ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Έρχονται να κόψουν 12,8 δισ. για να μας δώσουν τα 15 - Δείτε τις 8 απαιτήσεις της Τρόικας μέχρι τον Μάρτιο

Ανοίγει από τη Δευτέρα το πακέτο των σκληρών μέτρων της τριετίας 2012-2014, με την έλευση της τρόικας...





Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, και άλλων επίμαχων υπουργείων (Υγείας, Εργασίας κ.λπ.), αναμένεται να έχουν μαραθώνιες συναντήσεις με τα κλιμάκια της τρόικας.Στο επίκεντρο, η πορεία των 8 καίριων δράσεων που είχαν συμφωνηθεί... κατά το αναθεωρημένο Μνημόνιο τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και οι πρώτες συζητήσεις για την εξειδίκευση του πακέτου μέτρων 12,8 δισ. ευρώ (5% του ΑΕΠ) που έχει δεσμευτεί να λάβει η κυβέρνηση την τριετία 2012-2014, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%.
Οι επαφές ξεκινούν με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που θα συλλέξουν τα πλήρη στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων και τους φορείς. Η κορύφωση έρχεται μία εβδομάδα μετά, με την έλευση των επικεφαλής Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα δώσουν το πράσινο φως για τη δόση των 15 δισ. ευρώ.
Ο απολογισμός για το προηγούμενο έτος περιλαμβάνει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στα 22 δισ. ευρώ από 36 δισ. το 2009, με κλείσιμο στο 9,4% μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της γενικής κυβέρνησης.


50 από τους 700
Ανησυχία, όμως, προκαλεί στους αρμόδιους παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η αδυναμία συλλογής στοιχείων από τους φορείς. «Εδώ και 7 μήνες προσπαθούμε να μαζέψουμε στοιχεία από 700 φορείς και μέχρι σήμερα μας έχουν στείλει μόνο 50!», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου και διευκρίνιζε ότι η έλλειψη στοιχείων διαστρεβλώνει πλήρως την εικόνα του κράτους και προκαλεί αβεβαιότητα ως προς το τι θα εμφανιστεί στο μέλλον.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αντιμετωπιστεί με κυρώσεις σε βάρος των υπευθύνων των φορέων. Με νόμο από τη δεκαετία του 1990 έχει νομοθετηθεί η προσωπική ευθύνη, που φτάνει ακόμα και στο κόψιμο των αποδοχών κατά 2/5 των διοικητών, των προέδρων και γενικώς όποιου έχει την αρμοδιότητα διοίκησης του φορέα που αρνείται να αποστείλει στοιχεία στην κεντρική διοίκηση.


Εκθεση, τον Μάρτιο
Το κρίσιμο ζήτημα που θα θέσουν οι επικεφαλής της τρόικας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην τριετία 2012 -2014, καθώς πρέπει να υπάρξει τώρα συμφωνία, δεδομένου και του υψηλού στόχου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από τα 7 δισ. ευρώ το 2014. Η έκθεση στρατηγικής πρέπει να είναι έτοιμη τον Μάρτιο και να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο.
Η στρατηγική αφορά την αναδιάρθρωση μεγάλων ή ζημιογόνων επιχειρήσεων, κλείσιμο μη αναγκαίων φορέων, φορολογική μεταρρύθμιση, μείωση στρατιωτικών δαπανών και Ενιαίο Μισθολόγιο. Ειδικά για το μισθολόγιο, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν λεπτομερή μελέτη καταγραφής του δημόσιου τομέα, των κατηγοριών και των αποδοχών των υπαλλήλων, αλλά και προτάσεις - μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να αναδομηθεί σε μισθολογική βάση το Δημόσιο. Το μεγάλο μαχαίρι αναμένεται να μπει στις ΔΕΚΟ, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει την περικοπή των δαπανών κατά 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εκτιμάται ότι τα 600 εκατ. αφορούν τη μισθολογική δαπάνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου