ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Τα «αρπακτικά» των πλειστηριασμών...- Από δικηγόρους μέχρι οικιακούς βοηθούς διέθετε η... εταιρεία

http://s.enet.gr/resources/2010-10/22-23-1-thumb-large.jpg 






Δυσλειτουργία εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες στη συνεργασία δικαστικών και αστυνομικών αρχών σε ό,τι αφορά την έρευνα για τα «αρπακτικά» των πλειστηριασμών. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, έπειτα από πιέσεις της Κατεχάκη εκδόθηκαν οι... απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα για πέντε εμπλεκομένους αλλά για αδικήματα που δεν αφορούν στην τρέχουσα έρευνα.Αυτό έγινε ώστε να μην δοθούν στους συνηγόρους, και άρα στη δημοσιότητα, δικογραφικοί φάκελοι της υπόθεσης. Οι καθυστερήσεις που οι αστυνομικές αρχές καταλογίζουν στις δικαστικές και η εκατέρωθεν δυσπιστία επιχειρείται να αρθούν σε επικοινωνίες των αρμόδιων υπουργών, όπως αναφέρουν πληροφορίες.
Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που έχουν παραδοθεί στην κύρια ανάκριση βρίθουν αναφορών σε ονόματα δικαστών από φερόμενους ως μέλη του κυκλώματος. Επίσης έχει διαφανεί η εμπλοκή τριών αστυνομικών, από τους οποίους ο ένας υπηρετεί τώρα σε υπηρεσία που χορηγεί και ειδικό επίδομα.
Επίσης από τα στοιχεία προκύπτουν σχεδιασμοί δολοφονιών ατόμων, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ενώ η καθυστέρηση στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης δημιουργεί ανασφάλειες και σε άτομα που έχουν συνεργαστεί για την εξιχνίαση της υπόθεσης.
Η πολύπλοκη αυτή υπόθεση οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος βρίσκεται σε αστυνομική και δικαστική έρευνα από τον περασμένο Νοέμβριο.

Εξειδικευμένες γνώσεις
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι διαστάσεις της υπόθεσης ήταν τέτοιες, που έδωσαν την αφορμή για την περυσινή εξαγγελία ίδρυσης οικονομικής αστυνομίας προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι τεχνοκράτες της σύγχρονης απάτης, που δεν είναι πλέον απαραίτητο να σκοτώνουν προκειμένου να οικειοποιούνται περιουσίες.
Τους αρκεί να διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις (νομικές, οικονομοτεχνικές) και βεβαίως προσβάσεις σε καίρια πόστα της αγοράς και των μηχανισμών της (τράπεζες, εφορίες, υποθηκοφυλακεία) αλλά και των διάφορων μορφών εξουσίας.
Οι αστυνομικές αρχές ασχολούνται με όλες τις πτυχές της υπόθεσης, πλην της εσωδικαστικής, δηλαδή με τον έλεγχο της ορθότητας και της εγκυρότητας σωρείας δικαστικών αποφάσεων, με βάση τις οποίες έγιναν οι οικειοποιήσεις δεκάδων ακινήτων.
Οι ενδείξεις για την ανάπτυξη και δράση νέου παραδικαστικού κυκλώματος στις βάσεις στήριξης του παλιού είναι βάσιμες αλλά οι αποδείξεις για την ώρα ανύπαρκτες, όπως αναφέρουν διαχειριστές της αστυνομικής έρευνας, που ταυτοχρόνως δηλώνουν και αναρμόδιοι για την ουσιαστική διερεύνηση αυτής της διάστασης. Είναι εσωτερικό θέμα της Δικαιοσύνης, λένε, να κριθούν οι αποφάσεις.
Παρά το εύρος της υπόθεσης, σε πληθυσμό αλλά και σε ειδικό βάρος ορισμένων από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους, εκφράζονται ανησυχίες από τους χειριστές της έρευνας για την τελική έκβαση. Δηλαδή για το αν τα αποτελέσματα θα είναι το ίδιο θεαματικά με τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί πριν ακόμη ασκηθούν διώξεις και εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.
Η ποινική αντιμετώπιση της απάτης της πλαστογραφίας και άλλων εργαλείων του οικονομικού εγκλήματος, ακόμη και στις λίγες περιπτώσεις που έχει κακουργηματική διάσταση, είναι αρκούντως ήπια. Ακόμη και οι δυνατότητες προφυλακίσεων εμπλεκομένων είναι περιορισμένες.
Όπως αναφέρεται, θα μπορούσαν να είχαν συλληφθεί από καιρό πρωταγωνιστές του κυκλώματος αλλά αυτό δεν έγινε για να μην κατακερματιστεί δικογραφικά η υπόθεση. Ακόμη, η ενδοδικαστική έρευνα για τον έλεγχο των αποφάσεων είναι χαμηλής ταχύτητας.
Αυτή η ιστορία είναι η δεύτερη του κοινού ποινικού δικαίου μετά την εξιχνίαση της απαγωγής του Περ. Παναγόπουλου, που προωθήθηκε ερευνητικά από τις άφθονες άρσεις απορρήτου επικοινωνιών και τις καταγραφές εκατοντάδων συνομιλιών από τους υπερσύγχρονους κοριούς της ΕΥΠ.
Το επίμαχο υλικό, γύρω από το οποίο ήδη αναπτύσσονται ψίθυροι δυνατοί σαν κραυγές, βρίσκεται στη διάθεση των δικαστικών αρχών και μόλις προκύψουν οι πρώτες διώξεις θα ανοίξει όπως συνήθως ο δρόμος για τη δημοσιότητα. Η έρευνα θα διαρκέσει ακόμη κάποιους μήνες, λένε οι αρχές, αλλά οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι που έχουν «φωτογραφηθεί» έχουν πλέον την ευχέρεια από το να μην εκτίθενται περισσότερο σε επικοινωνίες μέχρι να μεθοδεύσουν άρτια την υπερασπιστική τους γραμμή.
Και επίσης οι κατέχοντες το προϊόν της έρευνας, όσο αυτή μένει μετέωρη και εκκρεμής, θα έχουν τη δυνατότητα πολυποίκιλης αξιοποίησής του με «ψιθύρους», σε μία περίοδο που έρχονται αυτοδιοικητικές εκλογές.

Από δικηγόρους μέχρι οικιακούς βοηθούς διέθετε η... εταιρεία
Μια ομάδα περίπου 15 ατόμων συγκροτεί το βασικό σχήμα διοίκησης και πολύχρονης λειτουργίας της εταιρείας αρπαγής ακινήτων, ένα «κρατίδιο» παραοικονομίας, εκβιασμών και απάτης που δρούσε ανενόχλητο σ' ένα διάτρητο και ανοργάνωτο πλαίσιο λειτουργίας των ευρύτερων κρατικών μηχανισμών και φορέων του
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και άνθρωποι που θέλησαν να καταγγείλουν όσα ήξεραν χρειάστηκε να περάσουν μήνες μέχρι να εμπιστευθούν ανώτερους θεσμικούς λειτουργούς επειδή εξέφραζαν αμφιβολίες για το αν ήταν μπλεγμένοι ή όχι. Ηταν αδιανόητες γι' αυτούς οι επιδιώξεις τέτοιων στόχων από το κύκλωμα χωρίς τη στήριξη ευρέος φάσματος
Από τις πολύμηνες έρευνες προκύπτει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, κεντρικός ρόλος για έναν πολιτικό μηχανισμό όπως και για τους πέντε δικηγόρους, από τους οποίους οι δύο ήταν ή είναι τώρα ενεργοί δικαστές. Αλλα εννέα άτομα θεωρούνται κλειδιά για τις δραστηριότητες του κυκλώματος και εργάζονται σε εφορίες, τράπεζες, συμβολαιογραφεία και ως δικαστικοί
Ακόμη περί τα 10 άτομα φέρονται να εμπλέκονται σε υποστηρικτικές δράσεις των πρωταγωνιστών. Δηλαδή ως οικονόμοι, οικιακοί βοηθοί, γραμματείς, συνοδοί ασφαλείας. Κυρίαρχος θεωρείται και ο ρόλος ενός βασικού εμπλεκόμενου στο προηγούμενο παραδικαστικό κύκλωμα, καθώς και δύο εκπροσώπων επαγγελματικών
Για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων της «οργάνωσης» είχαν συσταθεί εικονικά περίπου 160 εταιρείες, που οι περισσότερες ήταν μέτοχοι αλλήλων. Αντιπροσώπευαν κάθε κλάδο επιχειρηματικής δραστηριότητας που μπορεί να φανταστεί κανείς, από υπηρεσίες έως
Οι εταιρείες αυτές εξέδιδαν πλαστά τιμολόγια οφειλών που ήταν το βασικό όπλο για την καταδολίευση τραπεζών και την εξαπάτηση δικαιούχων ιδιωτών
Το μεγάλο ζητούμενο είναι οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες η σπείρα κέρδιζε τα ακίνητα. Ηταν αποτέλεσμα πλάνης των δικαστών από τα νομιμοφανή παραστατικά ή αποτέλεσμα συναλλαγής; Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του επί τρία χρόνια «στρατηγείου» της εταιρείας στο Ψυχικό, το οποίο είχε αποσπαστεί από αρχιτέκτονα. Αυτός το είχε αγοράσει σε πλειστηριασμό, αλλά βρέθηκε στην κατοχή του κυκλώματος. Τελικά ο επίμονος ιδιοκτήτης πέτυχε δικαστική απόφαση
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρελθόν το ίδιο κύκλωμα είχε αποπειραθεί ανεπιτυχώς να οικειοποιηθεί περιουσιακά στοιχεία και ακίνητα δωρεές προς το Γηροκομείο Αθηνών, ενώ δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των ακινήτων που απέκτησαν με δικαστικές αποφάσεις. Ωστόσο η έρευνα και για το Γηροκομείο
Οι δίκες κερδίζονταν συνήθως με πλαστά παραστατικά οφειλών των ιδιοκτητών τών υπό πλειστηριασμό ακινήτων σε δικηγόρους ή σε εταιρείες για ανύπαρκτη παροχή υπηρεσιών επισκευής. Ακόμη με εικονικές χρησικτησίες, ψευδείς αντιδικίες εταιρειών «μαϊμού» για δικαιώματα επί του ίδιου ακινήτου και εξαπατήσεις διαδίκων με μη επιδόσεις κλήσεων για το ακροατήριο, παρά την ύπαρξη πλαστών πιστοποιητικών επίδοσης.
Ιδιαίτερα λεπτό είναι το σημείο της έρευνας που σχετίζεται με το ρόλο μεγάλων δικηγορικών γραφείων στην υπόθεση. Και μάλιστα κάποιων που έχουν μεγάλη επιρροή στον κλάδο των
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου