ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: «Αναζητούμε 5 δισ. μέσω του ΣΔΟΕ»...

 






Η Ελλάδα θα πιάσει φέτος τους στόχους του μνημονίου χωρίς να χρειαστεί να πάρει επιπρόσθετα μέτρα, υποστηρίζει ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Χαρακτηρίζει ως «συγκυριακό» το πρόβλημα που εμφανίστηκε στα έσοδα και τις δαπάνες τον Ιούλιο. Τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκαν.. στοιχεία που δείχνουν μείωση εσόδων και αυξημένη πτώση του ΑΕΠ. Πώς θα καλυφθεί το κενό εσόδων;

- Σε επίπεδο επταμήνου εξακολουθούμε να είμαστε εντός του στόχου που έχουμε θέσει για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ για το 2010. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μείωση του ελλείμματος είναι 39,7% έναντι στόχου 39,5%. Υπάρχει βεβαίως μια πτώση του ρυθμού συγκράτησης του ελλείμματος εξαιτίας της υστέρησης των εσόδων. Αυτό όμως οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους. Σχετίζεται με το γεγονός ότι φέτος τον Ιούλιο έχουν εκκαθαριστεί περίπου 700.000 λιγότερες φορολογικές δηλώσεις έναντι του αντίστοιχου μήνα πέρυσι. Παράλληλα, δεν έχουμε εισπράξει το ΕΤΑΚ του 2009, ενώ δεν έχουν αρχίσει να αποδίδουν μέτρα που πήραμε όπως η αύξηση του ΦΠΑ. Με αυτά το επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Από την άλλη πλευρά και στο σκέλος των δαπανών υπήρξε τον Ιούλιο σημαντική αύξηση από τους υψηλότερους τόκους.

Εκτιμά πως χάρη στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται η χώρα μπορεί να μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012 και να βγει στις διεθνείς αγορές από το 2011. Δηλώνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να πληρώσουν το βάρος που τους αναλογεί οι «έχοντες» και για το σκοπό αυτό επιστρατεύεται το ΣΔΟΕ, το οποίο εκτιμάται ότι μόνο φέτος θα επιβάλει συνολικά πρόστιμα 5 δισ. ευρώ.

* Μπορείτε να δεσμευθείτε ότι δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα;

- Το έχουμε πει κατ' επανάληψη ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε άλλα μέτρα πέραν αυτών που ήδη έχουν συμφωνηθεί. Εχουμε τη δυνατότητα με τον περιορισμό των δαπανών να διασφαλίσουμε ότι τη μείωση του ελλείμματος θα την πετύχουμε στο ακέραιο.

* Δηλώνετε ότι δεν σκοπεύετε να πάρετε επιπλέον μέτρα πέραν του μνημονίου. Την επόμενη χρονιά, όμως, πρέπει να προχωρήσετε σε μετάταξη πολλών προϊόντων από το μεσαίο στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ. Σκοπεύετε να ζητήσετε από την τρόικα να μην προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές και να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος;

- Η θέση μας είναι ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό. Κάθε αύξηση των φόρων προκαλεί ανατιμήσεις στην αγορά. Το εάν οι τιμές θα ανέβουν όσο και οι φόροι εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αγορές. Το γεγονός ότι την αύξηση των φόρων μπορούν οι επιχειρήσεις εξ ολοκλήρου να την περνούν στον καταναλωτή σχετίζεται με την ολιγοπωλιακή δύναμη που έχουν πολλές επιχειρήσεις. Γι' αυτό και μέσα στις πρωτοβουλίες μας είναι να ενισχύσουμε τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και η απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Σε ό,τι αφορά τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το μεσαίο στον υψηλό συντελεστή, θα λάβουμε υπόψη τις συνέπειες που θα έχει στην οικονομία και συγκεκριμένους κλάδους όπως ο τουρισμός. Αν κριθεί αναγκαίο να κάνουμε κάποιες προσαρμογές, τότε θα λάβουμε μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

* Η ύφεση δείχνει να αυξάνει. Πότε η χώρα θα αρχίσει να ανακάμπτει;

- Πιστεύουμε ότι η μείωση του ΑΕΠ δεν θα φτάσει στο -4%, αλλά δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πού τελικά θα διαμορφωθεί. Εάν πάντως ξεκινήσουμε από ένα επίπεδο χαμηλότερο του -4% το 2010, είναι πολύ πιθανό η ύφεση το 2011 να είναι χαμηλότερη απ' ό,τι αρχικά προβλέπαμε. Το 2012 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Σε αυτό θα συνεισφέρουν η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και τα διαθρωτικά μέτρα. Προσδοκούμε βέβαια και σε ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που θα βοηθήσει και εμάς.

* Είναι πιθανό η ανάκαμψη στην οικονομία να υπάρξει αλλά να μην συνοδεύεται από αύξηση της απασχόλησης. Αποδέχεστε την εκτίμηση της ΓΣΕΕ ότι η ανεργία θα φτάσει το 20%;

- Δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση με βεβαιότητα για την πορεία της απασχόλησης. Μόλις περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και η αύξηση στην απασχόληση. Οσον αφορά το ανώτατο όριο για ποσοστό της ανεργίας, αυτό τοποθετείται από το πρόγραμμα και τους διεθνείς οργανισμούς στο 14,5%. Οι εκτιμήσεις που μιλούν για υψηλότερο ποσοστό δεν λαμβάνουν υπόψη μόνο τα μεγέθη που υπολογίζει η Στατιστική Υπηρεσία αλλά και κατηγορίες εργαζομένων όπως αυτοί της μερικής απασχόλησης. Αν ακολουθήσουμε όμως αυτή τη μεθοδολογία, τότε πρέπει να δεχθούμε ότι στη Σουηδία η ανεργία είναι στο 20%.

* Οι εργαζόμενοι που έχουν υποστεί τα μέτρα πότε θα αρχίσουν να παίρνουν πίσω κάτι απ' αυτά που χάσανε;

- Με την ανάκαμψη της οικονομίας οι εργαζόμενοι θα δουν να αποκαθίστανται οι απώλειες που υπέστησαν. Αυτό όμως είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις εξελίξεις στο εθνικό εισόδημα και την παραγωγικότητα. Οι αυξήσεις από εδώ και πέρα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ανταγωνιστικότητα, ώστε να μην επαναληφθεί η πολιτική που ακολουθήθηκε από το 2001 -οπότε μπήκαμε στο ευρώ- και βρεθούμε ξανά στο ίδιο σημείο.

* Αισθάνεστε υπουργός κατοχικής κυβέρνησης;

- Η άποψη αυτή είναι προσβλητική. Είμαι υπουργός μιας κυβέρνησης που έλαβε ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας και για τα οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η διακυβέρνηση της Ν.Δ.

* Με άλλη ατζέντα, όμως, ξεκινήσατε και με άλλη προχωράτε. Μήπως πρέπει να ζητήσετε νέα εντολή;

- Η εντολή που παίρνει κάθε κυβέρνηση από το λαό είναι να ακολουθήσει τις πολιτικές που είναι απαραίτητες για να προστατευθούν οι πολίτες. Η ευθύνη που έχουμε απέναντι στους πολίτες είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν ένας επικίνδυνος πειραματισμός.

* Η τρόικα βγαίνει από τ' αριστερά και λέει ότι τώρα πρέπει να πληρώσουν και οι «έχοντες».

- Εως τώρα είχαμε ένα φορολογικό πλαίσιο που διευκόλυνε όσους βρίσκονται στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια ώστε να πληρώνουν λιγότερους φόρους. Αλλά και οι επιχειρήσεις πλήρωναν λιγότερους φόρους, χωρίς να υποχρεώνονται να επενδύσουν. Τώρα αυτό αλλάζει. Οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν μικρότερο φόρο μόνο για τα κέρδη που επανεπενδύουν. Επίσης με την ένταξη όλων σε καθεστώς βιβλίων εσόδων-εξόδων μπαίνουμε σε ένα νέο τοπίο δίκαιης κατανομής βαρών. Επιπρόσθετα ενισχύσαμε τους ελέγχους για να εντοπίσουμε αυτούς που φοροδιαφεύγουν κατά προκλητικό τρόπο. Ηδη το ΣΔΟΕ κάνει σαρωτικούς ελέγχους και έχει επιβάλει στο πρώτο εξάμηνο πρόστιμα 2,5 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το ύψος των προστίμων θα αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι οι εμπλεκόμενοι δεν θα τα πληρώσουν και καταφύγουν στα δικαστήρια, πρέπει να δώσουν το 25% του προστίμου και έτσι θα συγκεντρωθεί ένα σεβαστό ποσό.

* Από τις επιχειρήσεις διατυπώνεται η πρόταση για μείωση του φορολογικού συντελεστή. Το σκέφτεστε;

- Εχω ακούσει να γίνεται συζήτηση για πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση των επιχειρήσεων. Ομως ακόμη δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα του νέου φορολογικού νόμου. Κι αυτό θέλει χρόνο.

* Εσείς ως υφυπουργός Οικονομικών σε ποιον αναφέρεστε, στον κ. Παπακωνσταντίνου, στον πρωθυπουργό ή στον κ. Σιόπα;

- Αναφέρομαι στον υπουργό και στον πρωθυπουργό. Ο κ. Σιόπα είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα. Έχει εμπειρία και γνώσεις και μπορεί να βοηθήσει. Δεν είναι ούτε υπουργός ούτε υπερυπουργός. Με προβληματίζει πάντως το γεγονός ότι στην σύγχρονη Ελλάδα θεωρείται μεμπτό ο πρωθυπουργός μιας χώρας, που θέλει να βρίσκεται στον πυρήνα της ευρωζώνης, να έχει ως σύμβουλο κάποιον πολίτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

* Ισως να είναι υποτιμητικό. Δεν υπήρχε κανείς από το εγχώριο προσωπικό γι' αυτή τη θέση;

- Ο πρωθυπουργός έχει άξιους και ικανούς έλληνες συμβούλους. Οταν αναζητά τη συμβουλή από μια διακεκριμένη προσωπικότητα του εξωτερικού, το κάνει γιατί κρίνει ότι έχει να προσφέρει σε κάποιον τομέα. Αλλωστε και άλλοι αρχηγοί κρατών έχουν συμβούλους από άλλες χώρες. Ο Θαπατέρο και ο Λούλα δεν χρησιμοποίησαν τον Στίγκλιτς;

* Ο στόχος να βγούμε στις αγορές το 2011 παραμένει;

- Ο στόχος είναι να πετύχουμε στις πολιτικές μας, ώστε να βγούμε με ασφάλεια ξανά στις αγορές. Μόλις το διασφαλίσουμε, τότε ναι θα βγούμε ακόμη και το 2011.

* Οι πιέσεις για αναδιάρθρωση του χρέους έχουν υποχωρήσει, αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί...

- Δεν περιμέναμε να εξαφανιστούν. Συχνά πίσω από διάφορα δημοσιεύματα που προτείνουν στην Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους κρύβονται και συμφέροντα, φυσικά πρόσωπα, εταιρείες.

* Και ο φίλος του πρωθυπουργού Τ. Στίγκλιτς έχει προτείνει αναδιάρθρωση.

- Την Ελλάδα την δεσμεύει η άποψη του πρωθυπουργού.

* Ενα τμήμα της αριστεράς, όμως, κάνει λόγο για μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων (hair cut).

- Είναι ανεύθυνη πρόταση. Στην περίπτωση που η χώρα την υιοθετούσε θα έμενε εκτός των αγορών για περισσότερα από 20 χρόνια. Επιπροσθέτως τη μεγαλύτερη ζημιά θα υφίσταντο οι έλληνες συνταξιούχοι γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έχουν επενδύσει σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου θα βρίσκονταν ξαφνικά με απομειωμένες τις τοποθετήσεις τους. 
ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου