ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Νέο καθεστώς για κάμερες και «κουκούλες»








Κανόνες στοιχειώδους νομιμότητας στο σημερινό ασύδοτο καθεστώς λειτουργίας των καμερών της ΕΛ.ΑΣ. στους δρόμους της Αθήνας, που δεν αλλάζουν όμως την εφιαλτική εικόνα της διαρκούς παρακολούθησης όλων των πολιτών, επιχειρεί... να βάλει η κυβέρνηση.Με καθυστέρηση 14 μηνών, οι προεκλογικές δεσμεύσεις της γίνονται πράξη, καθώς προωθείται άμεσα στη Βουλή νομοθετική διάταξη που υιοθετεί πλήρως τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το θέμα.
Ομως μια άλλη εκκρεμότητα της κυβέρνησης, η υπόσχεσή της να καταργήσει άμεσα τον περίφημο «κουκουλονόμο», παραμένει μετέωρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική κατάργηση του νομοθετήματος Δένδια για την κουκούλα, με την οποία παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος διαδηλωτές ακόμη και σήμερα, θα γίνει μέσω της αναμόρφωσης του Ποινικού Κώδικα!
Η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της στις αρχές του 2011. Μια από τις αιτίες της καθυστέρησης για τις αλλαγές είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι διαφορετικές προσεγγίσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (σε σχέση με το υπ. Δικαιοσύνης), στα θέματα ασφαλείας και προστασίας ατομικών δικαιωμάτων. Πολλοί λένε ότι ο εμπρησμός στη Marfin και ο τραγικός θάνατος των εργαζομένων εκεί, συνετέλεσε στην περαιτέρω καθυστέρηση, καθώς οι διωκτικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση, ήθελαν εν λευκώ χρήση των ευρημάτων από τις καταγραφές των καμερών.
Ωστόσο, έναν και πλέον χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να εκτεθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, ο οποίος είχε δεσμευθεί για την κατάργηση των αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων. Σύμφωνα με το νέο καθεστώς θα καθορισθεί συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο για την τοποθέτηση, λειτουργία των καμερών αλλά και την εποπτεία της καταγραφής εικόνων σε όλους τους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, με βάση την αξιολόγηση των αναγκών ασφαλείας για κάθε περιοχή ξεχωριστά.
Με άλλα λόγια, οι κάμερες θα παραμείνουν, θα αλλάξουν θέση και ίσως αυξηθούν στο μέλλον, αν οι ανάγκες άμυνας, κρατικής ασφάλειας, αποτροπής σοβαρών εγκλημάτων και διαχείρισης της κυκλοφορίας το απαιτήσουν. Ομως για να συμβεί αυτό, πρέπει να αιτιολογούνται οι κίνδυνοι ασφάλειας αλλά και να συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης των αξιόποινων πράξεων. Σήμερα τις κάμερες μπορεί να διαχειρίζεται ελεύθερα και ανέλεγκτα η αστυνομία.
Η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση (στο νομοσχέδιο για τη διατήρηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των πολιτών) απαιτεί την έκδοση προεδρικού διατάγματος με το οποίο θα ορίζονται αναλυτικά οι δημόσιες αρχές που θα είναι υπεύθυνες για την εγκατάσταση και λειτουργία των συστημάτων δημόσιας παρακολούθησης, οι κατηγορίες των αξιόποινων πράξεων αλλά και τα κριτήρια επικινδυνότητας που δικαιολογούν την επέκτασή τους, το είδος των προσωπικών δεδομένων που θα αποθηκεύονται, ο τρόπος χρήσης, αποθήκευσης και καταστροφής τους.
ΧΡ. ΖΕΡΒΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου