκανίων. Πάντως, οι εργαζόμενοι βρήκαν την ευκαιρία να θέσουν το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Πρέπει αν σημειωθεί ότι οι βάρδιες του σταθμού καλύπτονται με εξαντλητικές υπερωρίες, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί. Την επόμενη το πρωί (χτες), σε σύσκεψη στη νομαρχία Φλώρινας, η Υ.ΠΕ.Κ.Α. διαβεβαίωσε ότι «θα γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις στους σταθμούς και στα ορυχεία της ΔΕΗ», ώστε όπως είπε, «να μην ξαναδούμε τις εικόνες που είδαμε χτες στον Άγιο Δημήτριο». Ο Α. Ζερβός επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι «στη 1 Ιουλίου θα προσληφθούν οι 400 του διαγωνισμού του 2007 και μέχρι τέλους του έτους θα προσληφθούν οι υπόλοιποι 1.200. Στη συνέχεια θα δούμε τις ανάγκες μία προς μία σε κάθε υπηρεσιακή μονάδα, ώστε να προβούμε στις προσλήψεις που χρειάζονται».
Η Τ. Μπιρμπίλη εγγυήθηκες το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι «το 51% των μετοχών της επιχείρησης θα παραμείνει στο δημόσιο», ενώ πρόσθεσε ότι «η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνει με τέτοιον τρόπο, που δεν θα συρρικνώσει τη ΔΕΗ». Ανακοίνωσε επισήμως την κατασκευή δύο νέων μονάδων, την Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2, διαβεβαιώνοντας ότι «η κυβέρνηση στηρίζει τις αποφάσεις του δ.σ. της ΔΕΗ για την λειτουργία των δύο μονάδων. Υπογράμμισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η νέα μονάδα της Μελίτης θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά από τη ΔΕΗ και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κατασκευαστεί από ιδιώτη.
Τέλος, για την αποκατάσταση των ορυχείων, η υπουργός σημείωσε ότι «γυρίζουμε σελίδα στον τρόπο της μέχρι τώρα αντιμετώπισης. Στο εξής οι ΜΠΕ θα είναι τέτοιες, που θα πάμε σε σταδιακές αποκαταστάσεις, παράλληλα με την λειτουργία του ορυχείου. Μέχρι τώρα φεύγαμε από ένα ορυχείο και μετά αρχίζαμε αποκατάσταση».
Η ΥΠΕΚΑ επισκέφτηκε χτες, τα ορυχεία Αχλάδας και Βεύης, κατέβασε τον διακόπτη στην 1η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και έκλεισε την περιοδεία της με ομιλία σε σύσκεψη φορέων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου