ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Πνιγμένη στο τοξικό νέφος η Μόσχα - Δηλητηριώδης καπνός απο τις φωτιές μπαίνει στα σπίτια και στο μετρό - Στους 40 βαθμούς το θερμόμετρο, 3 φορές πάνω από το κανονικό το μονοξείδιο του άνθρακα - Διπλωμάτες εγκαταλείπουν την πόλη

Τουρίστες με μάσκες προσπαθούν να ξεχωρίσουν τα μνημεία μέσα από τον καπνό ΦΩΤΟ REUTERS 





 Δύο από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές του ζει μέσα σε διαστημα 3 μηνών ο πλανήτης: Η μια είναι η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού και η άλλη ο εφιάλτης των πυρκαγιών που ζει η Ρωσία. Η κατάσταση στη Μόσχα θυμίζει θάλαμο αερίων με τους κατοίκους να ζούν τις πιο εφιαλτικές.. ημέρες των τελευταίων δεκαετιών. Κάθε μέρα που περνά, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για τους κατοίκους της ρωσικής πρωτεύουσας. Την Κυριακή, τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα ήταν τρεις φορές πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία καταγραφής τιμών ΜοσΕκοΜόνιτορινγκ, αργά το μεσημέρι οι τιμές μονοξειδίου του άνθρακα ήταν ανώτερες 3,1 φορές των φυσιολογικών τιμών, των σωματιδίων δύο φορές και 2,5 φορές των υδρογονανθράκων.
Ο δηλητηριώδης καπνός, από την αργή καύση των επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης αλλά και από τις δασικές πυρκαγιές στα περίχωρα της πόλης, διαρκώς πυκνώνει και εισχωρεί σε κτίρια, ακόμα και στο μετρό της πόλης.
Ο κόσμος έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του, κατηγορώντας τις αρχές. Έστω και καθυστερημένα, πάντως, δημιουργήθηκαν 123 κέντρα, όπου οι Μοσχοβίτες μπορούν να βρουν... παρηγοριά και λίγο καθαρό αέρα. Τα 123 κλιματιζόμενα δωμάτια βρίσκονται σε κυβερνητικά κτίρια και νοσοκομεία. Σημειώνεται πως τα περισσότερα διαμερίσματα στη Μόσχα δεν διαθέτουν κλιματισμό, με την κατάσταση να γίνεται ακόμη πιο ανυπόφορη για τους ιδιοκτήτες τους.
Τα μνημεία της ρωσικής πρωτεύουσας όπως η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου ή οι πύργοι του Κρεμλίνου είναι σχεδόν αόρατα ακόμα και από μικρή απόσταση. Πρόβλημα όμως δεν υπάρχει μόνο στη Μόσχα. Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι κατάφεραν να εξαπλώσουν το τοξικό νέφος από τα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας έως και τη γειτονική στην Αγία Πετρούπολη περιφέρεια του Νόβγκοροντ, αλλά και στην ίδια τη βορεινή ρωσική πρωτεύουσα.
Για πρώτη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων, πάντως, ο αριθμός των πυρκαγιών που κατασβέστηκαν ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των νέων εστιών που ξέσπασαν και αυτό χάρη στην απόφαση να διεξάγεται επί 24ωρης βάσης η επιχείρηση κατάσβεσης.

Απαισιόδοξοι οι μετεωρολόγοι, δεν προβλέπουν αλλαγή των καιρικών συνθηκώ παρά μόνο από την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να αρχίσει να αλλάζει η φορά του ανέμου, αλλά και να πέσει η θερμοκρασία.
 
Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμα πιο αποπνυκτική εξαιτίας του καύσωνα. Η θερμοκρασία στα περίχωρα της Μόσχας έφτασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, ανεβάζοντας το μέσο όρο της περιόδου στους 38 βαθμούς, όταν τις φυσιολογικές χρονιές ο μέσος όρος ήταν γύρω στους 23 βαθμούς.

Ο δήμος της Μόσχας ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι στέλνει άλλους 500 άνδρες για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα περίχωρα της πόλης, όμως η αίσθηση πλέον στους πολίτες είναι ότι το σύστημα πυρόσβεσης έχει πολλά ελαττώματα και ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του.

Φεύγουν οι διπλωμάτες
Πολλοί διπλωμάτες, υπάλληλοι πρεσβειών και οι οικογένειές τους έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη Μόσχα εξαιτίας του τοξικού νέφους. Πρόκειται για διπλωμάτες και υπαλλήλους των πρεσβειών της Πολωνίας, της Αυστρίας και του Καναδά.
Αλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν συστήσει ως τώρα στους πολίτες τους να μην κάνουν άσκοπα ταξίδια σε περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγές.
Έκκληση προς τους πολίτες
Οι υπηρεσίες της Μόσχας καλούν τους πολίτες να παραμένουν εντός των σπιτιών τους και να σφραγίζουν τα παράθυρά τους με βρεγμένα πανιά και ταινίες. Επίσης εκατοντάδες χιλιάδες μάσκες πουλήθηκαν ή χορηγήθηκαν τα τελευταία 24ωρα, αν και οι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις για τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν.
Η κίνηση έχει σαφώς μειωθεί στο κέντρο της πόλης, όμως δεν λείπουν κι αυτοί που δεν έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν την καθημερινή τους δραστηριότητα.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Αμυνας της χώρας αποφάσισε την απομάκρυνση πυραύλων και οπλικών συστημάτων από στρατιωτικές βάσεις κοντά στην πρωτεύουσα.
Εντονες ανησυχίες προκαλεί, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, η ανακοίνωση πως αυξάνονται τα μέτρα προστασίας στις κρατικές αποθήκες σιταριού καθώς ήδη εμφανίζονται τεράστια προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με τρόφιμα και ελλείψεις εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας στη Ρωσία τις τελευταίες δεκαετίες.
Η απόφαση ελήφθη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «λόγω των μεγάλων πιέσεων στην αγορά σταριού» στη Ρωσία που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές. «Αν αρχίσουμε να φοβόμαστε εφόδους ομάδων πολιτών σε αποθήκες σταριού, τότε βρισκόμαστε σε πολύ πιο άσχημη κατάσταση από ό,τι πιστεύουμε», δήλωσε αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης σε ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Βοήθεια από άλλες χώρες
Υπό διαμόρφωση βρίσκεται η διεθνής πυροσβεστική μοίρα, στην οποία συμμετέχουν δύο αεροσκάφη από την Ιταλία, ένα ελικόπτερο από τη Λευκορωσία, ένα ακόμη από το Καζαχστάν. Από τις 2 Αυγούστου συμμετέχουν στην κατάσβεση δύο ουκρανικά Αντόνοφ και αμέσως μετά δύο ελικόπτερα από το Αζερμπαϊτζάν, που επιχειρούν στις περιοχές Λίπετσκ και Ριαζάν.
Ουκρανοί και Αρμένιοι πυροσβέστες συμμετέχουν με οχήματά τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών γύρω από το Νίζνι Νόβγκοροντ, ενώ αναμένεται η διευθέτηση των τυπικών συνεννοήσεων για την υποδοχή της γαλλικής ομάδας πυροσβεστών από 120 άτομα με 37 ειδικά οχήματα. Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις, προσφέροντας βοήθεια στον τομέα της αποκατάστασης.
Το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται στην περιοχή της Μόσχας και 159 Πολωνοί πυροσβέστες με 50 οχήματα, που ξεκίνησαν και μεταβαίνουν οδικώς στη Ρωσία. 100 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία επίσης επιχειρούν ήδη στα περίχωρα της Μόσχας, ενώ αυτή τη βδομάδα πρόσφεραν τη βοήθειά τους η Σερβία, η Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, η Λιθουανία και η Βενεζουέλα.

NEWSIT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου