ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: «Ρεκόρ» εισακτέων, «βουτιά» στις βάσεις...


 







Η κατάργηση της βάσης του 10 εκτόξευσε στα ύψη τον αριθμό των εισακτέων στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ενώ συγχρόνως οι βάσεις σε όλες σχεδόν τις σχολές έκαναν βουτιά. Στο εκπαιδευτικό ίδρυμα της ακριτικής περιοχής ο αριθμός των εισακτέων έσπασε ρεκόρ. Φέτος εισήχθησαν 4.780 φοιτητές, όταν πέρυσι είχαν εισαχθεί μόλις 2.000 και πρόπερσι...
περίπου 3.000. Πολλά τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας έχουν εξασφαλίσει για φέτος πληρότητα κατά 100% σε σχέση με τις θέσεις που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, ενώ μεταξύ αυτών που ξαναγεμίζουν με φοιτητές είναι και ορισμένα που θα έκλειναν λόγω έλλειψης φοιτητών, οπότε εξασφάλισαν την βιωσιμότητά τους. 
Η μέση πληρότητα μεταξύ όλων των τμημάτων ανέρχεται στο 80%, όταν πέρυσι δεν ξεπερνούσε το 30-40%. Τα τμήματα με 100% πληρότητα είναι το Μαιευτικής Πτολεμαΐδας, ηλεκτρολογίας, μηχανολογίας και διοίκησης επιχειρήσεων και λογιστικής στην Κοζάνη. Είναι ακόμη τα δύο από τα τρία τμήματα των Γρεβενών που φυτοζωούσαν (επιχειρησιακής πληροφορικής και τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών πληροφορικής στη διεύθυνση και στην οικονομία), αλλά και το φυτικής παραγωγής Φλώρινας, το οποίο είχε λιγότερους από δέκα σπουδαστές και πήγαινε για κλείσιμο. Βεβαίως, με δεδομένα τα στατιστικά στοιχεία προηγούμενων ετών, εκτιμάται ότι το 20% των επιτυχόντων δεν θα εγγραφεί, ενώ ένα περίπου ισάριθμο ποσοστό θα εγγραφεί αλλά δεν θα παρακολουθήσει.
Το ρεκόρ των εισακτέων εξηγείται από τη μεγάλη πτώση των βάσεων.. Οι βάσεις έπεσαν σε όλα τα τμήματα, πλην αυτά της μαιευτικής και δημοσίων σχέσεων που αυξήθηκαν λίγο. Μάλιστα σε ορισμένα τμήματα, όπως στο γεωτεχνολογίας και περιβάλλοντος και βιομηχανικού σχεδιασμού, μειώθηκαν κατά 7.000(!) μόρια, κάνοντας βουτιά στα 900 και 980 μόρια αντιστοίχως.
«Η μείωση των βάσεων και η αλματώδης αύξηση των εισακτέων είναι και καλό και κακκό», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Χαραλαμπίδη. «Καλό γιατί ξαναγεμίζει το ΤΕΙ φοιτητές και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους τα τμήματα που σκεφτόμασταν να τα καταργήσουμε ή να τα συγχωνεύσουμε.
Κακό γιατί η αθρόα είσοδος σηματοδοτεί και μία υποβάθμιση στην ποιότητα των σπουδών». Βεβαίως, ο Γ. Χαραλαμπίδης, διαβεβαίωσε ότι «από την πλευρά μας θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να διατηρήσουμε το επίπεδο σπουδών στην ανώτερη δυνατή στάθμη», ωστόσο πρόσθεσε: Αυτό όμως σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα του υπουργείου. Η αύξηση του αριθμού των φοιτητών σημαίνει και αύξηση των κονδυλίων, αλλά δυστυχώς εδώ συμβαίνουν τα παράδοξα, αφού λόγω και της οικονομικής συγκυρίας οι οικονομικοί πόροι είναι δραστικά μειωμένοι». Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «δεν μας έχουν εγκρίνει τις 30 θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, που είναι αναγκαίες. Όσο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα κονδύλια για τα κτιριακά, εκεί οι κάνουλες έκλεισαν».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου