ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Τα βλέπει η μέρα και γελά...Ανασχηματισμός: Ράβε - ξήλωνε και πίσω σε παλιά υλικά

 






Ένα ακόμα «επικοινωνιακό φιάσκο» μετά από εκείνο της ανακοίνωσης των υποψήφιων περιφερειαρχών καθώς ο περίφημος και πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός ανακοινώθηκε, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά, στη μία και μισή μετά τα μεσάνυχτα...Η νύχτα, λοιπόν, μπορεί να βγάζει επίσκοπο και τα μεσάνυχτα να βγαίνουν φαντάσματα όμως η προχθεσινή νύχτα έβγαλε και ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα με πολλές προσθήκες υπουργών και υπουργείων αλλά με τη γενική αίσθηση ότι υπάρχει μια επιστροφή στο παρελθόν. Μια επιστροφή σε παλιές δοκιμασμένες συνταγές και πρόσωπα.

Με άλλες ονομασίες
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δώσει έμφαση στον εξορθολογισμό του οικονομικού τομέα και γενικότερα της κυβερνητικής λειτουργίας καθώς επανασύστησε παλιά δοκιμασμένα υπουργεία με άλλες όμως ονομασίες (π.χ. υπουργείο Ναυτιλίας ώς Θαλάσσιων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας) και εγκατάλειψε τις καινοτομίες της πρώτης κυβέρνησής του, που εν πολλοίς είχαν προκαλέσει σύγχυση και όπως απεδείχθη απέτυχαν παταγωδώς. Υπό αυτή την έννοια με τούτο τον ανασχηματισμό ο κ. Παπανδρέου ομολογεί την αποτυχία των νέων δομών που είχε εφαρμόσει.
Κλειδί του ανασχηματισμού είναι η αρμοδιότητα των επενδύσεων, που αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης. Ήδη από την περασμένη Άνοιξη οι επενδύσεις ανήκαν στην αρμοδιότητα του ίδιου πρωθυπουργού, ο οποίος είχε αναθέσει την εποπτεία στον κ. Παμπούκη.

Ευέλικτο με 48
Το μικρό και ευέλικτο ολιγομελές σχήμα που είχε διαφημιστεί πολύ τον περασμένο Οκτώβριο (36 μέλη) ανήκει στο παρελθόν καθώς η νέα κυβέρνηση είναι από τις πολυπληθέστερες (48 μέλη). Επιπλέον φαίνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου εφάρμοσε συνταγές του πατέρα του, όπως πολλούς αναπληρωτές υπουργούς και πολλούς υφυπουργούς στη λογική «όλοι οι καλοί χωράνε» για να μην μείνει κανένας δυσαρεστημένος.

Σε επίπεδο προσώπων επανέρχονται στην κυβέρνηση έμπειρα πολιτικά στελέχη με παλαιότερη θητεία σε κυβερνήσεις (Σκανδαλίδης, Παπουτσής, Χυτήρης...) αλλά παραμένουν σχεδόν όλοι οι υπουργοί-συνεργάτες του πρωθυπουργού (Γερουλάνος, Μπιρμπίλη, Παμπούκης, Δρούτσας, Πανάρετος) με την προσθήκη ενός ακόμα του Δημ. Δόλη. Δύο από τους προηγούμενους αναβαθμίζονται όπως ο Δημ. Δρούτσας, που από αναπληρωτής γίνεται υπουργός Εξωτερικών και ο Χ. Παμπούκης.

Τα κλειδιά
Πρόσωπα κλειδιά του ανασχηματισμού είναι ακόμα:
- Ο Ανδρέας Λοβέρδος που αναλαμβάνει τον τομέα της υγείας με βασική αποστολή τον εξορθολογισμό των οικονομικών των νοσοκομείων και την περιστολή των δαπανών, για την οποία πιέζει πολύ και η τρόικα. Υφυπουργοί του νέα πρόσωπα ο Χ. Αηδόνης και ο Μ. Τιμοσίδης.

- Ο Γ. Παπακωνσταντίνου που διατηρεί τον τομέα των Οικονομικών χωρίς τη σύγχυση αρμοδιοτήτων, που επικρατούσε στο παρελθόν με το υπουργείο Οικονομίας και τις κόντρες του με την Λούκα Κατσέλη. Εχει αναπληρωτή υπουργό τον σημερινό υφυπουργό Φ. Σαχινίδη και ενισχύθηκε με υφυπουργό τον Δημ. Κουσελά.

- Ο Μ. Χρυσοχοΐδης που αναλαμβάνει το νέο υπουργείο της Περιφερειακής Ανάπτυξης που θα συνδεθεί με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και θα αναλάβει και την αποκέντρωση. Υφυπουργοί ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Ντ. Ρόβλιας και ο Σ. Ξυνίδης που φεύγει από γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Προορίζεται εκεί ο Μ. Καρχιμάκης.

- Ο Γ. Ραγκούσης ανακοινώθηκε ως υπουργός Εσωτερικών με υφυπουργούς την Θεοδώρα Τζάγκρη και Γ. Ντόλιο. Το υπουργείο αυτό θα αποκτήσει επιτελική δομή, θα αναλάβει την προώθηση του κυβερνητικού έργου και ο κ. Ραγκούσης θα εξελιχθεί σε κεντρικό πόλο της κυβέρνησης.

Η αρμοδιότητα της αποκέντρωσης θα περάσει στο νέο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ενδιαφέρον έχει ακόμα:
- Η ανάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Κ. Σκανδαλίδη. Εμπειρο στέλεχος με κομματική απήχηση, αποδεκτός από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Θα έχει κύρια αποστολή να αξιοποιήσει αυτές τις ιδιότητές τους για να εκτονώσει τις αντιδράσεις και δυσαρέσκειες των αγροτών. Υφυπουργοί του η Μιλένα Αποστολάκη που επανέρχεται σε κυβέρνηση έπειτα από οχτώ χρόνια και ο Γ. Κουτσούκος.

- Η ανάληψη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τον Χ. Παπουτσή. Εμπειρος κι αυτός, έχει προσπαθήσει, να περάσει όλο το προηγούμενο διάστημα την εντύπωση ότι έχει φιλολαϊκό προφίλ. Υφυπουργός ο βουλευτής Ρεθύμνης Μανώλης Οθωνας.

- Η επιστροφή του έμπειρου Τηλέμαχου Χυτήρη (του ανθρώπου όλων των προέδρων Ανδρέα, Σημίτη, Γιώργου) σε έναν τομέα των ΜΜΕ που γνωρίζει καλά. Είναι αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού με υπουργό τον Π. Γερουλάνο και υφυπουργό τον Γ. Νικητιάδη.

Ακόμα αναλαμβάνουν:
- Η Λούκα Κατσέλη το υπουργείο Εργασίας. Οι κόντρες της με τον Γ. Παπακωνσταντίνου μάλλον της στέρησαν το υπουργείο Οικονομίας. Αναπληρωτής υπουργός ο Γ. Κουτρουμάνης. Υφυπουργός η Αννα Νταλάρα, σύζυγος του τραγουδιστή. Το υπουργείο Εργασίας θα έχει την αρμοδιότητα της Ν. Γενιάς και της μεταναστευτικής πολιτικής και θα μετονομασθεί.

- Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ορίσθηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα. Στο υπουργείο Εξωτερικών προστίθεται ως υφυπουργός ο Δημ. Δόλης και παραμένει ο Σ. Κουβέλης.

- Ο Γιάννης Διαμαντίδης αναλαμβάνει το παλιό υπουργείο Ναυτιλίας, που τώρα επανασυστήνεται με νέα ονομασία Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας με υφυπουργό την Ελπίδα Τσουρή.

- Η Φώφη Γεννηματά που γίνεται αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας από υφυπουργός Υγείας. Υπουργός Παιδείας παραμένει η Αννα Διαμαντοπούλου και υφυπουργοί η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Γ. Πανάρετος.

Αμετακίνητοι
Παραμένουν στα υπουργεία τους:

- Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος και Π. Μπεγλίτης.

- Ο υπουργός Υποδομών Δημ. Ρέππας. Εκπληξη η παραμονή στο υπουργείο Υποδομών του υφυπουργού του Γ. Μαγκριώτη παρά την άρνησή του να γίνει υποψήφιος περιφερειάρχης. Προστέθηκε ως υφυπουργός ο Σ. Βούγιας.

- Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη με αναπληρωτή υπουργό τον Ν. Σηφουνάκη που ήταν υφυπουργός Υποδομών. Παραμένουν οι υφυπουργοί Γ. Μανιάτης και Θ. Μωραΐτη.

- Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

- Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.

* Τελικά παρ' ότι μπήκαν 17 νέα πρόσωπα μόνο η Κατερίνα Μπατζελή την πλήρωσε και βρέθηκε εκτός, λόγω της άρνησής της να θέσει υποψηφιότητα για περιφερειάρχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου