ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Το κόψιμο των επικουρικών συντάξεων δρομολογεί η κυβέρνηση στο φευγιό τής τρόικας, που διαπιστώνει ότι είναι αναπόφευκτο το έλλειμμα έως και 700 εκατ. ευρώ στα Ταμεία...

Οι Γιώργος Κουτρουμάνης και Ανδρέας Λοβέρδος με τον νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημοσθένη Δασκαλάκη 




Ένα μήνα μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νέου ασφαλιστικού νόμου, που ανατρέπει τα δεδομένα στην κοινωνική ασφάλιση και στον προγραμματισμό ζωής εκατομμυρίων εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας -προφανώς με τη βοήθεια της τρόικας- διαπιστώνει πως το σύστημα κάπου πάσχει... Τις εξελίξεις στον ασφαλιστικό τομέα σκιαγράφησαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης. Η κυβέρνηση φαίνεται πλέον να δρομολογεί:
Αναλόγως των εξελίξεων
* Επεμβάσεις και στις επικουρικές συντάξεις. «Σε ορισμένα Ταμεία θα χρειαστεί να υπάρξει περιορισμός των συντάξεων, ανάλογα με το πώς εξελίσσονται τα οικονομικά τους», τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης. Για την ώρα είναι εν αναμονή των αναλογιστικών μελετών, που θα αρχίσουν να βγαίνουν από τον προσεχή Οκτώβριο (βασική και αναλογική σύνταξη) και μέχρι την άνοιξη του 2011 (επικουρικές), βάσει των οποίων θα κριθεί ο «χρόνος ζωής» των επικουρικών ταμείων. Αλλωστε, όπως είπε και ο κ. Κουτρουμάνης, το Ασφαλιστικό δεν έχει κλείσει, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το συνολικό έργο που χρειάζεται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι μεγάλο» κι αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων επεμβάσεων.
Κι επειδή το πολιτικό κόστος μόνο από το Ασφαλιστικό είναι τεράστιο, κι ας κάνει ο υπουργός Εργασίας πως δεν τον ενδιαφέρει, τώρα αρχίζουν να στρώνουν το έδαφος για κοινωνικές παροχές, καθώς ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πάει με άδεια χέρια στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νομοσχέδιο «κοινωνικής οικονομίας», το οποίο θα καταθέσει στη Βουλή τέλη Αυγούστου και το οποίο θα περιλαμβάνει παροχή υπηρεσιών κοινωφελούς χαρακτήρα, βοήθεια στο σπίτι, περιβαλλοντική προσφορά, προνοιακά προγράμματα κ.λπ., με τη βοήθεια ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν κοινωνικό έργο. Ο κ. Λοβέρδος έστειλε ήδη επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο για σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.
Διαβουλεύσεις για Διαιτησία
Με το άνοιγμα της Βουλής, στις 24 Αυγούστου, θα κατατεθεί και το έτερο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ενώ αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις για τη Διαιτησία. Ενώ για το μέλλον, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έδωσε υποσχέσεις για βελτιώσεις στις συντάξεις και στα δώρα που καταργήθηκαν εφόσον όμως οι συνθήκες το επιτρέψουν...
Ο κ. Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε πως οι συντάξεις από τον ΟΑΕΕ και τα άλλα Ταμεία θα καταβληθούν κανονικά. Διευκρίνισε πως έχει απορροφηθεί το 80%-85% της συνολικής επιχορήγησης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι 3,2-3,3 δισ. ευρώ, και συμπλήρωσε πως η υπέρβαση θα κυμανθεί μεταξύ 350 και 700 εκατ. ευρώ. Τα Ταμεία θα τα βγάλουν πέρα με 13,07 δισ. ευρώ φέτος, καθώς θα εξοικονομήσουν 800 εκατ. ευρώ από την περιστολή δαπανών στον κλάδο υγείας και κυρίως το φάρμακο, 850 εκατ. από την αύξηση των εσόδων από εισφορές και οφειλόμενα επιχειρήσεων, 120 εκατ. από τον ΛΑΦΚΑ, 1,2 δισ. από κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης, 300 εκατ. από περαιτέρω μείωση φαρμακευτικής δαπάνης.
Ενώ ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε πως δεν υπάρχει θέμα περικοπής 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως και ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα για μειώσεις συντάξεων (προφανώς, κύριες). Ανησυχητική παραμένει η αύξηση της ανεργίας, καθώς το ΙΚΑ μετρά ήδη 110.000 λιγότερους ασφαλισμένους, με ανάλογες μειώσεις εσόδων.
Μέση μείωση συντάξεων 7%
Οσον αφορά τις επεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, που πιάνουν το σύνολο των ασφαλισμένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τόνισε πως επέρχεται μείωση των συντάξεων κατά μέσο όρο 7% και η αναγνώριση πλασματικών χρόνων μπορεί να κοστίσει 8.000 με 9.000 ευρώ (για 4 έτη). Ενώ έδωσε πλήρη οδηγό για το πότε, πώς και με πόσα θα βγουν στη σύνταξη όλοι οι εργαζόμενοι.
Απέκλεισαν δε το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων στα Ταμεία, αν και είπαν πως συζητείται η ενοποίηση τριών φορέων: ΟΑΕΔ, ΟΕΕ και ΟΕΚ. Ως προς τις αιτήσεις επιδότησης του ΟΕΚ διευκρίνισαν πως παγώνουν από 9 Ιουλίου και θα εξυπηρετηθούν κανονικά όσες είχαν υποβληθεί μέχρι τότε.
Για την ώρα, το Σώμα Επιθεωρητών (ΣΕΠΕ) εξορμά στα νησιά (Ρόδο, Σάμο, Κρήτη κ.λπ.) με τη βοήθεια της Αστυνομίας, για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, καθώς έχουν εντοπιστεί κυκλώματα-μαϊμού μαθητευόμενων από βαλκανικές χώρες, με ψεύτικες συμφωνίες μέσω ΤΕΙ. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου