ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

ΥΓΕΙΑ: Αντιμετωπίστε τη Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση...

 




 Ανάμεσα στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου και στο ανώτερο τμήμα του στομάχου υπάρχει ένας σφιγκτήρας, ο «καρδιοοισοφαγικός σφιγκτήρας». Η τροφή μετά την είσοδο της από το στόμα κινείται υποχρεωτικά προς το στομάχι δια μέσου του οισοφάγου. Ο ρόλος του καρδιοοισοφαγικού σφιγκτήρα είναι να αποκλείει την ανάποδη κίνηση της ...τροφής και των γαστρικών υγρών προς τον οισοφάγο.

Γ.Ο.Π. ορίζεται ως η παθολογική κατάσταση κατά την οποία η συχνή και παρατεταμένη παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου από το στομάχι προς τον οισοφάγο ξεπερνά τις αντοχές του πρώτου με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κλινικά σημεία ή / και συμπτώματα.

Ποιες αιτίες μπορούν να προκαλέσουν Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση;

Τα αίτια της μπορεί να είναι λειτουργικά ή ανατομικά. Στα πρώτα περιλαμβάνονται αίτια που προκαλούν αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση όπως η παχυσαρκία ή εγκυμοσύνη ή άρση βαρών ή η βαριά χειρονακτική εργασία, καταστάσεις που προκαλούν αύξηση στην ενδογαστρική πίεση όπως μεγάλα σε όγκο γεύματα ή τα αεριούχα ποτά , ή αιτίες που προκαλούν χαλάρωση στον καρδιοοισοφαγικό σφιγκτήρα όπως τα λιπαρά ή πικάντικα γεύματα, η σοκολάτα, ο καφές, το τσάι, το αλκοόλ και τα αντιχολινεργικά φάρμακα. Η διαφραγματοκήλες, συγγενείς ή επίκτητες πολύ συχνά προκαλούν παλινδρόμηση.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η νόσος;

Η νόσος εμφανίζεται με μία ομάδα συμπτωμάτων από τα οποία μερικά είναι τυπικά και παραπέμπουν κατευθείαν στο πρόβλημα, ενώ άλλα είναι άτυπα και μπορεί να παραπλανούν μιμούμενα άλλες παθήσεις. Από τα πιο συνηθισμένα είναι το αίσθημα οπισθοστερνικού καύσου (“καούρες”) και η αναγωγή όξινου περιεχόμενου στο στόμα. Ωστόσο η νόσος μπορεί να εμφανιστεί και με εικόνα δυσφαγίας σε πιο προχωρημένες καταστάσεις ή σαν αίσθημα δυσπεψίας με φούσκωμα στο στομάχι.

Τυπική συμπτωματολογία στηθάγχης με πόνο στο θώρακα και αντανάκλαση στον ώμο ή στο αριστερό χέρι μπορεί να οφείλεται σε ένα επεισόδιο παλινδρόμησης και πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη στην διερεύνηση τέτοιων ασθενών. Πολύ συχνά η νόσος εμφανίζεται με εντελώς εξωοισοφαγικά συμπτώματα όπως χρόνιος βήχας, υποτροπιάζουσα φαρυγγίτιδα ή λαρυγγίτιδα, ως πολύποδας στις φωνητικές χορδές, ακόμα και ως χρόνιο άσθμα, ή πνευμονίτιδα και πνευμονική ίνωση σαν αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων επεισοδίων εισρόφησης.

Ποιες οι απώτερες επιπλοκές της νόσου;

Όλα τα απώτερα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή την νόσο οφείλονται στο γεγονός ότι ο οισοφάγος αλλά και τα όργανα του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (φάρυγγας, λάρυγγας, φωνητικές χορδές και ο ίδιος ο πνεύμονας), έρχονται πολύ συχνά και για μεγάλα διαστήματα σε επαφή με το περιεχόμενο του στομάχου (όξινο ή αλκαλικό και με άπεπτες τροφές).

Παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου συμβαίνει φυσιολογικά, αρκετές φορές την ημέρα, όμως ο οισοφάγος διαθέτει μηχανισμούς που «ξεπλένουν» αυτό το υλικό γρήγορα και έτσι το περιβάλλον του επανέρχεται στην φυσιολογική κατάσταση. Υπάρχει ένα όριο στο πόσα τέτοια περιστατικά μπορεί να αντέξει ο οισοφάγος, πέρα από το οποίο οι επιπτώσεις της παλινδρόμησης γίνονται εμφανής και αρχίζουν να δημιουργούν προβλήματα και συμπτώματα:

• Οισοφαγίτιδα (I, II, III, VI βαθμού)
• Στένωση του οισοφάγου
• Βράχυνση του οισοφάγου
• Οισοφάγος Barret (Θεωρείται και αντιμετωπίζεται ως προκαρκινική κατάσταση)
• Καρκίνος του οισοφάγου
• Επιπτώσεις από τον χρόνιο ερεθισμό του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος

Πώς μπορεί να διαπιστωθεί η πάθηση;

Ένας έμπειρος και ευαισθητοποιημένος γιατρός μπορεί εύκολα από το ιατρικό ιστορικό να ανιχνεύσει τα συμπτώματα της Γ.Ο.Π., με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής θα απευθυνθεί σε αυτόν. Ο Οικογενειακός Γιατρός είναι αυτός που θα καθοδηγήσει τον ασθενή και θα τον παραπέμψει στον ειδικό Γαστρεντερολόγο, ο οποίος θα κάνει τον ενδοσκοπικό έλεγχο. Οι διαφόρου βαθμού οισοφαγίτιδες, η στένωση και βράχυνση του οισοφάγου, ο οισοφάγος Barret και ο καρκίνος του οισοφάγου είναι καταστάσεις που διαπιστώνονται και τεκμηριώνονται με την οισοφαγοσκόπηση και την λήψη βιοψιών.

Πολλές φορές δεν υπάρχουν ευρήματα από τον οισοφάγο αλλά ο ασθενής παραπονείται για βραχνάδα στη φωνή, βήχα και φαρυγγίτιδα, ακόμα και για συχνά επεισόδια ωτίτιδας. Εδώ είναι απαραίτητη η ΩΡΛ εξέταση με την οποία, ο έμπειρος και ευαισθητοποιημένος ΩΡΛ θα αναγνωρίσει τα ευρήματα παλινδρομικής νόσου και θα παραπέμψει τον ασθενή του για pH μετρία εικοσιτετραώρου, που είναι τελικά η μόνη εξέταση που αποδεικνύει και τεκμηριώνει πέραν πάσης αμφιβολίας την πάθηση και την βαρύτητα της.

Πως θεραπεύεται η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση;

Σήμερα η ιατρική επιστήμη έχει στην διάθεση της και προτείνει μία γκάμα από θεραπευτικές λύσεις, δίνοντας μας έτσι την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τον κάθε ασθενή σαν μία ξεχωριστή περίπτωση και να επιλέξουμε ποια είναι η καταλληλότερη θεραπευτική αντιμετώπιση γι’ αυτόν, ξεκινώντας από οδηγίες για αλλαγή του τρόπου ζωής και φτάνοντας μέχρι την χειρουργική επέμβαση.

Ποιο αναλυτικά:

Αλλαγή τρόπου ζωής

• Απώλεια βάρους
• Μικρά και ελαφρά γεύματα, χαμηλά σε λιπαρά
• Αποφυγή κατάκλισης για τουλάχιστον μια ώρα μετά τα γεύματα
• Αποφυγή λήψης αλκοόλ, καφέ, σοκολάτα, σοκολάτα τσάι, μέντα, αεριούχα ποτά
• Αποφυγή άρσης βαρών

Φαρμακευτική αγωγή

• Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs).

Χειρουργική αντιμετώπιση

• Θολοπλαστική κατά Nissen

Άλλου τύπου θολοπλαστικές ανάλογα με την περίπτωση

• Με κλασικό ανοικτό χειρουργείο
• Λαπαροσκοπικά
• Ρομποτικά με το σύστημα Da Vinci ®
• Ενδοσκοπική μέθοδος αντιμετώπισης Γ.Ο.Π.

Διαγαστρική θολοπτύχωση με την μέθοδο Essofix ®

Ελένη Καραφώκα - Χειρουργός
Λαπαροσκοπική Χειρουργική και Χειρουργική Ογκολογία
Ευρωκλινική Αθηνών
www.euroclinic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου