ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

SΟS για χάπι κατά του διαβήτη - Έρευνα το «ενοχοποιεί» για εγκεφαλικά και εµφράγµατα


 










Το Αvandia, φάρµακο για τον διαβήτη τύπου 2 της φαρµακοβιοµηχανίας GlaxoSmithΚline ΡLC, συνδέεται µε καρδιαγγειακά προβλήµατα, εµφράγµατα, ακόµη και θάνατο στους ηλικιωµένους, σύµφωνα µε επίσηµη έρευνα που πραγµατοποιήθηκε υπό την αιγίδα του αµερικανικού Οργανισµού Τροφίµων και Φαρµάκων (FDΑ).Οι ειδικοί που διεξήγαγαν την έρευνα υποστηρίζουν πως το Αvandia είναι πιο επικίνδυνο από...
το ανταγωνιστικό Αctos. Αλλά και ο Εθνικός Οργανισµός Φαρµάκων στην Ελλάδα, ύστερα από ενηµέρωση που είχε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρµάκων, µε πρόσφατη ανακοίνωσή του εφιστά την προσοχή στους γιατρούς που χορηγούν το Αvandia και τους καλεί να λαµβάνουν υπόψη τους περιορισµούς χορήγησης σε ασθενείς µε καρδιακή νόσο.
Η έρευνα, που έχει συγκεντρώσει στοιχεία από το οµοσπονδιακό πρόγραµµα υγείας για τους ηλικιωµένους, δηµοσιεύεται δύο εβδοµάδες πριν από τη συνεδρίαση του FDΑ µε θέµα την ασφάλεια του Αvandia. Ο επικεφαλής της έρευνας και επιστήµονας του FDΑ Ντέιβιντ Γκράχαµ, που είναι υπέρ της απαγόρευσης του φαρµάκου, δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο Αssociated Ρress ότι το Αvandia είναι πιθανό να συνδέεται µε 100.000 περιπτώσεις εµφραγµάτων, εγκεφαλικών και θανάτων από το 1999, οπότε κυκλοφόρησε στην αγορά. «Οι βλάβες που µπορεί να προκαλέσει αυτό το φάρµακο είναι ικανές να σε στείλουν στο νοσοκοµείο, ακόµη και στο νεκροταφείο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Αvandia και το Αctos είναι και τα δύο χάπια που βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση της ινσουλίνης από τον οργανισµό. Η δράση του Αvandia µελετάται από το 2007, καθώς σύµφωνα µε πολλές έρευνες το εν λόγω φάρµακο ευθύνεται για εµφράγµατα και θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήµατα. Τότε στην ετικέτα είχαν προστεθεί προειδοποιήσεις και η Αµερικανική Ενωση για τον Διαβήτη είχε ενηµερώσει τους ασθενείς να αποφεύγουν τη χρήση του µέχρι να ολοκληρωθούν οι επίσηµες έρευνες. Παρά τις προειδοποιήσεις του FDΑ και του Κογκρέσου, το φάρµακο εξακολουθούσε να κυκλοφορεί και να λαµβάνεται από χιλιάδες Αµερικανούς.

Ο αντίλογος
Ωστόσο η βρετανική εταιρεία GlaxoSmithΚline ΡLC που διαθέτει στην αγορά την ουσία ροσιγλιταζόνη υπό την ονοµασία Αvandia, επιµένει ότι το φάρµακο είναι ασφαλές.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως στη νέα έρευνα υπάρχουν εµπόδια και πως η εταιρεία ανυποµονεί να διεξαχθεί µία πλήρης συζήτηση µε επιχειρήµατα στη συνεδρίαση του FDΑ.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ τα ευρήµατα, αν σε 60 ανθρώπους γινόταν θεραπεία µε Αvandia για έναν χρόνο, θα είχαµε µία επιπλέον περίπτωση καρδιακής προσβολής, εµφράγµατος ή θανάτου, κάτι που θα µπορούσε να αποφευχθεί αν η θεραπεία γινόταν µε Αctos, υποστήριξε ο Ντέιβιντ Γκράχαµ και τόνισε: «Οι αποδείξεις είναι υπεραρκετές. Πόσες άλλες µελέτες πρέπει να διεξαχθούν για να γίνει αντιληπτό;».

Κατά τη συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί στις 13-14 Ιουλίου, ο FDΑ θα εξετάσει τα τελευταία δεδοµένα και τα αντικρουόµενα επιχειρήµατα των επιστηµόνων, προκειµένου να λάβει µία απόφαση.

Στην έρευνα έλαβαν µέρος 227.571 ασθενείς, µε µέση ηλικία 74 ετών, στους οποίους χορηγούνταν το Αctos και το Αvandia από τον Ιούλιο του 2006 έως τον Ιούνιο του 2009. Κατά την τριετή παρακολούθηση οι επιστήµονες διαπίστωσαν πως οι ασθενείς που λάµβαναν το Αvandia είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν συγκοπή και 14% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν συγκριτικά µε εκείνους που έπαιρναν το Αctos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου