ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Συγκλονίζει η είδηση των 33 μεταλλωρύχων στην Χιλή - Έδωσαν σημεία ζωής, όμως τώρα θα πρέπει να μείνουν κάτω από την γη για 4 μήνες!


 





Σαν από θαύμα είναι ζωντανοί οι 33 Χιλιανοί μεταλλωρύχοι, οι οποίοι βρίσκονταν επί 17 ημέρες παγιδευμένοι στις στοές ορυχείου στα βόρεια της χώρας. Η είδηση προκάλεσε εθνική συγκίνηση χθες στη Χιλή και η εικόνα από τη μικροκάμερα που χρησιμοποίησαν οι αρχές για να ανιχνεύσουν τα έγκατα της... γης έκανε τον γύρο του κόσμου, μαζί με το σημείωμα που απέστειλαν οι εγκλωβισμένοι, δεμένο σε γεωτρύπανο. Ζητούμενο τώρα είναι η ψυχολογική υποστήριξή τους. Και αυτό γιατί θα χρειαστεί να παραμείνουν «θαμμένοι» σε ένα καταφύγιο 50 τετραγωνικών μέτρων επί τέσσερις μήνες, ώσπου να ανοίξουν σήραγγες σε βάθος 700 μέτρων για τη σωτηρία τους.
«Μπόρεσα να τους δω χάρη στη βιντεοκάμερα. Διέκρινα οκτώ- εννέα άτομα που κουνούσαν τα χέρια τους, είχαν αναμμένους τους φακούς και φαίνονταν να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση» δήλωσε συγκινημένος ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπάστιαν Πινιέρα.
Νωρίτερα οι αρχές είχαν ανασύρει στην επιφάνεια το σημείωμα που έδεσαν οι μεταλλωρύχοι σε γεωτρύπανο, από τα πολλά που χρησιμοποίησαν τα μέλη των σωστικών συνεργείων για να τους εντοπίσουν.
«Και οι 33 είμαστε μια χαρά στο καταφύγιο» έγραψαν με κόκκινα γράμματα.
Τώρα όμως θα πρέπει να κάνουν υπομονή και κουράγιο και να διατηρήσουν πνευματική διαύγεια και ηθικό ακμαίο, αφού θα χρειαστούν περίπου τέσσερις μήνες για τη διάνοιξη σήραγγας αρκετά μεγάλης, η οποία θα τους επιτρέψει να απεγκλωβισθούν.
Αυτό που χρειάζονται είναι πίστη και ομαδικότητα, υποστηρίζουν γάλλοι ειδικοί. «Είναι πιο εύκολο να επιβιώσει κανείς όταν ανήκει σε ομάδα. Μόνος του μπορεί να οδηγηθεί στην απελπισία, να θεωρήσει ότι είναι χαμένος. Στην ομάδα, αν κάποιος αποκαρδιωθεί, οι άλλοι τον στηρίζουν» υπογραμμίζει ο σπηλαιολόγος Μισέλ Σιφρ, ο οποίος διαθέτει προσωπική εμπειρία εγκλωβισμού υπό ακραίες συνθήκες.
Οι οικογένειές τους ένιωσαν μεγάλη ανακούφιση μόλις έγινε γνωστό ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα εντοπίστηκαν ζωντανά, αλλά ανησύχησαν και πάλι όταν συνειδητοποίησαν ότι θα πρέπει να περιμένουν ως τα Χριστούγεννα για τον απεγκλωβισμό τους.
«Δεν κοιμηθήκαμε. Μείναμε ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα, ελπίζοντας ότι θα είχαμε περισσότερες ειδήσεις. Είπαν ότι θα έδειχναν νέες εικόνες και ελπίζαμε να τους δούμε» ανέφερε η Καρολίνα Γκοντόι , μια από τους συγγενείς των εργατών.
 Ένας από τους μεταλλωρύχους διακρίνεται στην εικόνα που κατέγραψε η μικροκάμερα. ΦΩΤΟ REUTERS

Οι μεταλλωρύχοι «πλησίασαν τα πρόσωπά τους στην κάμερα, όπως θα έκαναν μικρά παιδιά, και μπόρεσα να δω τα μάτια, τη χαρά, την ελπίδα τους» δήλωσε ο πρόεδρος της Χιλής έξω από το ορυχείο χαλκού και χρυσού στο Σαν Χοσέ, 800 χλμ. βορείως του Σαντιάγκο.
«Ηταν γυμνοί από τη μέση και πάνω, γιατί πρέπει να κάνει πολλή ζέστη εκεί κάτω, επιδεικνύοντας καρτερικότητα και δύναμη, κάτι που μου έδωσε μεγάλη χαρά και πίστη για την καλή έκβαση της επιχείρησης» πρόσθεσε. Μικροκάμερα, προσαρμοσμένη στην άκρη του γεωτρύπανου, μπόρεσε να εξασφαλίσει οπτική επαφή με τους παγιδευμένους, είχε ανακοινώσει νωρίτερα στέλεχος της τοπικής εισαγγελίας.
Τα μέλη των σωστικών συνεργείων σχεδιάζουν τώρα να χρησιμοποιήσουν την τρύπα που έχουν ανοίξει για διοχέτευση προς τους εργάτες των απαραίτητων προμηθειών μέσω πλαστικών σωλήνων. Στις προμήθειες περιλαμβάνονται γλυκόζη, ζελ ενυδάτωσης και βέβαια νερό και τρόφιμα.

«Η αναμονή είναι πολύ διαφορετική τώρα» εξήγησε ανακουφισμένος ένας συγγενής, ο 57χρονος Ελίας Μπάρος.
Το ορυχείο είχε κλείσει πριν από τρία χρόνια, λόγω έκρηξης, η οποία είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν τρεις εργάτες. Επειτα από το δυστύχημα οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας.
Τόσο η ιδιοκτήτρια εταιρεία στο Σαν Εστεμπάν όσο και η Εθνική Υπηρεσία Εξόρυξης και Γεωλογίας της Χιλής κατηγορούνται τώρα για εμπαιγμό των εργατών και των οικογενειών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου