ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Σύμφωνα με νέα έρευνα: Οι βοσκότοποι «έφαγαν» τα «μαλλιαρά μαμούθ»...

Τα «μαλλιαρά μαμούθ» πέθαναν λόγω της σταδιακής εξαφάνισης των χορτολιβαδικών εκτάσεων και όχι λόγω της παρουσίας του ανθρώπου ή της... εντατικοποίησης του κυνηγιού, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Durham, που έρχεται να αποκαταστήσει την αλήθεια, όπως μεταδίδει το BBC.Ύστερα από την πιο κρύα φάση της πιο πρόσφατης εποχής των παγετώνων, πριν από 21.000 χρόνια, υπήρξε μια δραματική μείωση των βοσκοτόπων, όπου αναζητούσαν κατά βάση τροφή τα μαμούθ.
Η ύπαρξη μαλλιαρών μαμούθ σε πολλά μέρη της Ευρώπης επιβεβαιώνεται. Ωστόσο είχαν "αποσυρθεί" στη βόρεια Σιβηρία πριν από περίπου 14.000 χρόνια, από όπου εξαφανίστηκαν εντελώς, πριν από 4.000 χρόνια.
Οι αιτίες όμως αυτής της μετακίνησης και κατόπιν της εξαφάνισης τους δεν είχαν μέχρι σήμερα αποσαφηνιστεί και μάλιστα αποτελούσαν και αντικείμενο "διαμάχης" μεταξύ των επιστημόνων.
Ορισμένοι επιστήμονες υποστήριζαν πως ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής ή της πτώσης μετεωριτών, με άλλους να υποστηρίζουν πως για την εξαφάνιση των μαμούθ την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο άνθρωπος.
Σήμερα, πλέον, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας η "διαμάχη" αυτή έληξε.
Στο πλαίσιο της εν λόγω μελέτης, έγινε προσομοίωση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή των αλλαγών της βλάστησης στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική κατά τα τελευταία 42.000 χρόνια.
Οι επιστήμονες κατέληξαν πως το ψυχρό και ξηρό κλίμα κατά τη διάρκεια της εποχής των παγετώνων, με τις μειωμένες συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα, δεν ευνόησε την ανάπτυξη των δέντρων.
Έτσι, αντί των δασών υπήρχαν τεράστιες εκτάσεις βοσκοτόπων, η οποία ήταν ιδανική για τα μεγάλα φυτοφάγα ζώα, όπως τα μαλλιαρά μαμούθ.
Αλλά, το πιο ζεστό και πιο βροχερό κλίμα και η αύξηση των συγκεντρώσεων του διοξειδίου του άνθρακα κατά το τέλος της εποχής των παγετώνων, είχαν ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση των δέντρων εις βάρος των μαμούθ.
ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου