ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Η Πληγή της Τοπικής Αυτοδίοικησης...


http://2.bp.blogspot.com/_kONxc1ElMjk/TF5mEMhBPqI/AAAAAAABLBs/96C7C5YR-go/s1600/s4+copy.jpg 







 Η «μαύρη τρύπα» των ΟΤΑ απορροφάει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ τον χρόνο από τους φορολογουμένους, χωρίς κανείς να γνωρίζει πού καταλήγουν και πώς αξιοποιούνται. Το χειρότερο; Το πραγματικό ποσό μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το... επίσημο. Διότι εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχουν «διπλά βιβλία», υπό την έννοια ότι δεν έχει διευκρινιστεί πώς προκύπτει το ποσό των 3 δισ. ευρώ και αν σε αυτό περιλαμβάνονται τα χρέη των εκατοντάδων δημοτικών επιχειρήσεων που αποτελούν τη μεγαλύτερη πληγή...
Κι αν η κυβέρνηση στοχεύει να έχει μια πρώτη εικόνα για τα οικονομικά των ΟΤΑ και τους χιλιάδες φορείς της γενικής κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο, ο πονοκέφαλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, θα κρατήσει για περισσότερους μήνες. Οι ΟΤΑ αποτελούν μία μόνο χαρακτηριστική περίπτωση του χάους που επικρατεί στο Δημόσιο. Προσέξτε: Το υπ. Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δηλώνουν ότι το μόνο που γνωρίζουν είναι πόσα πληρώνουν.
Το ίδιο γνωρίζουν και για τα 18,6 δισ. που πληρώνουν για επιχορηγήσεις στους δημόσιους φορείς και οργανισμούς (νοσοκομεία, ΟΤΑ κ. λπ.), των οποίων τα ίχνη χάνονται στη συνέχεια. Το υπ. Εσωτερικών, από την άλλη, διαθέτει στοιχεία από τους μισούς δήμους, χωρίς όμως να είναι σε θέση να ελέγξει την αξιοπιστία τους. Η ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων) επικαλείται τα στοιχεία που ανακοινώνει το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να γνωρίζει πώς... προκύπτουν. Αποτέλεσμα; Το πλήρες αδιέξοδο. Σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών, οι συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις των δήμων ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ και τα χρέη προς τρίτους σε 1 δισ. ευρώ. Ομως, δεν έχει διευκρινιστεί τι περιλαμβάνεται σε αυτό το 1 δισ. ευρώ.
Για παράδειγμα, περιλαμβάνεται το άνοιγμα των 30 εκατ. ευρώ που βρέθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης από την υπόθεση των εισφορών που δεν καταβάλλονταν; Ισχύει ότι ο Δήμος Ανω Λιοσίων έχει τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους 151 εκατ. ευρώ; Περιλαμβάνονται τα 66 εκατ. ευρώ της δημοτικής επιχείρισης ΔΕΑΔΑΛ που βρίσκεται υπό εκκαθάριση και οι οφειλόμενες εισφορές προς το ΙΚΑ ύψους 11 εκατ. ευρώ από τον ραδιοφωνικό σταθμό Ξένιος; Εχει διευκρινιστεί επίσης αν περιλαμβάνονται τα λεφτά που χρωστάει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νεκροταφείο του Μενιδίου και άλλης μιας δημοτικής επιχείρησης του ίδιου δήμου προς το ΙΚΑ; Αν σε όλα αυτά προστεθούν και οι οφειλές του Δήμου Ασπροπύργου, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν κυρίως σε προμηθευτές, τότε το ποσό αυξάνεται κατά 146 εκατ. ευρώ. Και αυτό αφορά μόνο τέσσερις από τους 1.034 δήμους σε όλη την Ελλάδα.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η αποστολή των οικονομικών στοιχείων των δήμων από τις περιφέρειες προς το «κέντρο» δεν είναι υποχρεωτική, μολονότι προβλέπεται από το άρθρο 165 του Ν. 3463/2006. Με την εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2005 του προληπτικού ελέγχου των οικονομικών των δήμων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το εν λόγω άρθρο δεν εξυπηρετεί πλέον τη σκοπιμότητα του ελέγχου της διαχείρισης και νομιμότητας των οικονομικών των δήμων. Υποστηρίζει τη δημιουργία βάσης δεδομένων - αρχείου για τα οικονομικά στοιχεία των δήμων, με απώτερο στόχο την αποτελεσματικότερη άσκηση πολιτικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με δεδομένο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η πλήρης μηχανοργάνωση των ΟΤΑ α΄ βαθμού.
Υποχρέωση για υποβολή ισολογισμών έχουν οι δήμοι άνω των 5.000 κατοίκων. Αυτοί ανέρχονται σε 489 (από τους 1.034 συνολικά προ «Καλλικράτη»). Το υπ. Οικονομικών έχει συστήσει ειδική διεύθυνση για την καταγραφή όλης της γενικής κυβέρνησης (περιλαμβάνονται οι ΟΤΑ) σε δημοσιονομική βάση, όπως προβλέπει και το Μνημόνιο, με στόχο να προκύψει η πρώτη εικόνα τον Σεπτέμβριο και στο εξής θα ελέγχονται και θα ανακοινώνονται τα στοιχεία κάθε μήνα.
Η μελέτη Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΚΕ κ. Γιάννης Μουράτογλου δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να έχουμε πραγματική και ακριβή εικόνα για τα οικονομικά όλων των δήμων και για τον λόγο αυτό έχει ανατεθεί μελέτη στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Ομως, για τον κ. Μουράτογλου, «αυτό δεν σημαίνει κακοδιαχείριση ούτε υπάρχει θέμα υπερδανεισμού ή υπερχρέωσης. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι ελάχιστες. Τα προβλήματα αφορούν σε 20 - 30 δήμους.
Οι συνολικές υποχρεώσεις αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ και είναι οι δεύτερες μικρότερες στην Ευρώπη. Επίσης, αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ετήσιου δανεισμού του ΟΣΕ. Η περικοπή των τακτικών εσόδων από τον προϋπολογισμό φέτος κατά 37% και η υπουργική απόφαση που δίνει στους δήμους τη δυνατότητα να στραφούν στον τραπεζικό δανεισμό για την εξυπηρέτηση λειτουργικών δαπανών θα οδηγήσει τελικά τους δήμους στον υπερδανεισμό». 
Ρεπορτάζ : Λεωνίδας Στεργίου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου