ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Καλό φθινόπωρο χωρίς.... τσιγάρο - Τέλος στο κάπνισμα από 1η Σεπτεμβρίου...

 





Σήμερα το μεσημέρι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα παρουσιάσει τα νέα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου. Πριν ανακοινώσει η υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους... χώρους από την ερχόμενη Τετάρτη, θα συναντηθεί με τα στελέχη του μηχανισμού ελέγχου για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Από την πρώτη του Σεπτέμβρη απαγορεύεται χωρίς εξαίρεση το κάπνισμα:
- σε όλους τους δημόσιους χώρους
- στους χώρους εργασίας
- στα καφέ και τα μπαρ

Εξαιρούνται τα καζίνο και τα νυχτερινά κέντρα με εμβαδόν άνω των 300 τ.μ., στα οποία θα δοθεί μεταβατική περίοδος οκτώ μηνών, ώστε να συμμορφωθούν.

Επιπλέον, τίθεται καθολική απαγόρευση κάθε είδους διαφήμισης ή προώθησης καπνού.

Στο διάστημα αυτό θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προχωρά ο διαχωρισμός των χώρων σε καπνιζόντων και μη,

Από 1ης Σεπτεμβρίου καταργούνται, επίσης, τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας και οι καπνίζοντες θα πρέπει να πηγαίνουν έξω από την είσοδο του κτηρίου ή στην ταράτσα.

Ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι έλεγχοι θα γίνονται από το Λιμενικό Σώμα, από τους επόπτες δημόσιας υγείας του
Υπουργείου και των Νομαρχιών και από την Δημοτική Αστυνομία. Ενώ σε δεύτερο χρόνο θα καθοριστούν τα πρόστιμα και οι κυρώσεις με τις οποίες θα έρχονται αντιμέτωποι οι παραβάτες.

Αυτό συμβαίνει γιατί το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως την ΓΕΣΕΒΕ πριν αποφασίσει τις οριστικές ποινές που θα επιβάλλονται ανά περίπτωση.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι ένα μεγάλο μέρος αποτυχίας του προηγούμενου αντικαπνιστικού νόμου οφειλόταν στο γεγονός ότι δεν έγιναν αυστηροί έλεγχοι των μέτρων που είχαν θεσπισθεί.

Πως αντιδρούν οι καταστηματάρχες
Αποφασισμένοι να δεχτούν τον καινούριο νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος φαίνεται να είναι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με πολλές όμως επιφυλάξεις.

Ο κ. Γιάννης Τσάκος, πρόεδρος της ομοσπονδίας εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων , μιλώντας στο Newsit κάνει λόγω για ένα ακόμη χτύπημα στις επιχειρήσεις.'' Είδη έχουμε μείωση του τζίρου λόγω κρίσης από 40 μέχρι και 70%.Με την απαγόρευση του καπνίσματος υπολογίζουμε ότι θα πέσει ακόμα κατά 20%'' επισημαίνει.'' Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο θα πρέπει να διαπληκτίζομαι με τον πελάτη για να μην φάω πρόστιμο την εποχή που τα έσοδά μου μειώνονται καθημερινά'' προσθέτει. ''Θα χαθούν σίγουρα κι άλλες θέσεις εργασίας'' τονίζει χαρακτηριστικά.

Τι ισχύει στην Ευρώπη;

Στη Γαλλία η αυστηρή νομοθεσία έπεισε τους καταστηματάρχες να συμμορφωθούν στα νέα μέτρα.

Η Ιταλία υπήρξε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος, το οποίο επιτρέπεται μόνο στα υπαίθρια καφέ και μπαρ.

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει τη συζήτηση μέχρι το 2011.

Η Ιρλανδία δημιούργησε αστυνομία καπνίσματος! Η υπηρεσία Ελέγχου Καπνού έχει αναλάβει να εντοπίζει τους παραβάτες και να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα.

Στη Βρετανία το κάπνισμα έχει απαγορευθεί από τον Ιούλιο του 2008.

Στο Λουξεμβούργο απαγορεύεται το κάπνισμε σε δημόσιους χώρους μεταξύ 12:00 και 14:00 και 19:00 με 21:00, τις ώρες δηλαδή του γεύματος και του δείπνου.

Στην Πορτογαλία οι καπνιστές μπορούν να απολαμβάνουν το τσιγάρο τους σε χώρους με επαρκή εξαερισμό, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Στη Γερμανία κάθε ομοσπονδία εφαρμόζει τη δική της νομοθεσία όσον αφορά στο κάπνισμα.

Η Δανία ψήφισε το νόμο καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος το 2007.

Το Κοινοβούλιο στη Βουλγαρία απέρριψε σχέδιο νόμου που προέβλεπε την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε καφέ και εστιατόρια.
Νewsit

2 σχόλια:

  1. ΜΑΣ ΤΑ ΚΟΒΟΥΝ ΟΛΑ
    ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΗ Η ΚΟΛΟΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή