ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Σε 50 ημέρες οι άδειες για όλα τα επαγγέλματα

Απλούστευση των διαδικασιών στην ίδρυση επιχειρήσεων με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση...






«Fast track» στην έκδοση των επαγγελματικών αδειών μετά και την απελευθέρωση των επαγγελμάτων επιβάλλει το μνημόνιο. Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, αποδέχθηκε την απαίτηση της τρόικας για απλούστευση των διαδικασιών... στην αδειοδότηση των επαγγελμάτων και στην ίδρυση των επιχειρήσεων. Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο του 2011 με την έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων, υποχρεούνται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες εντός 50 ημερών από την ημέρα κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών να εκδίδουν τις τελικές πράξεις για την άσκηση των επαγγελμάτων. «Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας» αναφέρεται στην απόφαση του κ. Ραγκούση «η αίτηση του ενδιαφερομένου εγκρίνεται σιωπηρώς και θεωρείται ότι η άδεια έχει εκδοθεί,σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 14 του Ν. 3844/2010 (ΦΕΚ 63/Α΄/3.5.2010)». Η απλούστευση των διαδικασιών εκτιμάται ότι θα επιφέρει καίριο πλήγμα στο «μαύρο χρήμα», στο «γρηγορόσημο» και εν γένει στη διαφθορά στο Δημόσιο και θα μειώσει δραστικά το κόστος της γραφειοκρατίας, που εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 17 δισ. ευρώ τον χρόνο, αποτελώντας το δεύτερο βήμα μετά την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και την υιοθέτηση εκ μέρους της Ελλάδας της οδηγίας 2006/123/ΕΚ για την πρόσβαση σε δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών και την άσκησή της στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον να απλουστευθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, να κωδικοποιηθούν και να αποκτήσουν ενιαία μορφή έτσι ώστε να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά οι ενδιαφερόμενοι για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.  

Αιτήσεις στα ΚΕΠ

 






Ετσι οι άδειες όχι μόνο θα χορηγούνται σε χρόνο-ρεκόρ μέσω των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) που συστήνονται σε όλα τα ΚΕΠ της χώρας αλλά και θα απλουστευθούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση σχετική μελέτη στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών για την άσκηση του επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου υπάρχουν 38 διαφορετικοί τύποι αδειών, για το επάγγελμα του μηχανικού αυτοκινήτου 67 διαφορετικοί τύποι αδειών, για το επάγγελμα του μηχανουργού 9, για το επάγγελμα του υδραυλικού 15, για το επάγγελμα του χειριστή μηχανημάτων 68 κτλ. Ολοι αυτοί οι διαφορετικοί τύποι αδειών αναμένεται να καταργηθούν με την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων και να αντικατασταθούν από νέες άδειες που θα εκδίδονται με απλές διαδικασίες και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

«Εχουμε ξεμπερδέψει με τη βασιλεία»
Πρώτοι στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπήκαν οι φαρμακοποιοί που αντιδρούν στην κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων,όπως τα ελάχιστα περιθώρια κέρδους και η κληρονομική μεταβίβαση της άδειας.«Έχουμε ξεμπερδέψει με τη βασιλεία μέσω δημοψηφίσματος,είναι απίστευτο να υπάρχει κληρονομικό δικαίωμα»δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» βουλευτής του ΠαΣοΚ,εκ των συνομιλητών του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, κινούμενος στη σκληρή γραμμή που τηρεί για το θέμα το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξήγγειλε διαδοχικές 24ωρες απεργίες σε όλη τη χώρα από την περασμένη Τετάρτη.

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΑΞΙ, ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Για το πολυσυζητημένο θέμα των ταξί της Αθήνας το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι εξετάζεται η άρση όλων των περιορισμών εκτός από αυτόν του αριθμού των αδειών.Θα επιτρέπεται επομένως η ίδρυση εταιρειών,αλλά δεν θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των κίτρινων ταξί που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα.Αντιθέτως, απελευθερώνονται πλήρως οι άδειες για τα τουριστικά λεωφορεία και τα επιβατικά ταξί δημόσιας χρήσης (αγοραία) που κυκλοφορούν στην ύπαιθρο και στα νησιά,με βασικό επιχείρημα την ενίσχυση του τουρισμού.
Εν μέσω αβεβαιότητας για το μέλλον τους νέοι δικηγόροι, μηχανικοί και φαρμακοποιοί στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις
 
 



«Ούτε ως μαθητευόμενους δεν μας παίρνουν» Είναι οπλισμένοι με πτυχία,μεταπτυχιακά και γνώσεις ξένων γλωσσών. Τους λείπει όμως η επαγγελματική εμπειρία και η πελατεία καθώς έχουν περάσει μόλις λίγα χρόνια από την ολοκλήρωση των σπουδών τους και στην αρχή της σταδιοδρομίας τους «έπεσαν» στο άνοιγμα των επαγγελμάτων τους. Νέοι δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και φαρμακοποιοί μιλούν στο «Βήμα» για το πώς βλέπουν το μέλλον τους με βάση τις αλλαγές στον επαγγελματικό τους χώρο. «Να αλλάξουμε νοοτροπία οι νέοι»
Επέλεξε τη Φαρμακευτική γιατί είναι μια σχολή μέσα από την οποία μπορείς να γίνεις καλός επιστήμονας. Ο κ. Αντ. Δρακόπουλος, 24 ετών, στο πτυχίο σήμερα, βλέπει ότι «έτσι όπως είναι το ισχύον καθεστώς με τις άδειες λειτουργίας φαρμακείου χρειάζεσαι μεγάλο κεφάλαιο για να ανοίξεις δική σου επιχείρηση. Με την αβεβαιότητα που υπάρχει μάλιστα τα τελευταία χρόνια, ακόμη κι αν διαθέτεις αυτό το κεφάλαιο, που εγώ δεν διαθέτω, δεν το ρισκάρεις. Πολλοί συνάδελφοί μου σκέφτονται να στραφούν προς μια καριέρα στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες δυστυχώς είναι λίγες στην Ελλάδα, ή προς την έρευνα. Κι εγώ κάνω αυτές τις σκέψεις» τονίζει. «Πιστεύω ότι για να επέλθει βιώσιμη αλλαγή απαιτείται να υπάρξει κατ΄ αρχάς αλλαγή στη νοοτροπία τη δική μας που είμαστε νεότεροι στο επάγγελμα. Καλό θα ήταν να στραφούμε προς τον συνεταιρισμό και να μη βλέπουμε τους συναδέλφους μας ως ανταγωνιστές. Το καλύτερο που μπορώ να κάνω μόλις ολοκληρώσω τις σπουδές μου είναι να βρω άλλους δύο-τρεις συμφοιτητές μου τους οποίους γνωρίζω και πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, να ανοίξουμε δηλαδή συνεταιρικά μεγάλο φαρμακείο. Αν εμείς οι νέοι φαρμακοποιοί δεν αλλάξουμε νοοτροπία, πολύ φοβάμαι ότι θα ανοίξουν πολλά φαρμακεία τα οποία θα αναγκαστούν να κλείσουν σε μικρό χρονικό διάστημα καθώς δεν θα είναι βιώσιμα» καταλήγει.

«Η “ελεύθερη δικηγορία” πέθανε»

Απογοήτευση επικρατεί ανάμεσα στους νέους νομικούς καθώς οι συνέπειες της απελευθέρωσης στα επαγγέλματα του δικηγόρου και του συμβολαιογράφου δυσχεραίνουν τις συνθήκες για όσους δεν «κληρονόμησαν» έτοιμη πελατεία. Ο 25χρονος κ. Βασίλης Αρχιμανδρίτης είναι ένας νέος δικηγόρος με μεταπτυχιακό στο εμπορικό δίκαιο και δύο χρόνια εργασιακής εμπειρίας. Όπως δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα», το «άνοιγμα» του δικηγορικού επαγγέλματος σήμανε για τον ίδιο ένα δυσάρεστο... τέλος. «Το τέλος του ονείρου για ελεύθερη δικηγορία! Ο στόχος που είχα να δημιουργήσω κάποτε το δικό μου δικηγορικό γραφείο είναι πλέον αδύνατος. Η μόνη εναλλακτική που υπάρχει πλέον για εμένα είναι να γίνω δικηγόρος-υπάλληλος σε δικηγορική εταιρεία» τονίζει.



Στην ερώτηση αν η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών θα ευνοήσει τους νέους δικηγόρους που θεωρούνται περισσότερο ευέλικτοι ο κ. Αρχιμανδρίτης αντιτείνει ένα παράδειγμα. «Είναι σαν να έχεις ένα μικρό μπακάλικο και να ανοίγει απέναντί σου ένα μεγάλο σουπερμάρκετ. Ποιος είναι πιο ευέλικτος; Ποιος έχει τη δυνατότητα να ρίξει περισσότερο τις τιμές και να γίνει ανταγωνιστικός;» διερωτάται. Διευκρινίζει άλλωστε ότι «το να δουλεύεις σε εταιρεία δεν είναι καθαυτό αρνητικό. Για παράδειγ μα, στις δικηγορικές εταιρείες της Αγγλίαςο πρώτος μισθός αγγίζει τα 80.000 ευρώ ετησίως. Στην Ελλάδαόμωςδεν υπάρχει καμία νομοθετική πρόβλεψη για τον υπάλληλο-δικηγόρο. Δεν έχει βασικά δικαιώματα, όπως ασφάλιση ή αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. Υπό αυτές τις συνθήκεςπώς να μη βλέπω το μέλλον ζοφερό;» καταλήγει ο κ. Αρχιμανδρίτης.

«Οι ελπίδες μου έπεσαν στο κενό»





Όσοι ήλπιζαν ότι το ουσιαστικό «άνοιγμα» του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος θα τους έδινε μια εναλλακτική λύση είδαν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται. Ο 26χρονος κ. Αλκης Ευαγγελάτος, δικηγόρος με μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο και τριετή εργασιακή εμπειρία, αντιλήφθηκε από νωρίς ότι θα έπρεπε να εργαστεί για τουλάχιστον... 10-15 χρόνια ως δικηγόρος προτού τολμήσει να ανοίξει το δικό του γραφείο. «Έτσι άρχισα να σκέφτομαι εναλλακτικά νομικά επαγγέλματα. Ένα από αυτά ήταν του συμβολαιογράφου» λέει ο ίδιος στο «Βήμα». Ωστόσο και αυτή η ελπίδα έμεινε εν τέλει κενό γράμμα. «Το νομοσχέδιο δεν άλλαξε τους γνωστούς περιορισμούς στον αριθμό των συμβολαιογράφων. Απλώς απελευθέρωσε τις αμοιβές τους. Συνεπώς, για έναν νέο που θέλει να μπει στο επάγγελμα ισχύει ό,τι πάντα ίσχυε:πρέπει να περιμένει να ελευθερωθεί μία θέση λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου!» σχολιάζει. «Εν τέλει, η μόνη βιώσιμη επιλογή θα ήταν να γίνω δικαστής ή εισαγγελέας. Βέβαια, θα χρειαστεί να περάσω ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις, είναι όμως το μόνο εχέγγυο για αξιοπρεπή διαβίωση και εργασιακή ασφάλεια» καταλήγει ο κ. Ευαγγελάτος. «Θα αναζητήσω την τύχη μου στο εξωτερικό» Ήταν το όνειρό της να γίνει μηχανικός. Η 24χρονη σήμερα πολιτική μηχανικός κυρία Κατερίνα Γαβρηλάκη δεν προβληματίστηκε ούτε στιγμή για το ποιες σχολές θα δηλώσει. Εξειδικεύθηκε στον δομοστατικό σχεδιασμό και σήμερα, ελεύθερος επαγγελματίας πια, η μοναδική της απασχόληση αφορά την «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων χώρων. «Η οικονομική κρίση έχει ρίξει τον τομέα των κατασκευών και για εμάς τους νέους μηχανικούς είναι ακόμη χειρότερα» επισημαίνει.
Στην κρίση της οικοδομής ήρθε να προστεθεί και το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών αποτελεί το «κόκκινο πανί» για την κυρία Γαβρηλάκη. «Δεν το θεωρώ κλειστό το επάγγελμα του μηχανικού. Υπάρχει τεράστια “προσφορά” μηχανικών και πολύ μικρή ζήτηση» «Η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών πλήττει μόνο τους νέους μηχανικούς. Η αμοιβή ενός έμπειρου μηχανικού είναι έτσι κι αλλιώς υψηλή. Η ελάχιστη αμοιβή διασφάλιζε εμάς. Αν καταργηθεί, τότε το επάγγελμα φοβάμαι ότι θα απαξιωθεί. Ο μηχανικός φέρει μεγάλη ευθύνη και απαξιώνοντας το επάγγελμα μπορεί να προκύψουν θέματα ασφαλείας των έργων» αναφέρει.
Η κυρία Γαβρηλάκη θα ήθελε να απορροφηθεί σε μια τεχνική εταιρεία, όμως «ούτε ως μαθητευόμενους δεν μας παίρνουν, αφού και οι μεγάλες κατασκευαστικές έχουν πρόβλημα. Να ανοίξω μόνη μου ένα γραφείο εν μέσω κρίσης είναι δύσκολο» λέει απογοητευμένη. Ετσι σκέφτεται σοβαρά να αναζητήσει την τύχη της στο εξωτερικό. Οπως λέει χαρακτηριστικά, «υπάρχουν ακόμη χώρες που χρειάζονται μηχανικούς».
τονίζει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου