ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Με πανελλαδικές διαστάσεις η απόφαση του ΣτΕ για το δάσος Σταυρονικήτα Κασσάνδρας και τα αυθαίρετα σπίτια..







 «Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι οι πολίτες μπορούν να πράξουν αυτό που δεν κάνει το κράτος και η αυτοδιοίκηση: την προστασία των δασών και των συλλογικών αγαθών», δήλωσε σήμερα ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαιώνει την ... αρχή ‘άπαξ δάσος εσαεί δάσος’, κάτι που έχει τεράστια σημασία πανελλαδικά», τόνισε.
Στη συνέντευξη που διοργάνωσε η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και η «Οικολογία - Αλληλεγγύη» αναλύθηκε η μεγάλη σημασία της οριστικοποίησης της απόφασης του Σ.τ.Ε. για την προστασία του δάσους Σταυρονικήτα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, που θεωρήθηκε μεγάλη δικαίωση των πολύχρονων οικολογικών αγώνων από τον νομικό Περιβάλλοντος κ. Ιωάννη Παπαγιάννη, πρώην Νομικό Σύμβουλο του Κράτους
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο χαιρετισμός από τον πρώην πρόεδρο της Κοινότητας Ν. Φώκαιας κ. Θεολόγο Καραδήμο, που συνεργάστηκε εξαρχής με τους οικολόγους αλλά δεν έχει κανένα λόγο να είναι ευχαριστημένος από τις μετέπειτα παλινωδίες του καποδιστριακού Δήμου Φώκαιας.
H απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας δείχνει την «περιορισμένη» νομιμότητα στην οποία κινείται η διοίκηση όταν εκδίδει πράξεις που εξυπηρετούν μεγάλα συμφέροντα και κέρδη και πρέπει να οδηγήσει την κυβέρνηση στην υιοθέτηση άλλων, πιο σύγχρονων και αποτελεσματικών μορφών ελέγχου.
Αν η κυβέρνηση όντως θέλει να προχωρήσει σε μία τέτοια κατεύθυνση είμαστε έτοιμοι να τη βοηθήσουμε. Αλλιώς θα διαιωνιστεί η προσδοκία όλων αυτών ότι στο τέλος, θα υπάρξει η νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αποτελεί μία σαφή προειδοποίηση προς όλους όσους ορέγονται δημόσιο χώρο, είτε αστικό, είτε δασικό: στο τέλος δεν θα κερδίσετε!
Υπενθυμίζουμε ότι οι οικολόγοι της Θεσσαλονίκης ήδη από το 1997 είχαν ασκήσει προσφυγές κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ και εναντίον 29 οικοδομικών αδειών, που αφορούσαν το παράκτιο και πολύτιμο οικολογικά δάσος Σταυρονικήτα -Σάνη Χαλκιδικής, που φτάνει τα 2.234 στρέμματα.
Μετά από πολύχρονο αγώνα, πρώτα το Ε' Τμήμα και μετά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θεώρησε παράνομες τις οικοδομικές άδειες. Τώρα, με την απόρριψη και των 21 τριτανακοπών των ιδιοκτητών από την Ολομέλεια του Σ.τ.Ε., σταματά οριστικά η οικοπεδοποίηση του δάσους και οι αγώνες δικαιώνονται. Πρόκειται για μια νίκη με πανελλαδικές διαστάσεις.
Να σημειωθεί ότι, για αρκετά χρόνια, δικηγόρος των ιδιοκτητών και του συγκροτήματος «Σάνη Α.Ε.» που κατασκεύαζε και πουλούσε στο δάσος βίλες και συγκρότημα πολυτελών κατοικιών ήταν το γραφείο του καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου και πρώην υπουργού της Ν.Δ. κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Μεταξύ άλλων, το ΣτΕ θεώρησε ότι υπερισχύουν τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος, που δεν επιτρέπουν την οικιστική αξιοποίηση των δασών και ότι οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν (δεχόμενες ότι το Βασιλικό Διάταγμα του 1965 αποτελούσε ρυμοτομικό σχέδιο που μετέβαλε το δασικό χαρακτήρα της περιοχής σε οικιστικό), δεν είναι νόμιμες.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Συμβούλου Επικρατείας κ. Δημ. Σκαλτσούνης «η οικοπεδοποίηση και γενικότερα η χρησιμοποίηση για οικιστικούς σκοπούς ιδιωτικών ή δημοσίων δασών, που συνεπάγεται εξάλειψη της δασικής μορφή τους, απαγορεύεται από το Σύνταγμα, καθώς μάλιστα η οικιστική αξιοποίηση δεν συνιστά λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος ο οποίος θα δικαιολογούσε την μεταβολή του προορισμού του δάσους».
Είχε προηγηθεί η απόφαση 531/2003 του ΣτΕ, που έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και ακύρωσε μια οικοδομική άδεια, που εκδόθηκε το 1997 από το Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών Ν. Μουδανιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής
Το Μάρτιο του 2003 είχαν εκδοθεί και οι αποφάσεις 534/2003 και 535/2003, που κατέληγαν επίσης στο ότι και οι επόμενες προσβαλλόμενες οικοδομικές άδειες θα έπρεπε να ακυρωθούν. Όμως οι ιδιοκτήτες πρόβαλαν τον ισχυρισμό, ότι η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης δεν είχε έννομο συμφέρον να ζητήσει την ακύρωση των αδειών και να προσβάλλει το Βασιλικό Διάταγμα 23-3/8/4/1965, που επέτρεπε την κατάτμηση του δάσους, επειδή είχε ιδρυθεί μεταγενέστερα! Γι' αυτό και η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε αναπέμψει τις υπόλοιπες οικοδομικές άδειες, που προσβλήθηκαν, στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ.
Το ΣτΕ έβαλε τέλος και σε αυτόν τον ισχυρισμό. Έτσι, το Βασιλικό Διάταγμα του 1965 κρίθηκε μη νόμιμο και συνεπώς οι οικοδομικές άδειες είναι παράνομες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου