ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Δεκάδες οι πόζες της ντροπής ...

 






«Εξακολουθώ να µη βλέπω τι λάθος έκανα», δηλώνει η ισραηλινή πρώην οπλίτης, η οποία ανέβασε στο Facebook φωτογραφίες που την απεικονίζουν χαµογελαστή πλάι σε παλαιστίνιους κρατούµενους µε δεµένα χέρια και µάτια. Οπως επιβεβαίωσε η ισραηλινή οργάνωση Σπάστε τη Σιωπή,... δεν πρόκειται για µεµονωµένο περιστατικό.
«Ο κανόνας τον οποίο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνείται». Αυτός είναι ο τίτλος της οµάδας που δηµιούργησε στο Facebook η ισραηλινή οργάνωση η οποία συλλέγει µαρτυρίες ισραηλινών στρατιωτών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωµάτων Παλαιστινίων. Συνολικά 10 φωτογραφίες ανέβασαν τα µέλη της στη σχετική σελίδα και οι περισσότερες απεικονίζουν ισραηλινούς στρατιώτες να ποζάρουν πλάι σε νεκρούς παλαιστίνιους καθώς και σε κρατούµενους µε χειροπέδες και δεµένα τα µάτια.
«Συνιστούµε στον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού να µην προσβάλλει τη νοηµοσύνη του ισραηλινού κοινού, και να διευκρινίσει ότι αυτό (οι δύο φωτογραφίες της νεαρής Ιντεν Αµπερτζίλ) είναι ένα ευρέως διαδεδοµένο φαινόµενο και όχι παρεκτροπή στρατιώτη», ανέφερε η οργάνωση Σπάστε τη Σιωπή· οι φωτογραφίες που η ίδια δηµοσιοποίησε, επεσήµανε, τραβήχτηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια σε διάφορα σηµεία. Πρόκειται, πρόσθεσε, µόνο για «µια πρώτη φουρνιά».
Για την ισραηλινή οργάνωση, οι φωτογραφίες αυτές µαρτυρούν ότι η κατοχή επί των Παλαιστινίων έχει γίνει «τόσο ρουτίνα… που χάνεις την ικανότητα να τους βλέπεις ως ανθρώπινα όντα». «Αυτή ακριβώς είναι η νοοτροπία του στρατού κατοχής – νιώθουν υπερήφανοι που εξευτελίζουν τους Παλαιστίνιους», δήλωσε από την πλευρά του ο Γκασάν Κατίµπ, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής. «Η κατοχή είναι άδικη, ανήθικη και, όπως δείχνουν αυτές οι φωτογραφίες, ικανή να διαφθείρει».
Η ίδια η Ιντεν Αµπερτζίλ, πάντως, που έχει ολοκληρώσει πλέον τη θητεία της, άρα βρίσκεται εκτός εµβέλειας των στρατιωτικών κανονισµών, δηλώνει εξοργισµένη µε τις συγκρίσεις που ήδη κάνουν κάποιοι, έστω και καθ’ υπερβολήν, µε τις διαβόητες φωτογραφίες κακοµεταχείρισης ιρακινών κρατουµένων από αµερικανούς στρατιώτες στις φυλακές του Αµπού Γράιµπ στο Ιράκ. «Εγώ δεν εξευτέλισα τους κρατούµενους», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο. «Δεν τους χτύπησα, δεν τους συµπεριφέρθηκα άσχηµα.
Απλώς µε τράβηξαν φωτογραφία µε κάποιον στον φόντο. Ηταν κάτι επιπόλαιο και αθώο.
Μόλις κατάλαβα ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι προσεβλήθησαν, αµέσως τις κατέβασα από το Ιντερνετ». Επέµεινε πως «παρόµοια πράγµατα» γίνονται καθηµερινά στον ισραηλινό στρατό ενώ χαρακτήρισε «ντροπή» την κριτική που αυτός της επεφύλαξε σηµειώνοντας πως «έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή της για τη χώρα». Ο διεθνής σάλος που έχει προκληθεί, πάντως, την αφήνει αδιάφορη: «Ο,τι και να κάνουµε, πάντα θα µας επιτίθενται», απαντά.

Κίττυ Ξενάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου