ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Με κατάσχεση απειλεί η Εμπορική Τράπεζα την Εγνατία Οδό...









Εξώδικο προς τη διοίκηση της κρατικής εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.» απέστειλε η Εμπορική Τράπεζα, στο οποίο θέτει προθεσμία δέκα ημερών για να καλυφθούν οι καθυστερούμενες δανειακές υποχρεώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση προτίθεται να ασκήσει «κάθε νόμιμο δικαίωμά για τη νομότυπη καταγγελία της συμβάσεως και για την,...
διά αναγκαστικής εκτέλεσης, είσπραξης της οφειλής», όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας». Σύμφωνα με αρμόδια πηγή του υπουργείου Υποδομών, η απειλή φθάνει έως την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Εγνατίας, ακόμη και τμημάτων του αυτοκινητόδρομου.

Στο έγγραφο, το οποίο έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η διοίκηση της εταιρίας «συστηματικά και κακόπιστα κώφευε». Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Χαράς Τζαναβάρα, η δανειακή σύμβαση με την Εμπορική Τράπεζα είχε υπογραφεί τον Απρίλιο του 2000 και προέβλεπε ανοικτό λογαριασμό εκταμίευσης, με αποπληρωμή του μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εγνατίας. Εως τον Δεκέμβριο του 2008 η τράπεζα είχε χορηγήσει 230 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, όμως, σταμάτησε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 700 εκατ. ευρώ, παρά τα όσα προέβλεπε η απόφαση του Οκτωβρίου του 2008.

Η Εμπορική Τράπεζα είχε στείλει την πρώτη διαμαρτυρία τον Απρίλιο του 2009 και τρεις μήνες μετά η Εγνατία είχε καταβάλει 42,9 εκατ. ευρώ με τη δέσμευση ότι θα εξοφλήσει το υπολοιπόμενο ποσό σε δύο δόσεις, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Όμως, ο τότε πρόεδρος της εταιρείας με νεότερη επιστολή του, είχε ζητήσει παράταση για άλλους τρεις μήνες. Το έγγραφο, όπως προκύπτει από το εξώδικο της Εμπορικής, είχε ημερομηνία 5 Οκτωβρίου 2009, που σημαίνει ότι εστάλη μια ημέρα μετά τις εκλογές και την ήττα της Ν.Δ.

Επισημαίνεται ακόμα ότι η κρατική εταιρεία ακολουθούσε την ίδια τακτική και με την Πειραιώς, την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τα δάνεια, που είχαν συναφθεί με τις τρεις τράπεζες κατά την περίοδο 2007-8 για τη χρηματοδότηση των έργων, είχαν ως ενέχυρο μελλοντικά έσοδα από διόδια (Πειραιώς και Αγροτική) και αναμενόμενες εισπράξεις από ΦΠΑ (Ταμιευτήριο). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθεροτυπίας», η Εγνατία δεν ήταν συνεπής ούτε σε αυτές τις υποχρεώσεις της.

Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις της Εγνατίας ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ και οι συγκεκριμένες οφειλές από την 1/1/2011 θα εμφανίζονται υποχρεωτικά και στο δημόσιο έλλειμμα. Παράλληλα, η Εγνατία θα παραπεμφθεί και από την Κομισιόν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί καθυστέρησε να εγκαταστήσει σύστημα διοδίων στην Εγνατία, με βάση το πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Ε.Ε., που καλύπτει το 60% του κόστους.
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου